Ikääntyneiden liikunta - Akaan kaupunki

Ikääntyneiden liikunta


Akaan kaupungin liikuntapalveluiden ryhmissä, kotihoidossa, kotikuntoutuksessa, terveyskeskuksen fysioterapiassa sekä lähitorilla liikutetaan kaiken kuntoisia viikoittain. Myös Akaassa toimiva Valkeakoski-opisto järjestää liikuntaryhmiä ikääntyneille ja lukuisten eläkeläisjärjestöjen ja urheiluseurojen toiminnasta voi saada virikkeitä liikkumiseen. Senioritupa, Karpinmäen päivätoiminta ja yksityiset kuntosalit lisäävät osaltaan akaalaisten liikuntatarjontaa.

Liikuntapalveluiden liikuntaryhmät

Akaan kaupungin liikuntapalvelut järjestää viikoittain ikääntyneille ja erityisryhmille suunnattuja liikuntaryhmiä. Tarkemmat tiedot ryhmistä ja aikatauluista löytyvät liikuntaryhmät-sivulta.

Liikuntaryhmiin kuntopassilla

Eläkeläisten kuntopassi on eläkkeellä oleville kuntalaisille tarkoitettu kortti, joka oikeuttaa käymään kaikissa liikuntapalveluiden järjestämissä ohjatuissa ryhmissä. Lisäksi kortin ostamalla voi käyttää Monitoimihallin, Rasin voimailutilan ja Kylmäkosken kuntosalia ilman erillistä maksua. Kuntopassin hinta on 23 euroa, joka maksetaan aina kalenterivuodeksi kerrallaan.

Maksuton liikuntaneuvonta

Liikuntapalvelut järjestää vähän liikkuville kuntalaisille maksutonta liikunta- ja elintapaneuvontaa, johon voi varata ajan. Yksilöllisen liikuntaneuvonnan kautta saat tietoa terveyttä edistävästä liikunnasta, ohjatusta ryhmäliikunnasta sekä ulko- ja hyötyliikunnan mahdollisuuksista.

Ikääntynyt voi aloittaa kuntosaliharrastuksen myös kuntosalikaverin kanssa, joka on koulutettu ohjaamaan kuntosaliharjoittelun perusteita ikääntyneille. Vapaaehtoinen kuntosalikaveri lähtee iäkkään henkilön tueksi kuntosalille, ohjaa laitteiden oikean käytön ja rohkaisee henkilöä itsenäiseen kuntosaliharjoitteluun. Tapaamiskertoja on 1–3 tai tarvittaessa enemmän.

Maksuton kuntosaliohjaus

Akaan kaupunki tarjoaa  Monitoimihallilla ilmaista kuntosaliohjausta kuntalaisille maanantaisin ja perjantaisin kello 17–19 sekä keskiviikkoisin kello 13–15. Ilmainen ohjaus ei sisällä salin käyttöoikeutta ja edellyttää pääsymaksun maksamista. Ohjauksesta vastaa Päivänsäde Coaching.

Fysioterapiaryhmät

Voimaa ja tasapainoa ryhmät I (apuvälinettä tarvitsevat) ja II (ei apuvälinettä). Ryhmiä on kolme kertaa viikossa.

Hengitysryhmä (hengityssairausdiagnoosi)

Neurologinen ryhmä (neurologinen diagnoosi)

Somebody – keho-/mieli-ryhmä (kroonisesta kivusta kärsivät)

Itsenäiseen kuntosaliharjoitteluun tavoitteleva ryhmä

Liike-ryhmä (lempeän liikkeen sekä kehoa ja mieltä huoltava ryhmä)

Fysioterapiaryhmiin hakeudutaan fysioterapiavastaanoton kautta. Fysioterapiavastaanotolle tarvitaan lääkärin lähete. Lisätietoja fysioterapiasta, puh. 040 335 2725 arkisin kello 8–10.30.

 

Kotikuntoutus

Kotikuntoutuksella tuetaan asiakkaan kotona asumista ja arjen toimintakyvyn ylläpysymistä. Voimavaralähtöinen kuntoutussuunnitelma laaditaan yhdessä asiakkaan kanssa. Palvelu on määräaikaista ja maksulllista. Kriteereinä palvelulle on oma motivaatio, uhka kotona asumisen vaarantumisesta, keskeneräinen kuntoutusprosessi sairaalasta kotiutuessa ja vaikeuksia päästä kuntoutukseen kodin ulkopuolelle. Asiakkaaksi ohjaudutaan asiakasohjaajan, terveyskeskussairaalan, geriatrian poliklinikan, kunnan fysioterapian, kotiutustiimin ja kotihoidon kautta.

Kotikuntoutuksen ryhmiin osallistumisen edellytys on kotihoidon tai kotikuntoutuksen asiakkuus. Kuntosaliryhmät toimivat hyvinvointikeskuksessa Toijalassa ja Mäntymäen kuntosalilla Viialassa. Ryhmiä on myös etäjumpan muodossa.

Yhteystiedot: fysioterapeutti Piritta Salminen puh. 040 335 4514, kuntohoitajat Ritva Ryhänen puh. 040 335 4508 ja Jaana Renko puh. 040 335 3471.

 

Lähitori

Kirkkotori 10, 2. kerros, Toijala

Maksuton matalan kynnyksen kohtaamispaikka perjantaisin kello 9–12. Kahvi ja vaihtuva ohjelmaosuus kello 10–11. Liikuntatuokio kerran kuussa. Ohjelma julkaistaan Akaan Seudussa sekä kaupungin nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Asiakasohjaaja on paikalla kuukauden ensimmäisenä perjantaina kello 9–10 ja kuulovastaava joka perjantai kello 11–12.

 

Mäntymäen kuntosali

Koivistontie 14, Viiala

Mäntymäen kuntosali on mahdollista varata koulutetun ohjaajan johdolla pienryhmätoimintaan.

 

Vapaaehtoinen ulkoiluystävätoiminta

Kotikuntoutus koordinoi kotihoidon ja kotikuntoutuksen asiakkaiden ulkoiluystävätoimintaa. SPR Akaan osasto järjestää ulkoiluystävätoimintaa asumispalveluyksiköissä. Lisätiedot Jaana Renko, puh. 040 335 3471.

 

Valkeakoski-opisto

Valkeakoski-opisto järjestää Akaassa eri ikäisille suunnattuja liikuntakursseja. Löydät opiston kurssitarjonnan Valkeakoski-opiston ilmoittautumisjärjestelmästä.

Lisätiedot: Anne Ketonen, puh. 03 5691 7100

 

Ikäihmisten päivätoiminta

Palvelutalo Karpinmäki

Kansankatu 8, Viiala

Monipuolista sosiaalista kuntoutusta tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 9–15. Ohjelmassa kahvit, lounas, yhdessäoloa, toimintatuokioita ja tuolijumppaa.

Maksu 18.30 euroa/päivä

Ilmoittautuminen asiakasohjaaja Leena Kähkönen, puh. 040 335 2630.

 

Senioritupa

Kirkkotori 6, Toijala

Maksullista päivätoimintaa ma–pe kello 9–13.30. Ohjelmassa kahvi ja lounas. Päivittäin eri ohjelmarunko. Kolmena päivänä liikuntatuokio.

Lisätiedot toiminnanohjaaja Tarja Ruusuvuori 040 550 7778 kello 7.30–9 ja 13.30–15.