Koronarokotukset - Akaan kaupunki

Koronarokotukset

Koronarokotukset Akaassa ja Urjalassa

Ajanvarauksettomat koronarokotuspäivät

Akaan terveyskeskuksen neuvolapalveluiden järjestämät ajanvarauksettomat koronarokotuspäivät ovat avoinna yli 12-vuotiaille akaalaisille ja urjalalaisille, jotka kuuluvat joihinkin alla oleviin ryhmiin.

Akaan Hyvinvointikeskus, alakerran pääaula (os. Torkontie 2, 37800 Akaa)

to 16.6.2022 klo 8.30-15.30

pe 17.6.2022 klo 8.30-15.30

to 23.6.2022 klo 8.30-15.30

Urjalan neuvola (Sairaalantie 9, 31760 Urjala)

ke 22.6.2022 klo 8.30-15.30

Koronarokotusajan voi varata sähköisesti eTerveydestä, jättämällä ajanvarauspyynnön Klinik 24h-asioinnin kautta  tai  puhelimitse keskiviikkoisin klo 12-13 numerosta 040 335 3071. Puhelinajanvarausta suositellaan vain heille, jotka eivät pysty käyttämään sähköisiä palveluita.

Rokotuspaikat ajanvarauksella

Akaa: Akaan Hyvinvointikeskus, Torkontie 2, 37800 Akaa. Ilmoittaudu tullessasi 1krs:n automaatilla.

Urjala: Urjalan terveysasema, neuvola. Osoite Sairaalantie 9, 31760 Urjala.

Ajankohtaista

THL suosittelee viidettä koronarokoteannosta voimakkaasti immuunipuutteisille

 THL suosittelee voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille viidettä koronarokoteannosta. Tehosteannoksen voi antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta.

THL:n alustavien tutkimustulosten mukaan neljännen rokoteannoksen jälkeen vasta-aineiden määrä jää voimakkaasti immuunipuutteisilla keskimäärin kolmasosaan siitä rokotevasteesta, joka terveillä aikuisilla on kolmannen annoksen jälkeen. Voimakkaasti immuunipuutteisilla yksilöiden välinen vaihtelu rokotevasteessa on suurta, sillä immuunipuutoksen vakavuus vaikuttaa vasteeseen.

Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla henkilöillä, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut henkilö ei tarvitse viidettä rokoteannosta tässä vaiheessa.

THL suosittelee neljänsiä koronarokotuksia riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 70–79-vuotiaille. Riskiryhmiin kuuluvat esimerkiksi vaikeaa sydän- tai keuhkosairautta, diabetesta ja sairaalloista lihavuutta sairastavat. Tästä THL:n tiedotteeseen.

Luettelo riskiryhmistä:
Ketkä kuuluvat vakavan COVID-19-taudin riskiryhmiin?

Rokote voidaan antaa neljännen annoksen kohderyhmiin kuuluvalle henkilölle, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3 kuukautta.

Neljäs koronarokoteannos

Aiemmin suositellut ryhmät

Aiemmin on jo aloitettu neljänsien koronarokotteiden antaminen niille iäkkäille henkilöille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muille iäkkäille, joiden terveydentila ja toimintakyky ovat niin heikentyneet, että he eivät selviä ilman toisen ihmisen apua kotona. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ohjeen mukaisesti iäkkääksi määritellään henkilö, joka on täyttänyt 70 vuotta. Neljäs koronarokote voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta. Suositus ei koske omaishoitajia.

Neljättä koronarokotetta suositellaan tällä hetkellä seuraaville ryhmille:

 • 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt
 • 80 vuotta täyttäneet
 • iäkkäiden hoivakodeissa asuvat
 • 70 vuotta täyttäneet, jotka ovat joko koti- tai omaishoidon piirissä tai jotka eivät selviä yksin kotona
 • 70 -79 -vuotiaille riskiryhmiin kuuluville

Akaan ja Urjalan kotihoito antaa rokotukset kotihoidon asiakkaille.

