Kirjailijavieraina Kari Kitunen ja Osmo Ukkonen - Akaan kaupunki

Kirjailijavieraina Kari Kitunen ja Osmo Ukkonen

01.08.2024 - 01.08.2024 Akaan pääkirjasto

Akaalaislähtöiset kirjailijat Kari Kitunen ja Osmo Ukkonen vierailevat pääkirjastolla kertomassa kirjoistaan.

Kari Kitunen on kirjoittanut kirjan Liljankukka. Se on Ainon tarina vuoden 1939 marraskuusta vuoden 1952 syksyyn asti. Liljankukka kertoo menetetyn kotiseudun kaipuusta. Se on myös rakkauskertomus ja epätavallinen kolmiodraama ainaisen puutteen sävyttämänä sodan jälkeisenä vanhoillisena, tiukkanormisena aikana.

Minusta tuntui kuin olisin neljän tien risteyksessä. Yhdessä viitassa luki ”Aarne ja perhe”, toisessa ”Villiruusu”, kolmannessa ”Ikuinen yksinäisyys”, neljännessä oli kuva, jossa oli pääkallon alla luut ristissä.” Liian paljon, liian varhain joutuu Aino sodan aikana ja sen jälkeen kokemaan. Vaarallinen evakkomatka 12-vuotiaana Viipurista Tampereelle. Äidin yllättävä kuolema. Lukio-opintojen tyssääminen, kun isä uuden vaimonsa painostamana lähettää 17-vuotiaan tyttärensä kesällä 1944 VR:n liikenneoppilaaksi Viipurin lähelle Johanneksen asemalle. Sieltä Aino ja nuori postivirkailija Helmi joutuvat pakenemaan aivan viime tipassa kaatuneita sotilaita kuljettaneen auton lavalla löyhkäävien ruumiiden seassa venäläisten suurhyökkäyksen alta joutuakseen vielä pahempaan paikkaan: keskelle Simolan aseman rajua pommitusta. Johanneksessa Helmin kanssa vietetty viimeinen yö sytyttää kokemattomassa Ainossa kiellettyjä, mutta myös kiihottavia tunteita. Yö jättää nuoreen Ainoon pysyvän jäljen. Avioliitto asemamies Aarnen kanssa ja muutto Tampereelta rautatiepaikkakunta Haapamäelle sekä lasten syntymä vaikuttavat Ainon omiin urahaaveisiin. Ikävät kokemukset tulevat Ainon uniin. Asiat tuntuvat kaatuvan päälle ja kun kaiken lisäksi Helmi katoaa, näkee Aino vain yhden ainoan ratkaisun.

Kari Kitunen on Lahdessa asuva eläkkeellä oleva kunnanjohtaja, joka on työuransa aikana toiminut myös toimittajana. Hän on kirjoittanut neljä näytelmää, joista yhden, Seiväsmatkat, yhdessä Kansallisteatterin näyttelijän Petri Liskin kanssa. Lisäksi hän on kirjoittanut vuonna 2022 ilmestyneen omaelämänkertateoksen Sattuma kuljetti miestä sekä Lahden Lauantainäyttämön 40-vuotishistoriikin. Kitunen on Salpausselän Kirjailijoiden jäsen ja on toiminut harrastajanäyttelijänä lähes 30 vuoden ajan. Liljankukka on hänen esikoisromaaninsa.

Osmo Ukkosen kirja on  novellikokoelma Onnensa etsijät. ”Onnensa etsijöitä me ihmiset olemme, niin kirjan päähenkilöt kuin myös tarinassa mukanaolijat. Harvat onnistuvat etsinnässään täydellisesti.”

Irene on maatilan tytär, joka lähtee kouluvuosiensa jälkeen Saksaan etsimään elämälleen suuntaa. Hän uskoo löytäneensä onnellisuuden lähteen avioiduttuaan, mutta elämässä kaikki ei tapahdu toiveittemme mukaisesti. Olavi on myös maaseudun kasvatti. Nuoruusvuosinaan hän hapuilee ihmissuhteiden kanssa ja päättä lopulta lähteä Lappiin etsimään itseään ja kadonnutta itsetuntoaan. Arja ja Erkki lähtevät etsimään Olavia Lapista. He pääsevät Olavin jäljille, mutta ennen kaikkea he löytävät tällä matkalla toisensa ja onnensa. Mutta jälleen kohtalo puuttuu peliin.
Kirjailija asuu Mikkelissä.

Tervetuloa! Tilaisuudessa on kirjoja myytävänä.

Tapahtuman tiedot

Sijainti:

Akaan pääkirjasto
Köyvärintie 1
37800 Akaa

Lisätietoa: