Usein kysyttyä Akaan rokotuksista

Meille tulee paljon kyselyitä ja palautetta koronarokotuksista. Tähän on koottu yleisimpiä kysymyksiä sekä niihin vastauksia ja taustaa.

Kysymyksiin on vastannut Akaan kaupungin johtava ylilääkäri Tiina Määttä.

Rokotusten eteneminen on herättänyt paljon kysymyksiä. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on 18.3 mennessä saanut ensimmäisen annoksen koronarokotuksia 10,8%. Akaassa ensimmäisen annoksen on saanut 11,2% ja Urjalassa 14,7%.

Nettisivuillemme saadaan pian havainnekuva, jossa kerrotaan rokotusjärjestys tilannekuva. Sivua päivitetään noin kerran viikossa, ja sitä kannattaa seurata silloin kun pohdit, milloin rokotusvuorosi tulee.

Pirkanmaalla rokotejakelun kuntiin hoitaa sairaanhoitopiiri. Rokotemäärät on jaettu suhteessa rokotettujen osuuteen iäkkäistä, eli kunnat, jotka ovat rokottaneet väestöään laajemmin, saavat rokotteita vähemmän. Akaa on rokotuksissa Pirkanmaan keskiarvoa pidemmällä. Tämä tarkoittaa sitä, että Akaassa saamme rokotteita suhteessa vähemmän, kuin kunnat, joissa rokotettu väestöä meitä vähemmän.

Tällä hetkellä saamme rokotteita Akaaseen noin 150-200 kappaletta viikossa.  Varmistuksen seuraavan viikon saapuvista rokotteista saamme edellisen viikon perjantaina.  Tämän takia emme voi antaa aikoja rokotuksille pitkälle tulevaisuuteen – riskinä on aina joutua perumaan ajat.

Akaassa olemme rokottaneet yli 80% yli 80 vuotiaista asukkaista. Nyt rokotusvuorossa olevia 75-79 vuotiaita on Akaassa n 950 henkilöä. Tätä kirjoittaessani olemme rokottaneet 185 henkilöä ikäryhmästä 75-79v. Tämä tarkoittaa, että vielä 500 henkilöä tästä ikäryhmästä odottaa rokotusta. Jos saamme rokotteita 200kpl/viikko, niin tämän ikäryhmän rokotukset kestävät vielä 2,5 viikkoa. Kuitenkin rokotteiden saapuminen ja erityisesti rokotemäärät ovat  hyvin epävarmoja, ja siksi aikataulu voi vielä kovasti muuttua.

KRA ja THL ovat linjanneet riskiryhmien 1 ja 2 rokotukset koskemaan vain alle 70-vuotiaita. Alle 70-vuotiaita riskiryhmiä ennen rokotusjärjestyksessä ovat yli 70 vuotiaat porrastetussa järjestyksessä.

THL:n rokotusjärjestys on seuraava:

1) yli 80-vuotiaat kotona asuvat ja heidän omaishoitajansa ja iäkkäät samassa taloudessa asuvat henkilöt – Pfizerin rokote

2) 75-79 vuotiaat (ja omaishoitaja ja samassa taloudessa asuvat iäkkäät) – Pfizerin rokote

3) yli 70-vuotiaat – Pfizerin rokote

4) 16-69-vuotiaat 1. riskiryhmään kuuluvat – Astra Zeneca

5) 18-69 vuotiaat 2. riskiryhmään kuuluvat – Astra Zeneca

Eri rokotusvalmisteista johtuen on eri kunnissa rokotettu samaan aikaan iäkkäitä (pääosin yli 75–vuotiaita) ja alle 70–vuotiaita riskiryhmästä 1. eli rokotusjärjestyksen kohtia 1-2 ja 4.

Näin ollen 70-74 vuotiaat- kuuluivat he riskiryhmään tai eivät – ovat jääneet ns. väliinputoajiksi rokotusjärjestyksessä.  THL on juuri linjannut, että Astra Zenecalla voi rokottaa myös yli 70– vuotiaita, sillä tutkimusnäyttöä rokotteen tehosta yli 70–vuotiailla on tullut lisää etenkin Iso-Britannista.

Näin ollen Suomessa palataan alkuperäiseen THL:n rokotusjärjestykseen, jossa ensin on iäkkäät henkilöt ikäryhmittäin, ja sen jälkeen vasta alle 70-vuotiaat riskiryhmäläiset.

Tällä hetkellä rokoteajanvaraukset ovat ruuhkautuneet, ja rokotteiden kysely on ruuhkauttanut myös muut ajanvarausnumeromme niin lääkäreiden vastaanotoilla kuin hammashuollossa. Klinik- palvelussa on tällä hetkellä yli 800 yhteydenottopyyntöä rokotuksia koskien. Koska Klinikiä on tyhjennetty viikonloppua myöten useita satoja yhteydenottoja, on yhteydenottoja rokotuksista tullut yli tuhat viikon sisään.

Kaikki yhteydenotot tullaan käsittelemään, ja rokotuksiin annetaan aika heti kun rokotteita saamme. Saamiimme rokotusmääriin emme valitettavasti pysty vaikuttamaan kunnissa, ja toivommekin kärsivällisyyttä kaikille tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.