Kotiin tarjottava teknologia - Akaan kaupunki

Kotiin tarjottava teknologia

Asiakasohjaajat auttavat asiakasta löytämään arjen ratkaisuja teknologisista apuvälineistä. Teknologian tuomat mahdollisuudet lisääntyvät myös ikäihmisten hoivassa. Teknologinen ratkaisu voi olla osana asiakkaan muuta hoivaa tuoden esimerkiksi lisäturvaa tai tuoden asiakkaalle riittävän avun sellaisenaan.

Turvapuhelin

Turvapuhelinpalvelut tuottaa Akaan ja Urjalan alueella AddSecure. Turvapuhelimen asiakkaalle tilaa asiakasohjaaja. Asiakasohjaaja myös päättää palvelusopimuksen palvelutarpeen päätyttyä.

Turvapuhelin on yksinkertainen apuväline, jolla asiakas saa avun esimerkiksi kaatuessaan tai kokiessaan olotilansa muulla tavalla heikentyneeksi. Turvahälytyksen johdosta asiakkaan luokse saapuu turva-auttaja arvioimaan asiakkaan vointia.

Turvapuhelinpalvelu saadaan aktivoitua muutaman arkipäivän kuluessa. Palvelun aktivoimiseksi asiakkaalla tulee olla ylimääräinen avain luovutettavaksi turva-auttajalle.

Turvapuhelinpalvelu kustantaa kuukaudessa 29 €, tarvittavat auttajakäynnit laskutetaan erillisen hinnaston mukaisesti (noin 20-40 €/käynti riippuen viikonpäivästä ja vuorokaudenajasta). Asennusmaksu on 15 €. Turvapuhelinpalvelusta syntyvät kulut turva-auttajakäyntien osalta käyvät osaksi kotitalousvähennystä, sillä kyseessä on yksityinen hoiva-apu.

Ovihälytin

Ovihälytin turvaa asiakkaan yöaikaista, turvallista asumista itsenäisesti omassa kodissa. Ovihälyttimen avulla saadaan tieto asiakkaan tahattomasta poistumisesta kodista. Turvalaite on yleisesti aktivoituna vain yöaikaan, jolloin sen käyttäminen ei vaadi asiakkaalta taitoja. Suurin käyttäjäryhmä on muistisairaat asiakkaat. Ovihälytinpalvelun tuottaa AddSecure.

Ovihälyttimessä on liiketunnistin, jonka avulla saadaan tieto asiakkaan poistumisesta kodin ulkopuolelle. Kun asiakkaan ovi on aukaistu, ja liike ovensuulta katoaa, lähtee ovihälyttimestä turvahälytys tavallisen turvapuhelimen tapaan. Mikäli asiakkaaseen ei saada puheyhteyttä, lähtee turva-auttaja selvittämään asiakkaan tilannetta paikan päälle.

Ovihälytinpalvelu kustantaa 29 + 19,50  euroa kuukaudessa sisältäen myös tavallisen turvapuhelinpalvelun. Turva-auttajakäynnit sekä asennusmaksu laskutetaan turvapuhelinpalvelun tapaan.

Paikantava turvakello

Paikantava turvakello toimii asiakkaan turvana kodin ulkopuolella. Palvelun tuottaa AddSecure. Paikantava turvakello toimii ensisijaisesti omaisille suunnattuna apulaitteena, jolla muistisairaan asiakkaan liikkumisen seuraaminen onnistuu etäältä hyödyntäen palveluun tarkoitettua sovellusta. Paikantava turvakello on ladattava ja vaatii tämän vuoksi käyttäjältä tai omaiselta aktiivisuutta sekä taitoja. Kodin ulkopuolelta tulevat hälytykset ovat myöskin asiakkaan omaisten vastattavana. Kodin sisällä laite toimii tavanomaisen turvapuhelimen tapaan. Paikantavan turvakellon hinta on 32,60 euroa kuukaudessa.

Etähoivapalvelu VideoVisit

Akaan kaupungilla on käynnissä ikäihmisten etähoivapalvelun pilotti yhteistyössä VideoVisit – yrityksen kanssa. Etähoivapalvelusta saat lisätietoja alueesi asiakasohjaajalta.

Etähoivapalvelulla voidaan tarjota lisäturvaa asiakkaan arkeen olemassa olevien kotihoidon käyntien lisäksi. Etähoivapalvelu voi olla myös ainoana keinona asiakkaan arjen tukemisessa. Etähoivan keinoin pystytään asiakasta ohjaten tukemaan monissa eri asioissa, kuten lääkehoidossa, ravitsemuksessa, verensokeriseurannassa. Etähoivalaitteita on käytetty myös kotikuntoutuksen toteuttamiseen.

Etähoivapalvelun aloittamiseksi asiakkaan luokse sovitaan asiakasohjaajan kotikäynti, jossa avuntarve ja tavoitteet käydään huolellisesti läpi.