Akaan Toijalaan uusi kulttuuriympäristöreitti - Akaan kaupunki

Akaan Toijalaan uusi kulttuuriympäristöreitti

Akaaseen valmistuu uusi kulttuuriympäristöreitti keväällä 2024. Kulttuuriympäristöreitti nostaa esiin Toijalan kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia ja paikallisia luontokohteita.

Reitti sijoittuu Toijalan keskusta-alueen pohjoisosaan noin 1,5 kilometrin matkalla. Lähtöpaikkana on Toijalan rautatieasema, josta suunnataan kohti Nahkialanjärveä ja sieltä takaisin. Matkan varrelta löytyy kymmenen kulttuuri- ja luontokohdetta, joihin voi tutustua sekä paikan päällä historiakylttien että ääniopastusten avulla.

Kohteet ovat Toijala rautatieasema, Veturimuseo, Helpiön tapettitehdas, Nahkialanjärvi, Nahkialanjoki, Pihlgren ja Ritolan tapettitehdas, Seurantalo Sampola, Satamatien/Hämeentien liikenneympyrä, Prykin kellari ja kulttuuritalo Laaksola.

Kohteiden ääniopastuksista rakentuu yhtenäinen kokonaisuus, jossa kohteiden menneisyys herää henkiin kiinnostavalla tavalla tarinan muodossa. Ääniopastusten käsikirjoituksesta vastaa Akaan kaupungin kaavasuunnittelijana työskentelevä harrastajakäsikirjoittaja Anniina Grönholm.

Jokaisessa kohdekyltissä on historiatietojen lisäksi QR-koodi, jonka voi lukea omalla älypuhelimella ja kuunnella siitä avautuvan ääniopastuksen. Sekä reittikartta että ääniopastukset julkaistaan myös kaupungin nettisivuilla. Paperikarttoja tulee yleisesti saataville muun muassa Akaan kirjastoihin.

Reitille suoritetaan esteettömyyskartoitus ja reitistä on tarkoitus tehdä esteetön. Kohderyhmänä ovat niin Akaan asukkaat, lapsiperheet, koululaiset kuin matkailijat.

Muistoja ja tarinoita kerätään

Kulttuuriympäristöreitin toteuttavat yhteistyössä Akaan kaupungin maankäyttö ja kaavoitus, kulttuuripalvelut sekä elinkeino- ja markkinointipalvelut.

Kutsumme mukaan Akaan asukkaita jakamaan omia muistojaan reitin kohteista. Muistoja ja tarinoita voi lähettää 31.3.2024 mennessä Akaan tapahtuma- ja kulttuurikoordinaattori Jarmo Julkuselle, jarmo.julkunen@akaa.fi . Muistoja hyödynnetään reitin ääniopastusten käsikirjoittamisessa. Lopputulokseen päätyvistä tarinoista ei voi tunnistaa tiettyä henkilöä.

Toivomme myös kohteista kuvia osaksi reitin kuvitusta ja visuaalisia materiaaleja. Erityisesti maalattuja ja piirrettyjä teoksia rakennuksista ja kohteista otetaan mielellään vastaan. Huolehdithan, että teoksen tekijältä on lupa sen käytölle tässä yhteydessä.

Reitin toteuttamiseen haetaan myös paikallisia yrityksiä ja yhdistyksiä yhteistyökumppaneiksi. Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä, otathan yhteyttä viestintäasiantuntija Sini Kantolaan, sini.kantola@akaa.fi .

Uusi kulttuuriympäristöreitti avataan osana Akaa-päivän juhlintaa lauantaina 18. toukokuuta.

Lisätietoja:

tapahtuma- ja kulttuurikoordinaattori Jarmo Julkunen, puh. 040 335 3418, jarmo.julkunen@akaa.fi
kaavasuunnittelija Anniina Grönholm, puh. 040 335 3135, anniina.gronholm@akaa.fi
viestintäasiantuntija Sini Kantola, puh. 040 335 3205, sini.kantola@akaa.fi