Ehkäisy - Akaan kaupunki

Ehkäisy

Sähköinen ajanvaraus

Varaa aika ehkäisyneuvolaan eTerveydestä.

Jos olet koulu- tai opiskeluterveydenhuollon asiakas, voit valita ehkäisykäynnin oman koulusi kouluterveydenhoitajalle. Valitse tällöin eTerveydessä oma koulusi ja oma terveydenhoitajasi.

Valitse eTerveydessä ehkäisyn aloitus,

 • jos haluat aloittaa ehkäisyvalmisteen käytön (pillerit, ehkäisyrengas)
 • suunnitella ehkäisyäsi yhdessä terveydenhoitajan kanssa

Valitse eTerveydessä ehkäisy kontrolli,

 • jos sinulla on käytössä ehkäisypillerit- tai ehkäisyrengas ja sen aloituksesta on kulunut 3kk
 • jos sinulla on jo käytössä ehkäisypillerit- tai ehkäisyrengas ja viimeisimmästä ehkäisykontrollista on kulunut 12kk
 • jos sinulla on ongelmia ehkäisypillereiden- tai renkaan käytössä.

Ehkäisykapseli- ja kierukka asioissa (aloitus, kontrolli, poisto tai pulmat ehkäisyvalmisteen kanssa) pyydämme ottamaan yhteyttä terveydenhoitajaan jättämällä yhteydenottopyynnön klinik24h – asioinnin kautta tai soittamalla.

Missä asioissa voin ottaa yhteyttä ehkäisyneuvolaan?

 • Raskauden ehkäisyn suunnittelu ja aloitus
 • Ehkäisyyn liittyvät ongelmat ja ehkäisyn seurantakontrollit
 • Ehkäisykierukoiden- ja kapseleiden asetus, poistot ja kontrollit. Kapselin- ja kierukan asentaa lääkäri.
 • Ehkäisyvalmistereseptin uusiminen. Suosittelemme pyytämään reseptin uusintaa sähköisesti Klinik24h-palvelun kautta.
 • Seksuaaliterveys ja seksitaudit, kuten esimerkiksi sukupuolitautitestaukset
 • Raskaudenkeskeytykseen liittyvä ohjaus ja neuvonta
 • Sterilisaatiolausunnon tekee lääkäri

Meillä ehkäisyneuvolassa saat neuvoa raskauden ehkäisyyn, perhesuunnitteluun ja seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa. Ehkäisy-ja perhesuunnitteluneuvolan käynnit terveydenhoitajalla ovat maksuttomia. Ehkäisyneuvolaan voi ottaa yhteyttä jättämällä yhteydenottopyynnön klinik24h- palvelun kautta tai soittamalla terveydenhoitajan puhelinaikoina. Vastaanottoajan voi varata myös sähköisesti eTerveydestä.

Maksuton ehkäisy

Akaalaiset alle 25-vuotiaat ja urjalalaiset 15-19-vuotiaat saavat raskauden ehkäisyn maksutta. Ehkäisymenetelmä voi olla ehkäisypilleri, kierukka, kapseli tai kondomi.

Ehkäisyn aloitukseen ja kontrolliin voit varata ajan myös omalle kouluterveydenhoitajallesi kätevästi Vilma-viestillä tai kouluterveydenhoitajan avovastaanotolla.  Kouluterveydenhoitajalta voi hakea kondomeja avovastaanoton aikana. Käy katsomassa Kouluterveydenhoitajan yhteystiedot ja opiskeluterveydenhoitajan yhteystiedot.

Ehkäisyn aloituskäynti

Ehkäisyn aloitus tapahtuu terveydenhoitajan vastaanotolla. Suosittelemme tutustumaan ennen käyntiäsi eri ehkäisymenetelmiin. Gynekologista sisätukimusta ei tehdä aloituskäynnillä.

Ehkäisyn aloituskäynnillä terveydenhoitaja kysyy sinulta muun muassa seuraavia asioita:

 • oma terveydentila, mahdolliset sairaudet ja lääkitykset
 • isän, äidin ja sisarusten mahdolliset sairaudet
 • kuukautisten alkamisikä, kuukautiskierto, vuodon kesto, kuukautiskivut, viimeisten kuukautisten alkamispäivä

Jälkiehkäisy

Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä, kondomi on hajonnut tai olet unohtanut ottaa ehkäisypillerin, voit pienentää raskauden riskiä ottamalla jälkiehkäisytabletin. Jälkiehkäisytabletti tulee ottaa mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen, valmisteesta riippuen viimeistään 24h – 120h sisällä yhdynnästä. Jälkiehkäisytabletteja voit ostaa apteekeista. Muistathan että jälkiehkäisytabletti ei ole tarkoitettu käytettäväksi toistuvana ehkäisymenetelmänä. Varaa tarvittaessa aika ehkäisyyn suunnitteluun ehkäisyneuvolasta.

Raskauden keskeyttäminen

Harkitessasi raskauden keskeyttämistä varaa aika lääkärille raskaudenkeskeytyslausuntoa ja lähetettä varten. Lähete ei vielä sido sinua mihinkään. Raskauden keskeytystä harkitessa on tärkeää ottaa nopeasti yhteyttä terveydenhuoltoon koska raskaudenkeskeytys tulisi tehdä ennen 12 raskausviikkoa. Erityistapauksissa ja erityisluvalla raskaudenkeskeytys voidaan tehdä myös 12 raskausviikon jälkeen. Jos haluat lisätietoja tai keskustella tilanteestasi, voit ottaa yhteyttä myös oman ehkäisyneuvolan terveydenhoitajaan.