Akaan ja Urjalan kotiutusyksikkö 10 parhaan joukkoon vanhustyön kilpailussa - Akaan kaupunki

Akaan ja Urjalan kotiutusyksikkö 10 parhaan joukkoon vanhustyön kilpailussa

Akaan ja Urjalan kotiutusyksikkö on valittu valtakunnallisessa Paras vanhustyön työyhteisö -kisassa kymmenen parhaan työyhteisön joukkoon.

Kotiutusyksikön esimiehen Merja Niekan mukaan yksikön menestysreseptin ydin on, että ammattilaiset ovat aidosti kiinnostuneita asiakkaan selviytymisestä kotona ja haluavat toimia hänen parhaakseen.

– Meistä nimeäminen tuntuu hyvältä ja on hienoa, että vanhuspalveluiden kehittäminen ja asiakaslähtöinen toimintatapamme on huomattu. Tällainen positiivinen palaute ja kannustus auttavat meitä jatkamaan kehitystyötä, kertoo Merja Niekka.

Tukea omassa kodissa asumiseen

Yksikkö palvelee ikäihmisiä, joiden toimintakyky tai avuntarve on oleellisesti muuttunut, kuntoutusprosessi on kesken tai kotona asuminen uhkaa vaarantua. Toiminta on asiakas- ja voimavaralähtöistä kuntouttavaa asiakaspalvelua, joka toimii asiakkaan hoidon tarpeiden ja toiveiden mukaisesti.

– Tärkeintä on, että asiakkaan kotiutus onnistuu turvallisesti ja kuntoutuminen tutussa ympäristössä pääsee vauhtiin. Tavoitteena on, että asiakas pystyy jatkamaan asumista omassa kodissaan mahdollisimman omatoimisesti ja toimintakykyisenä. Kotiutusjakson alussa laaditaan asiakkaan kanssa voimavaralähtöinen hoitosuunnitelma ja mietitään yhdessä hoidon ja kuntoutumisen tavoitteet.

Kotiutusyksikön asiakaslähtöinen tiimi koostuu lähihoitajista, kuntohoitajista, sairaanhoitajasta, fysioterapeutista ja palveluesimiehestä.

– Tiimimme on ammattitaitoinen, itseohjautuva, tehokas, kehitysmyönteinen, joustava ja tekee työtään isolla sydämellä aidosti asiakkaan parhaaksi. Kotiutusyksikön prosessi on onnistunut ja toimii moniammatillisesti ja joustavasti. Tiimillä on hyvät suhteet eri sidosryhmiin kuten omaisiin, asiakasohjaukseen, kotihoitoon, yksityisiin palveluntuottajiin, sosiaali-, päihde- ja mielenterveyden ammattilaisiin, Merja Niekka sanoo.

Kotiutusyksikön toiminta on aloittanut toimintansa vuosi sitten toukokuussa 2020.

Suomen paras vanhustyön työyhteisö -kisaan ilmoittautui 282 työyhteisöä, joista 78 valittiin palkintoraadin jatkotarkasteluun. Voiton veivät palveluasumisyksikkö Kartanokoti Pöytyältä, Hoitokoti Kultasirkku Iisalmesta ja Voimatiimi Keuruulta.

Kilpailun järjestää Vetovoimainen vanhustyö –hanke. Akaan ja Urjalan kotiutustiimi esittäytyy videolla, joka löytyy alta.

Kotiutustiimin menestysresepti henkilöstön omin sanoin:

Kotona asumisen tukeminen
Osaava henkilökunta
Tulevaisuuden suunnittelua
Ihmisarvon kunnioittamista
Uudistushaluinen
Toimintakykyä tukeva
Uskoa tulevaisuuteen
Saavutettava
Toimiva yhteistyö
Innostava
Ikäihmisten parhaaksi
Moniammatillinen yhteistyö
Iloinen työyhteisö

Kotiutustiimi – taidolla ja tunteella asiakkaan hyväksi