Kirjailijavieraana Leena Elina Valkeapää: Suomalaisen kansallispuvun kulttuurihistoria - Akaan kaupunki

Kirjailijavieraana Leena Elina Valkeapää: Suomalaisen kansallispuvun kulttuurihistoria

22.04.2024 - 22.04.2024 Akaan pääkirjasto

Taidehistorian tutkija ja tietokirjailija Leena Elina Valkeapää kertoo aiheesta suomalaisen kansallispuvun kulttuurihistoria. Valkeapäältä on ilmestynyt aiheesta kirja v. 2023 (Vastapaino). Kirjailijaillan järjestää Akaa-Seura ry. Kahvitarjoilu, vapaa pääsy, tervetuloa!

Kirjan esittelyteksti Vastapainon sivulla:

”Onko kansallispuku jäänne menneiltä ajoilta vai elinvoimaista nykykulttuuria? Kansallispuvuilla on ilmaistu erilaisia suomalaisuuksia, kielirajoja, maakuntia, sukujen yhteenkuuluvuutta ja kotiseutua. Pukuja rakastetaan ja inhotaan. Miksi ne synnyttävät niin voimakkaita tunteita? Miten ne saivat alkunsa, millaisia ne ovat nyt?

Kansallispuvun kulttuurihistoria käsittelee suomalaisten kansallispukujen historiaa 1800-luvulta nykypäiviin asti. Esille nousee erityisesti kukkakuosistaan tunnettu Sääksmäen naisen puku, jonka vaiheet avaavat näkymän jatkuvaan valintojen, soveltamisen ja aitouden problematiikkaan.

Kansallispukujen kulttuurihistoria osoittaa, etteivät puvut ole muuttumattomia. Niistä on aina käyty keskustelua, ja ne ovat mukautuneet uusiin tarpeisiin. Myös niiden ulkonäkö ja valmistustavat ovat vaihdelleet. Juuri muovautuvuus ja puvuille annetut erilaiset merkitykset ovat säilyttäneet kansallispuvut, ne ovat tehneet ilmiöstä joustavan, kiinnostavan ja edelleen elävän.”

Leena Elina Valkeapää kertoo itsestään Suomen Tietokirjailijat ry:n sivulla:

”Olen taide- ja kulttuurihistoriaan perehtynyt vapaa tutkija ja Jyväskylän yliopiston taidehistorian dosentti. Erityisalaani ovat kotimaassa tehdyt tutkimusretket, kirkot ja niiden aineellisen kulttuurin kerrostuneisuus, keskiajalle myöhempinä aikakausina annetut merkitykset, kansallispukujen kulttuurihistoria sekä Ritvalan helkajuhlat. Näkökulmassani yhdistyy usein tieteenhistoria, paikallisuus, materiaalisuus ja elämäkertatutkimus. Ylipäätään olen kiinnostunut elämästä 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa ja siitä miten asiat ovat käytännössä järjestyneet. Arkistotutkimus ja lähteiden lähiluku ovat sydäntäni lähellä. Tieteellisten artikkelien lisäksi olen julkaissut muun muassa Emil Nervanderin elämäkerran Vapaa kuin lintu (2015, Taidehistorian seura), kirjan Saman taiteen lapset, Suomen Muinaismuistoyhdistyksen taidehistorialliset tutkimusretket 1871–1902 (2020, SMY) ja Kansallispuvun kulttuurihistorian (2023, Vastapaino).”

Tapahtuman tiedot

Sijainti:

Akaan pääkirjasto
Köyvärintie 1
37800 Akaa

Lisätietoa: