Akaa käynnistää kutsukyytikokeilun – Matkahuollon kutsukyytipalvelu palvelee kuntalaisia 10.8.2022 alkaen - Akaan kaupunki

Akaa käynnistää kutsukyytikokeilun – Matkahuollon kutsukyytipalvelu palvelee kuntalaisia 10.8.2022 alkaen

Akaassa otetaan käyttöön uusi kutsukyytipalvelu Akaakyyti 10. elokuuta 2022. Akaakyyti kuljettaa matkustajat heidän omien reittiensä ja aikataulujensa mukaan esimerkiksi kauppaan, keskustaan tai bussipysäkille. Myös kesäasukkaat ja matkailijat voivat hyödyntää Akaakyytiä.

Akaakyyti korvaa vanhat asiointilinjat 1 ja 2 Viialan ja Toijalan sekä Kylmäkosken ja Toijalan välillä. Aiemmasta poiketen pikkubussit eivät turhaan aja pysäkeille, joille ei ole tilattu kyytejä. Akaakyyti ajaa sinne, minne se tilataan, eli se joustaa aiempaa paremmin matkustajien tarpeiden mukaan. Tästä syystä kyyti on aina tilattava etukäteen – vaikka nousisi kyytiin aikataulutetulta pysäkiltä – joita edelleen on muutamia Viialassa ja Toijalassa. Uutta palvelumallia kokeillaan vuoden 2022 loppuun asti. Palvelun pilotointiin saadaan liikkumisen ohjauksen valtionavustusta Traficomilta. 

Kyydin voi tilata kätevästi mobiilisovelluksella tai soittamalla asiakaspalveluun. Reitit muodostetaan automaattisesti samaan aikaan ja samaan suuntaan matkustavien asiakkaiden tilausten perusteella.  

”Uusi kutsukyytipalvelu täydentää erinomaisella tavalla joukkoliikennettä aamu- ja keskipäivällä, jolloin reittiliikenteen bussit eivät kulje”, Akaan kaupungin joukkoliikenneasiantuntija Sakari Kestinen hehkuttaa. 

Palvelun tarjoaa Akaan kaupunki. Matkahuolto tuottaa kyytien tilaus- ja yhdistelyjärjestelmän, Reitit ja Liput -sovelluksen ja huolehtii asiakaspalvelusta. 

Hyppää kyytiin – Näin Akaakyyti toimii 

Akaakyyti liikennöi 10.8.2022 alkaen maanantaista perjantaihin klo 9:00–12:15. Kylmäkosken suuntaan pääsee kuitenkin vain maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin ja Riisikkalan suuntaan vain tiistaisin ja torstaisin. Viialan ja Toijalan taajamien alueella Akaakyyti liikennöi kaikkina arkipäivinä.  

Kyyti tilataan joko Reitit ja Liput -mobiilisovelluksella tai soittamalla numeroon 0206 144 400 (ppm, ma–pe klo 7:00–17:00). Kyytiin pääsee sovelluksen tai asiakaspalvelijan kertomasta paikasta. Tilauksen voi tehdä välittömään tarpeeseen tai ennakkoon. 

Kyyti maksetaan käteisellä tai yleisimmillä maksukorteilla, lisäksi matkan voi maksaa suoraan sovelluksessa. Kyytiin voi ottaa myös esimerkiksi lastenvaunut, pyörätuolin tai rollaattorin, kunhan varaa niille paikan kyydin tilaamisen yhteydessä. Matkan hinta on 2 € aikuisilta (yli 26-vuotiaat) ja 1 € nuorilta (16–25-vuotiailta) sekä eläkeläisiltä. Alle 16-vuotiaat kulkevat maksutta. 

Tilauksia voi alkaa tehdä jo ke 3.8. alkaen, vaikka Akaakyyti itsessään käynnistyy vasta ke 10.8. 

Tarkemmat tilausohjeet sekä palvelualueet ja -ajat Akaakyydistä löytyvät täältä: www.akaa.fi/kyyti. 

Kutsukyyti palvelee nuorista vanhoihin  

Matkahuolto on aiemmin toteuttanut jo useita kutsukyytiratkaisuja. Porvoossa on ollut käytössä kutsukyytipalvelu Porvoon Kyläkyyti jo syksystä 2020 alkaen. Se ansaitsi myös hopeasijan Keskuskauppakamarin Vuoden vastuullisuusteko 2021 -kilpailussa. Uudessakaupungissa avattiin viime joulukuussa kutsukyytipalvelu Ukikyyti. Käyttäjätutkimuksen mukaan Ukikyydin käyttäjäkunta on ollut nuorista eläkeikäisiin ja lähes 90 prosenttia Ukikyydin käyttäjistä suosittelisi sitä ystävälleen tai työkaverilleen. Näiden lisäksi kesällä 2022 käynnistyivät Inkoon Inkyyti ja Riihimäen R-kyyti. 

Matkahuollon Reitit ja Liput -sovellus yhdistää paikallisen kutsukyytiliikenteen muuhun joukkoliikenteeseen. Sen ansiosta matkustaja voi etsiä koko matkan osoitteesta osoitteeseen ja ostaa yhdellä kertaa liput koko matkan eri osuuksille, bussien lisäksi myös esimerkiksi junaan, eri paikallisliikenteen liikennevälineisiin ja jopa Saaristomeren lauttaliikenteeseen. 

Lisätietoja Matkahuollon Kutsukyyti-palvelualustasta: www.matkahuolto.fi/yrityksille/kutsukyyti  

 

Lisätiedot: 

Sakari Kestinen, palvelusihteeri, Akaan kaupunki, puhelin 040 335 3537, sähköposti
sakari.kestinen@akaa.fi 

 

Näin kyydin voi tilata sovelluksella:  

  • Lataa Matkahuollon Reitit ja Liput -sovellus App Store tai Google Play -sovelluskaupasta  
  • Aseta lähtö- ja päätepiste, toivottu lähtö- tai saapumisaika sekä matkustajamäärä 
  • Hae reitti ja saat kyytitarjouksen – aikataulu ilmoitetaan joustavana 15 min aikavälinä 
  • Kun haet reitin saapumisajan mukaan, voit olla varma, että olet ajoissa perillä  
  • Tilaa kyyti ja maksa heti Reitit ja Liput -sovelluksella tai myöhemmin autossa  
  • Seuraa kyydin saapumista ja noutoaikaa reaaliajassa 
  • Mene sovelluksen osoittamaan paikkaan odottamaan kyytiä 
  • Hyppää kyytiin! 

 

app-store-icon google-play-download