Raskaus - Akaan kaupunki

Raskaus

Yhteyttä äitiysneuvolaan voit ottaa sähköisesti Klinik24h -palvelun kautta tai soittamalla.

Raskaana?

Tehtyäsi positiivisen raskaustestin, ota yhteyttä äitiysneuvolaan varataksesi aika ensikäynnille neuvolaan joka ajoittuu raskausviikolle 8-9.

Äitiysneuvoloissamme on käytössä iPana Äitiys -sähköinen äitiyskortti Tays:ssa synnyttäville odottajille. Tunnukset palveluun saat terveydenhoitajaltasi varatessasi ensikäynti aikaa äitiysneuvolaan. Ensimmäiselle neuvolakäynnille voit valmistautua tutustumalla THL:n sikiöseulonta oppaaseen.

Raskausajan neuvolaseurantaan kuuluu 9-11 käyntiä terveydenhoitajalla ja 2 käyntiä lääkärillä. Äitiysneuvolan tehtävänä on turvata raskaana olevan naisen ja sikiön terveys sekä edistää tulevien vanhempien ja koko perheen hyvinvointia. Alkuraskauden laajassa terveystarkastuksessa yhdessä vanhempien kanssa kartoitetaan perheen hyvinvointia, tuen tarpeita ja voimavaroja. Raskauden seurantaan kuuluu kaksi ultraäänitutkimusta raskausviikoilla 11-14 ja 20-22 jotka tehdään Suomen Terveystalolla Tampereella. Ensimmäisellä neuvolakäynnillä saat lisätietoja ultraäänitutkimuksesta sekä erilliset ajanvarausohjeet.

Molemmat vanhemmat ovat tervetulleita neuvolakäynneille.

iPana sähköinen äitiyskortti

Käytämme sähköistä äitiyskorttia. Ohjeet iPanaan saat terveydenhoitajaltasi, kun varaat ensikäynti aikaa neuvolaan.

iPana äitiys

Perhevalmennus – Odotan sinua 

Odottaville perheille järjestetään neuvolassa kaksiosainen synnytys- ja perhevalmennus, jossa aiheina ovat

  • synnytys
  • imetys ja vauvan hoito

Koronarajoitusten vuoksi perhevalmennus toteutetaan tällä hetkellä etäyhteydellä.

Lisätietoa perhevalmennuksesta ja ajankohdista saat omalta terveydenhoitajaltasi.

Suunnitteletko raskautta?

Voit olla yhteydessä äitiysneuvolaan, kun suunnittelet raskautta ja sinulla on perussairaus, hoitava lääkärisi on niin ohjannut, et ole tullut raskaaksi yrityksestä huolimatta tai tai sinulle on herännyt kysymyksiä.

Foolihappolisä suositellaan aloitettavaksi jo ennen raskautta koska sen puute lisää sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriötä (NTD). Aloita foolihappo 0.4mg päivässä 2 kuukautta ennen ehkäisyn pois jättämistä. Tupakoinnin ja päihteiden käytön lopettamista suositellaan jo raskautta suunniteltaessa.

Raskauden keskeyttäminen

Harkitessasi raskauden keskeyttämistä varaa aika lääkärille raskaudenkeskeytyslausuntoa ja lähetettä varten. Lähete ei vielä sido sinua mihinkään. Raskauden keskeytystä harkitessa on tärkeää ottaa nopeasti yhteyttä terveydenhuoltoon koska raskaudenkeskeytys tulisi tehdä ennen 12 raskausviikkoa. Erityistapauksissa ja erityisluvalla raskaudenkeskeytys voidaan tehdä myös 12 raskausviikon jälkeen. Jos haluat lisätietoja tai keskustella tilanteestasi, voit ottaa yhteyttä äitiysneuvolan terveydenhoitajaan.