nuori nainen istuu tietokoneen ääressä

Löydä kesätyö Akaasta! -ohjeita työnhakuun

Mietityttääkö työhakemuksen teko? Minkälainen on hyvä cv? Miten erottua hakijana hakijoiden joukosta? Entä jos sitä työkokemusta ei ennestään ole, mitäs sitten? Voisinko työllistää itse itseni?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin olemme keränneet tälle sivustolle vastauksia ja vinkkejä!

Työnhaun aloittaminen

Kesätyönhaun aloittaminen, miten ja mistä lähteä liikkeelle, voi tuntua aluksi työläältä ja hämmentävältäkin. Kesätyöpaikkojen haut käynnistyvät monessa yrityksessä pian vuoden vaihteen jälkeen, joten omakin työnhaku kannattaa polkaista reippaasti liikkeelle viimeistään nyt. Avoimia työpaikkoja löydät verkosta helposti TE-toimiston www.mol.fi sivuilta sekä eri rekrytointisvustoilta, kuten vaikkapa Duunitori.fi, Oikotie.fi tai Monster.fi. Älä unohda tarkistaa myös eri henkilöstövuokrausyritysten sivustoja,  henkilöstövuokrausyritykset välittävät tyypillisesti paljon kesätyötehtäviä, Kesätyöpaikan voi löytää myös ottamalla suoraan yhteyttä yrityksiin.

Hakemus ja CV

Työhakemus toimii välineenäsi, jonka avulla viestit työnantajalle mielenkiinnostasi tarjolla olevaa työtehtävää kohtaan. CV:ssä eli ansioluettelossa kerrot yhteystietosi, koulutuksestasi, mahdollisesta työkokemuksestasi ja harrastuksistasi. Tee jokaiseen hakemaasi työpaikkaan ansioluettelon kaveriksi aina oma hakemussivu. Hakemuksen avulla viestit kiinnostuksestasi haettavaan tehtävään, itsestäsi, osaamisestasi ja kokemuksestasi ja ennen kaikkea siitä, miksi juuri sinä olisit sopiva tekijä juuri kyseiseen tehtävään.  Muista myös oikolukea hakemus ennen sen lähettämistä!

Linkit ja vinkit:
Kun koulu loppuu.fi -sivustolta löydät vinkkejä työhakemuksen tekemiseen:
Kurkkaa mallia ja ideaa työhakemuksen tekemiseen
Vinkkejä jo vähän kokeneemmille konkareille löydät työhakemusmallista

Työhaastattelu

Saitko kutsun työhaastatteluun? Hienoa! Työhaastattelu jännittää varmasti ihan jokaista työnhakijaa. Pieni jännitys ei haittaa ja jännitystä helpottaa, kun valmistaudut etukäteen tulevaan tapaamiseen. Varmistu, että sinulla on selkeästi tiedossasi ketä olet menossa tapaamaan, minne ja mihin kellon aikaan. Kertaa mielessäsi miksi juuri tämä työpaikka kiinnostaa sinua, mikä tehtävässä motivoi sinua. Valmistaudu kertomaan myös miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään.

Monet työnantajat hyödyntävät erityisesti tänä aikana videohaastattelua. Videohaastatteluun valmistaudut kuten henkilökohtaiseen tapaamiseenkin. Videohaastattelut eivät yleensä vaadi mitään erityisiä laitteita tai ohjelmia tietokoneen ja internetyhteyden lisäksi. Monesti videohaastatteluun voi osallistua myös omalla puhelimella tai tabletilla. Huolehdi kuitenkin, että sinulla on riittävästi virtaa laitteessasi, osallistut haastatteluun sellaisessa paikassa ja tilassa, jossa on hyvä valaistus ja riittävä rauha työnantajan kanssa keskustella tai vastauksesi nauhoittaa.

Jos työantajalla on kotisivut, tutustu etukäteen myös sivujen kautta mahdolliseen tulevaan työpaikkaasi. Kannattaa miettiä myös etukäteen mahdollisia kysymyksiä, joita haluat työhaastattelussa kysyä. Kysymykset voivat liittyä vaikka yrityksen toimintaan, työaikoihin, työtehtävän aloitukseen, työpaikan toimintamalleihin ja tapoihin, myös palkkaan. Ole oma itsesi! Työnantaja haluaa tutustua työhaastattelussa sinuun ja arvioida soveltuvuutesi työtehtävään ja –ympäristöön.

Kesätyön aloittaminen

Kesätyö on ihan oikea työ. Tee kesätyöstä aina kirjallinen sopimus suullisen sopimuksen tueksi. Sopimuksella sovitaan esimerkiksi palkasta ja työajoista, myös kesätyön kestosta. Ota rohkeasti selvää myös työpaikan omista sisäisistä käytännöistä. Jos olet epävarma, kysy! Homma toimii, kun sinulla on ymmärrys omista oikeuksistasi ja myös vastuistasi työntekijänä.

Linkit ja vinkit:
Testaa tietojasi työelämän pelisäännöistä Kun koulu loppuu -sivuilla.

Haluatko työllistää itse itsesi?

Entäs, jos sopivaa tai mielenkiintoista tehtävää ei löydy? Tai jos et tule valituksi hakemaasi tehtävään?

Jos olet 13-28 vuotias voit ryhtyä 4H-yrittäjäksi. Oma 4H-yritys antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti ja ohjatusti, omassa tahdissa. 4H-yritys on harrastustoimintaa, helppo keino varmistaa itselleen vaikkapa kesätyö. Oma 4H-yritys on myös hyvä tapa selvittää, sopiiko yrittäminen sinulle. Pihatyöt, leivonnaisten myynti, ikkunoiden pesu, lasten hoito, nettisivujen suunnittelu; sinä päätät millaista bisnestä teet ja miten kauan.

4H-yritys on 4H-järjestön kehittämä toimintamalli nuorten yritystoimintaan. Sen tavoitteena on edistää 4H-järjestön toiminta-ajatuksen mukaisesti nuorten yrittäjyyttä.

Lisätietoja 4H-yrittämisestä Akaan 4H-yhdistyksen sivuilta sekä 4H-yritys -sivuilta

Jos kiinnostuit 4H-yrittämisestä, ota yhteyttä!

 

Löydä kesätyö Akaasta -kampanjan työpaikkoihin >

Löydä kesätyö Akaasta -kampanjan etusivulle >