Suun terveydestä huolehtiminen - Akaan kaupunki

Suun terveydestä huolehtiminen

Miten vahvistan lapsen ja nuoren suun terveyttä?

Keskeisintä lapsen suun terveyden ylläpitämisessä ovat terveelliset ravintotottumukset ja riittävä suuhygienia. Lapsen hampaista huolehtiminen alkaa jo ennen syntymää. Kun vanhempien hampaat ja suu ovat terveet, pienenee vaara haitallisten bakteerien tartuttamisesta lapsen suuhun. Asennoidu positiivisesti ja näytä esimerkkiä suun terveydestä huolehtimisesta, koska näin vaikutat lapsen suun terveystottumusten ja asenteiden muodostumiseen.

Vauvan suun terveydestä huolehditaan aloittamalla lapsen hampaiden harjaus heti ensimmäisen maitohampaan puhjettua. Ota huomioon imetyksen ja tutin vaikutukset suun ja hampaiden kehitykseen ja terveyteen. Alle kouluikäisen suunterveyden kulmakiviä on hampaiden harjaus huolellisesti vähintään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja pehmeällä hammasharjalla.

Karies-bakteerin ja hampaiden kiinnityskudossairauksien bakteeritartunnan ehkäisemisessä olennaista on sokeripitoisten välipalojen ja juomien antamisen välttäminen. Vesi on lapselle paras janojuoma. Tartunnan ehkäisemiseksi lapsella on hyvä olla oma lusikka, jota ei laiteta aikuisen suuhun. Tutti puhdistetaan juoksevan veden alla. Vältä sylkikontaktia lapsen kanssa.

Ksylitolin käyttö säännöllisesti 3–5 kertaa, yhteensä 5 g päivässä on suositeltavaa. Ksylitoli vaikuttaa edullisesti nimenomaan puhkeaviin hampaisiin. Lapsi voi käyttää ksylitolituotteita, kun purukumin tai pastillin syöminen sujuu. Alle 2-vuotiaille suositellaan imeskeltäviä ksylitolitabletteja.

Karkkipäivän sijaan vietetään aterian jälkeistä herkkuhetkeä kerran viikossa. Kouluvuosina on tärkeä huolehtia terveellisistä ruokatottumuksista. Vältä napostelua, makeita sekä happamia juomia ja puhdista hampaat säännöllisesti ja huolellisesti. Tupakointi, nuuskan ja alkoholin käyttö vaikuttavat haitallisesti yleisterveyteen ja suunterveyteen. Erityisesti yhdessä käytettyinä tupakka ja alkoholi lisäävät suusyövän riskiä merkittävästi.

Miten harjaan lapsen hampaat?

Hampaiden harjauksesta on hyvä pyrkiä luomaan lapselle miellyttävä tilanne. Vanhempien malli ja määrätietoinen auttaminen harjauksessa on erityisen tärkeää. Näin lapsi oppii, että hampaiden harjaus kuuluu osaksi arkirutiineja.

Hampaat harjataan aamulla joko ennen aamupalaa tai sen jälkeen ja illalla ennen nukkumaan menoa.Lapsen suuhun näkee parhaiten lapsen istuessa vanhemman sylissä rintaa vasten nojaten tai lapsen ollessa makuuasennossa. Harjausasennon tulee olla miellyttävä kummallekin ja lapsen suuhun tulee olla hyvä näkyvyys.

Lapsille on olemassa omia pieniä, pehmeäharjaksisia hammasharjoja. Lasten sähköhammasharjan käytön voi aloittaa n. 3-vuotiaana, mutta aina vanhemman avustamana. Sähköhammasharjalla saat hampaat tehokkaasti puhtaaksi. Harjaa hampaat järjestelmällisesti, jotta kaikki pinnat tulee puhdistettua. Harjaus kannattaa aloittaa hankalimmasta kohdasta eli takahampaiden sisäpinnoilta, seuraavaksi ulkopinnat, ja lopuksi harjataan purupinnat leuka kerrallaan.

Lapsen on hyvä harjoitella itse harjaamista pienestä pitäen. Harjaa alle 6-vuotiaan lapsen hampaat kaksi kertaa päivässä. Sen jälkeenkin harjaustulos tulee tarkistaa siihen asti, kunnes lapsen motoriikka on riittävä, eli noin 8–12-vuotiaaksi.

Nykysuositusten mukaan tulee fluorihammastahnaa käyttää kahdesti päivässä, jotta turvataan riittävä fluorin saanti. Riittävällä fluorin saannilla voidaan ehkäistä hampaiden reikiintymistä. Hammasvälien puhdistushammaslangalla tai harjatikulla tulee aloittaa noin 10–12-vuotiaana. Tässä iässä sopivin väline hammasvälien puhdistukseen on yleensä hammaslanka.

Miten toimin lapsen hammastapaturmassa?

Jos pysyvä hammas irtoaa kokonaan, ota välittömästi yhteyttä suun terveydenhuoltoon. Säilytä hammas maidossa hammaslääkärille menon ajaksi. Jos maitoa ei ole, hammasta voi pitää kielen alla (mutta on varottava, ettei hammas joudu hengitysteihin tai ettei sitä nielaista vahingossa) tai sen voi kääriä kosteaan paperiin. Ota myös lohjenneet palat mukaan.

Jos mahdollista, hammas huuhdellaan juoksevan veden alla nopeasti niin, että esimerkiksi hiekka saadaan juurenpinnasta huuhdeltua. Vältä juuren pintaan koskemista. Jos hammas saadaan istutettua kuoppaansa alle 30 minuutissa, sen ennuste on hyvä. Aseta hammas paikoilleen jo tapaturmapaikalla. Älä puhdista hammaskuoppaa verihyytymästä, vaan paina hammas varovasti paikoilleen.

Jos hampaan kruunuosasta murtuu pieni pala, se ei vaadi välitöntä ensiapua. Jos hampaasta murtuu iso pala, terävät murtumareunat hankaavat poskea tai kieltä, hammasta vihloo voimakkaasti, hammasta särkee tai hammas heiluu, kannattaa ottaa yhteyttä hammaslääkäriin.

Tapaturmaisesti irronnutta maitohammasta ei kiinnitetä uudelleen. Kuitenkin, jos asia askarruttaa, ota yhteyttä hammashoitolaan. Monesti tapaturmalausunto on hyvä tehdä varmuuden vuoksi, koska hampaaseen saattaa tulla oireita myöhemminkin. Mikäli hammastapaturmapotilaalla on vakuutus tapaturmien varalta, siitä kannattaa mainita hammaslääkärikäynnin aikana. Hammaslääkäri kirjoittaa lausunnon vakuutusyhtiöön, jossa mainitaan aiheutuneet vammat, niiden hoito sekä mahdolliset jälkihoidot ja seuraukset.

Akaan sähköistä perhekeskusta kehitetään käyttäjäkokemusten ja palautteen perusteella.

Anna palautetta tästä