Akaan Toijalan asemarakennus täyttää 60 vuotta – sisätilat saivat ehostusta yhteistyöllä - Akaan kaupunki

Akaan Toijalan asemarakennus täyttää 60 vuotta – sisätilat saivat ehostusta yhteistyöllä

60 vuotta täyttävän Toijalan asemarakennuksen sisätiloja on siistitty ja elävöitetty merkkivuoden kunniaksi. Asiaan tarttui joukko aktiivisia yrittäjiä, Akaan kaupungin eri toimijoita ja paikallisia nuoria.

Yksi keskeinen toimija on ollut Akaan kaupungin starttipaja ja sen ohjaaja Kaisa Halme, jonka positiivisella otteella on saatu starttipajan toimintaan osallistuvat nuoret tarttumaan talkoisiin ja tekemään omanlaistaan historiaa rautatieasemalla.

Seinien alaosat pestiin ja maalattiin seinien alkuperäisillä väreillä Toijalan Värikaupan sponsoroimilla maaleilla ja tarvikkeilla.

Muutama ihminen siivoaa asematilan seiniä
Starttipajan nuoret ahkeroivat Toijalan asemalla huhtikuun loppupuolella.

Tilaan toteutettiin Veturimuseon ja Akaan kaupungin viestinnän kanssa uutta ilmettä ja sisältöjä. Rautatieasemalta löytyy nyt kuvatauluja, joissa kerrotaan Toijalan aseman historiasta, Akaan kulttuuritapahtumista, monipuolisista liikuntamahdollisuuksista ja elämyksistä. Myös Akaan kaupunkikuosia on tuotu näkyvästi esille.

”Taksikopin eli taksikuskien taukotilan ympäristö on nyt aiempaa viihtyisämpi”, iloitsee Mikkola Business Operations Oy:n toimitusjohtaja Seppo Mikkola.

Akaan käyntikortti

Toijalan aseman matkustajamäärät ovat jatkaneet kasvuaan viime vuosina. Akaan kaupungin tahtotila on, että Toijalan asema säilyy arvoisenaan liikenteen keskuspaikkana. VR on antanut henkisen tukensa rakennuksen sisätilojen ehostukselle.

”Tavoitteenamme on pitkäjänteisellä yhteistyöllä tehdä 60-vuotiaasta Toijalan rautatieasemasta yksi Akaan käyntikorteista. On hienoa, että olemme saaneet nuoria mukaan parantamaan rakennuksen ulkoasua ja viihtyisyyttä”, sanoo Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola.

Projekti toteutui kaupungin yhteistyökumppanin AitoVire Oy:n avustuksella. Yritykselle on tärkeää yhteisöllinen tekeminen ja uuden innovointi, mitkä toteutuvatkin kirjaimellisesti aseman projektissa.

”Pienillä asioilla ja aidolla yhteistyöllä voidaan saada paljon hyvää aikaan”, toteavat AitoVire Oy:n toimitusjohtaja Taina Vänni ja innovaatiojohtaja Minna Daffeh.

Nainen asentaa teippiä ikkunaan rakennuksen sisäpuolella.
Aseman odotustiloihin on tuotu Akaasta kertovia kuvatauluja ja teippaukset kertovat kaupungin matkailukohteista.

Aseman elävöittäminen on jo saanut positiivista huomiota akaalaisten keskuudessa.

”Starttipajalaisten tekemä työ on eräänlainen kunnianosoitus 60-vuotiaalle rautatieasemalle ja sen aikakauden arkkitehtuurille”, kommentoi Arkkitehtitoimisto Mikko Uotila Oy:n toimitusjohtaja Mikko Uotila, jonka yritys sijaitsee keskeisellä paikalla aseman läheisyydessä.

Toijalassa aloitettiin rautatieliikenne jo vuonna 1876, ja nykyinen asemarakennus valmistui vuonna 1963. Rautatieasema on junalla Akaaseen saapuville ensi kosketus kaupunkiin ja se luo paikkakunnasta tärkeän ensivaikutelman. Myös aseman seudun turvallisuus on puhututtanut junalla liikkujien keskuudessa viime aikoina.

Sisätilojen ilmeenkohotuksella haluttiin lisätä asemarakennuksen viihtyisyyttä ja toivottavasti myös ehkäistä ilkivaltaa, ovathan talkoisiin osallistuneet myös akaalaiset nuoret.

Lisätietoja:

starttipajaohjaaja Kaisa Halme, puh. 040 335 3672
nuorisosihteeri Sari Laaki, puh. 040 335 3059
sivistysjohtaja Tero Kuusisto, puh. 040 335 3377