Kolmannet koronarokotteet

THL suosittelee kolmansia rokoteannoksia lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluville 12–17-vuotiaille, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Kolmas annos voidaan antaa myös muille 12–17-vuotiaille, jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi rokotustodistusta varten. 12-17-vuotiaille annetaan kolmantena annoksena Biontech-Pfizerin Comirnaty –rokotetta. Katso lisää tiedotteestamme.

THL suosittelee kolmansia rokoteannoksia kaikille yli 18-vuotiaille. Rokotusväli yli 60-vuotiailla ja lääketieteellisen riskiryhmään kuuluvilla on 3-4 kk toisesta rokotteesta ja muilla yli 18-vuotiailla rokotusväli on 4-5 kk toisesta rokotteesta.

Novavaxin Nuvaxovid -koronarokote

Novavaxin Nuvaxovid-koronarokotteelle voit varata ajan jättämällä ajanvarauspyynnön klinik24h asioinnin kautta tai soittamalla koronarokotuspuhelimeen ke klo 12-12.

Nuvaxovid – rokotteella on myyntilupa 18 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin. Rokotetta suositellaan henkilölle, jolle ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta. Nuvaxovid-rokotetta voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat tätä rokotevalmistetta muiden valmisteiden sijaan. Perusrokotussarjaan kuuluu 2 rokotusta ja Suomessa suositeltu annosväli on 6–12 viikkoa.

511-vuotiaiden lasten korona­ro­ko­tukset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee koronarokotusta

 • 5–11-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville lapsille, joiden sairaus tai tila saattaa altistaa heidät vakavalle koronataudille
 • 5–11-vuotiaille lapsille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia ihmisiä.
 • THL:n ohjeistuksen mukaan koronarokotuksia tarjotaan myös kaikille muille 5–11-vuotiaille.

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Ajanvaraus kaikille 5-11 vuotiaille lapsille on avoinna. Rokotusajan voi varata Klinik24- asioinnin kautta lapsen nimellä tai soittamalla koronarokotuspuhelimeen, p. 040 335 3071 ke klo 12 – 13.

Lapsen rokottamiseen tarvitaan huoltajan tai molempien huoltajien suostumus joko kirjallisesti tai suullisesti paikan päällä. Huoltajan suostumuslomake alaikäisen koronarokotukselle

Jos 5-11 vuotias lapsi on sairastanut koronataudin, ensimmäinen rokotus voidaan antaa aikaisintaan 4–6 kuukauden kuluttua sairastamisesta. Jos lapsi sairastuu ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen alle kuuden viikon kuluttua koronatautiin, suositellaan toista annosta 4–6 kuukauden kuluttua sairastumisesta. Jos ensimmäisen rokoteannoksen ja sairastetun taudin välillä on yli kuusi viikkoa, lapsi ei tarvitse toista rokoteannosta.

Koronavirustaudin sairastaneiden koronarokotukset

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että koronataudin sairastaneille ja yhden rokoteannoksen saaneille tarjotaan tehosteena toista rokoteannosta.

Toista rokoteannosta suositellaan (koronavirustaudin sairastaneille)

 • voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, kun 2 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
 • 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun 3–4 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.
 • kaikille 18 vuotta täyttäneille, kun 4–6 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.

Kolmatta koronarokotusta ei tarvitse ottaa, jos on sairastanut koronataudin ja saanut kaksi koronarokotetta. Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet henkilöt, joille  suositellaan kolmatta rokoteannosta, vaikka olisi sairastanut koronataudin. Rokote annetaan 3–4 kuukauden kuluttua edellisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista sen mukaan kumpi on ollut viimeisin.

Katso lisää THL:n sivuilta vaikuttaako sairastettu koronavirustauti rokottamiseen?

 

Rokotettavat ryhmät

Koronarokotuksia annetaan THL:n ja PSHP:n antamien ohjeiden sekä suositusten mukaisesti.

