Ehkäisy- ja perhesuunnittelu - Akaan kaupunki

Ehkäisy- ja perhesuunnittelu

Ehkäisyneuvolaan voit ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköisen Klinik– palvelun kautta.

 

Meillä ehkäisyneuvolassa saat neuvoa raskauden ehkäisyyn, perhesuunnitteluun ja seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa. Ehkäisy-ja perhesuunnitteluneuvola käynnit terveydenhoitajalla ovat maksuttomia. Ota yhteyttä oman alueessa ehkäisyneuvolaan.

Missä asioissa voin ottaa yhteyttä?

  • Raskauden ehkäisyn suunnittelu ja aloitus
  • Ehkäisyyn liittyvät ongelmat ja ehkäisyn seurantakontrollit
  • Ehkäisykierukoiden- ja kapseleiden asetukset, poistot ja kontrollit
  • Ehkäisyvalmistereseptin uusiminen. Reseptin uusintaa voi pyytä kätevästi myös sähköisesti Klinik-palvelun kautta.
  • Seksuaaliterveys ja seksitaudit, kuten esimerkiksi sukupuolitautitestaukset
  • Raskaudenkeskeytykseen liittyvä ohjaus ja neuvonta
  • Sterilisaatiolausunnon tekee lääkäri. Tästä pääset lääkärin ajanvaraukseen.

Maksuton ehkäisy

Akaalaiset alle 25-vuotiaat ja urjalalaiset 15-19-vuotiaat saavat raskauden ehkäisyn maksutta. Ehkäisymenetelmä voi olla ehkäisypilleri, ehkäisyrengas, kierukka, kapseli tai kondomi.

Ehkäisyn aloitus tapahtuu terveydenhoitajan vastaanotolla. Ennen käyntiä voit etukäteen tutustua eri ehkäisymenetelmiin. Gynekologista sisätukimusta ei tehdä aloituskäynnillä.

Ehkäisyn aloitukseen ja kontrolliin voit varata ajan myös omalle kouluterveydenhoitajallesi kätevästi Vilma-viestillä tai kouluterveydenhoitajan avovastaanotolla.  Kouluterveydenhoitajalta voi hakea kondomeja avovastaanoton aikana.  Täältä löytyvät Kouluterveydenhoitajan yhteystiedot ja opiskeluterveydenhuollon yhteystiedot.

Ehkäisyn aloituskäynnillä terveydenhoitaja kysyy sinulta muun muassa seuraavia asioita:

  • oma terveydentila, mahdolliset sairaudet ja lääkitykset
  • isän, äidin ja sisarusten mahdolliset sairaudet
  • kuukautisten alkamisikä, kuukautiskierto, vuodon kesto, kuukautiskivut, viimeisten kuukautisten alkamispäivä

 

Jälkiehkäisy

Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä, kondomi on hajonnut tai olet unohtanut ottaa ehkäisypillerin, voit pienentää raskauden riskiä ottamalla jälkiehkäisytabletin. Jälkiehkäisytabletti tulee ottaa mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen, valmisteesta riippuen viimeistään 24h – 120h sisällä yhdynnästä. Jälkiehkäisytabletteja voit ostaa apteekeista. Muistathan että jälkiehkäisytabletti ei ole tarkoitettu käytettäväksi toistuvana ehkäisymenetelmänä. Varaa tarvittaessa aika ehkäisyyn suunnitteluun ehkäisyneuvolasta.

Raskauden keskeyttäminen

Harkitessasi raskauden keskeyttämistä varaa aika lääkärille raskaudenkeskeytyslausuntoa ja lähetettä varten. Lähete ei vielä sido sinua mihinkään. Raskauden keskeytystä harkitessa on tärkeää ottaa nopeasti yhteyttä terveydenhuoltoon koska raskaudenkeskeytys tulisi tehdä ennen 12 raskausviikkoa. Erityistapauksissa ja erityisluvalla raskaudenkeskeytys voidaan tehdä myös 12 raskausviikon jälkeen. Jos haluat lisätietoja tai keskustella tilanteestasi, voit ottaa yhteyttä myös oman alueesi ehkäisy- tai äitiysneuvolaan.