Raskaus - Akaan kaupunki

Raskaus

Yhteyttä äitiysneuvolaan voit ottaa puhelimitse tai sähköisesti Klinik -palvelun kautta.

 

Raskaana?

Tehtyäsi positiivisen raskaustestin, ota yhteyttä oman alueesi äitiysneuvolaan varataksesi aika ensikäynnille neuvolaan joka ajoittuu raskausviikolle 8-9.

Äitiysneuvoloissamme on käytössä iPana Äitiys -sähköinen äitiyskortti Tays:ssa synnyttäville odottajille. Tunnukset palveluun saat terveydenhoitajaltasi varatessasi ensikäynti aikaa äitiysneuvolaan. Ensimmäiselle neuvolakäynnille voit valmistautua tutustumalla Sikiöseulonta oppaaseen.

Raskausajan neuvolaseurantaan kuuluu 9-11 käyntiä terveydenhoitajalla ja 2 käyntiä lääkärillä. Äitiysneuvolan tehtävänä on turvata raskaana olevan naisen ja sikiön terveys sekä edistää tulevien vanhempien ja koko perheen hyvinvointia. Alkuraskauden laajassa terveystarkastuksessa yhdessä vanhempien kanssa kartoitetaan perheen hyvinvointia, tuen tarpeita ja voimavaroja. Raskauden seurantaan kuuluu kaksi ultraäänitutkimusta raskausviikoilla 11-14 ja 20-22 jotka tehdään Suomen Terveystalolla Tampereella. Ensimmäisellä neuvolakäynnillä saat lisätietoja ultraäänitutkimuksesta sekä erilliset ajanvarausohjeet.

Molemmat vanhemmat ovat tervetulleita neuvolakäynneille.

 

Odotan sinua – Perhevalmennusmessut

Odotusaikana on mahdollisuus osallistua perhevalmennusmessuille jossa saa monipuolisesti tietoa synnytyksestä, imetyksestä, vauvan hoidosta, hampaiden- ja suun terveyden hoidosta, ravitsemuksesta, vauvan ja vanhemman välisestä vuorovaikutuksesta, kehon huollosta raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen sekä oman asuin alueesi lapsiperhepalveluista ja paikallisesta lapsiperheille suunnatusta toiminnasta. Perhevalmennusmessut järjestetään yleensä kahdesti vuodessa. Lisätietoa saat omasta äitiysneuvolastasi.

Huomio! Koronavirustilanteen vuoksi perhevalmennukset järjestetään tällä hetkellä etäyhteydellä. Lisätietoa saat omasta äitiysneuvolastasi.

 

Suunnitteletko raskautta?

Voit olla yhteydessä äitiysneuvolaan kun suunnittelet raskautta ja sinulle on herännyt kysymyksiä, sinulla on perussairaus, hoitava lääkärisi on niin ohjannut tai et ole tullut raskaaksi yrityksestä huolimatta.

Foolihappolisä suositellaan aloitettavaksi jo ennen raskautta koska sen puute lisää sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriötä (NTD). Aloita foolihappo 0.4mg päivässä 2 kuukautta ennen ehkäisyn pois jättämistä. Tupakoinnin ja päihteiden käytön lopettamista suositellaan jo raskautta suunniteltaessa.

Raskauden keskeyttäminen

Harkitessasi raskauden keskeyttämistä varaa aika lääkärille raskaudenkeskeytyslausuntoa ja lähetettä varten. Lähete ei vielä sido sinua mihinkään. Raskauden keskeytystä harkitessa on tärkeää ottaa nopeasti yhteyttä terveydenhuoltoon koska raskaudenkeskeytys tulisi tehdä ennen 12 raskausviikkoa. Erityistapauksissa ja erityisluvalla raskaudenkeskeytys voidaan tehdä myös 12 raskausviikon jälkeen. Jos haluat lisätietoja tai keskustella tilanteestasi, voit ottaa yhteyttä myös oman alueesi ehkäisyneuvolaan.