Ensimmäinen ja toinen rokoteannos

  • kaikki 5 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat

Kolmas rokoteannos

  • kaikki 60 vuotta täyttäneet, kun toisesta rokotteesta 3-4kk
  • lääketieteelliseen riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat 18-59 vuotiaat, kun toisesta rokotteesta 3-4kk
  • kaikki 18-59 vuotiaat, kun toisesta rokotteesta 4-5kk
  • lääketieteelliseen riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat 12-17 vuotiaat, kun toisesta rokotteesta 6kk
  • voimakkaasti immuunipuutteiset (12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat), kun toisesta rokotteesta vähintään 2kk
  • kaikki laitoksissa ja hoivakodeissa asuvat iästä riippumatta, kun toisesta rokotteesta 3-4kk
  • sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, kun toisesta rokotteesta 3-4kk

Lisätietoa kolmansista koronarokotteista löydät THL:n sivuilta.

Neljäs rokoteannos

  • yli 80 vuotiaat ja iäkkäiden hoivakodeissa asuvat, kun kolmannesta rokotteesta 3 kk
  • voimakkaasti immuunipuutteiset (12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat), kun kolmannesta rokotteesta3kk
  • 70 vuotta täyttäneet, jotka ovat joko koti- tai omaishoidon piirissä tai jotka eivät selviä yksin kotona, kun kolmannesta rokotteesta  3kk
  • 70 -79 -vuotiaat riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat

Viides rokoteannos

Sähköinen ajanvaraus

Koronarokotusajan voi varata sähköisesti eTerveydestä tai jättämällä ajanvarauspyynnön Klinik 24h-asioinnin kautta.

Kun varaat rokotusajan eTerveyspalvelusta, toimi näin:

 • Tarkista Omakannasta milloin olet saanut edellisen koronarokotteen ja rokotevalmisteen nimi. Tarkista kuulutko rokotettaviin ryhmiin. Rokotusryhmään kuuluminen tarkistetaan aina rokotuspaikalla.
 • Valitse Koronarokotus ja sen jälkeen valitse toimipisteeksi Akaa tai Urjala.
 • Kirjaa ajanvarauksen syy kohtaan 1) kuinka mones koronarokote on kyseessä (1,2,3, tai 4)  ja 2) mitä rokotevalmistetta olet saanut viimeksi (Comirnaty/Moderna)
 • Käytössä on Moderna (Spikevax) ja BioNTech-Pfizerin Comirnaty -rokotteet.
 • Jos et löydä sähköisestä ajanvarauksesta vapaita aikoja, ota yhteyttä meihin Klinik 24h-asioinnin kautta tai puhelimitse.
 • Jos sinulla ei ole mahdollista käyttää sähköistä ajanvarausta voit varata ajan myös sähköisesti Klinik24h-asioinnin kautta tai puhelimitse.
 • eTerveys vaatii vahvan tunnistautumisen. Koronarokotusajan voi varata yli 12 vuotias.

Ohjeita rokotukseen tulijalle

1. Rokotukselle ei saa tulla, jos on lieviäkään sairastumiseen viittaavia oireita. Käytä suu-nenäsuojusta paikalle tullessasi, tarvittaessa suojan saa paikan päällä.

2. Varaa rokotuspäiviin mukaan Kela-kortti ja pukeudu niin, että saat helposti riisuttua olkavarren paljaaksi, koska se nopeuttaa rokottamista.

Yleistä rokotteesta

Koronarokotteen ottaminen on Suomessa vapaaehtoista. Kunnat vastaavat rokotusten järjestämisestä ja niistä tiedottamisesta.

Koronavirusrokotteet antavat tehokasta suojaa SARS-CoV2 –viruksen aiheuttamaa COVID-19 –tautia vastaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) huolehtii rokotteiden toimittamisesta ja asiantuntijatuesta kunnille.