Akaan Mehiläislivessä seurataan pesäelämää 24/7 - Akaan kaupunki

Akaan Mehiläislivessä seurataan pesäelämää 24/7

Miltä mehiläispesässä näyttää? Mitä kuhnurit, työmehiläiset ja kuningattaret siellä tekevät? Tämä selviää Suomen hunajapääkaupungin Akaan omassa Mehiläislivessä. Suora nettilähetys osoitteessa www.akaanmehilaislive.fi  näyttää pesäelämää vuorokauden ympäri aina kesän loppuun saakka.

Liven päätähdet, Akaan kaupunkipörriäiset, asuvat K-Supermarket Akaan katolle tuodussa pesässä Toijalan taajaman keskustassa.

Mehiläisten elämää päästään seuraamaan aiempaa tiiviimmin: kamerat taltioivat tapahtumia sekä pesän suuaukolla että sisällä ytimessä. Kuvissa näkyy myös vaa’an ruutu, jossa lukemat nousevat vähitellen pesän hunajamäärän lisääntyessä. Mehiläisten naapurissa on ötökkähotelli, joka alkaa jo olla täynnä asukkaita.

Tuotannossa huomioidaan pölyttäjien tarvitsema työrauha, joten kamerat eivät tule häiritsemään niiden elämää millään tavalla.

Mehiläisiä pesässä

Älykkäät siivekkäät työn touhussa

Mehiläisliven lähetyksen toteuttavat yhteistyössä Akaan kaupunki ja K-Supermarket Akaa kauppias Satu Kettusen johdolla.

Mehiläisten hyvinvoinnista huolehtii tarhaaja Risto Niilimäki, joka valittiin Vuoden mehiläistarhaajaksi 2021.

– Tänä vuonna Mehiläislive on huikea, koska pääsemme seuraamaan myös, mitä pesän sisällä tapahtuu. Mehiläiset esimerkiksi tuulettavat siivillään pitäen pesän lämpötilan sopivana. Vaikka voisi luulla, että mehiläisten toiminta on tylsää ja yksinkertaista, se onkin hyvin organisoitua ja monimutkaista. Kaikilla on oma tehtävänsä ja kommunikaatio pelaa saumattomasti. Risto on opettanut minulle paljon mehiläisistä ja en voi kuin ihmetellä, miten älykkäästi ne toimivat, sanoo kauppias Satu Kettunen.

Akaa on suunnitelmallisen kaupunkimehiläistarhauksen edelläkävijä. Tänä päivänä tarhoja on Akaassa lähes 40, ja niissä elää noin 20 miljoonaa mehiläistä. Akaan pörriäiset ovat italialaisia, lauhkeaksi jalostettuja rotuja eikä niistä ole vaaraa ihmisille. Mehiläisten pölytysalueet kattavat koko kaupungin, mikä on ainutlaatuista. Vastaavassa mittakaavassa ei ole toteutettu suunnitelmallista tarhausta tiettävästi koko Euroopassa.

Seuraa Mehiläisliveä silloin kun sinulle sopii – tervetuloa mukaan!