Riskiryhmiin kuuluvien 5-11-vuotiaiden koronarokotukset alkavat - Akaan kaupunki

Riskiryhmiin kuuluvien 5-11-vuotiaiden koronarokotukset alkavat

THL suosittelee, että riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita lapsia ryhdytään rokottamaan koronavirusta vastaan. Vaikka koronatauti on lapsilla yleensä lievä, riskiryhmiin kuuluvien lasten sairaus tai tila saattaa altistaa heidät vakavalle koronataudille. Toisaalta koronatauti voi pahentaa heidän perussairauttaan.

Muiden kuin riskiryhmiin kuuluvien 5–11-vuotiaiden lasten rokotuksista odotetaan kansallisia linjauksia. Päätöksen rokotuksista tekevät sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtioneuvosto.

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Perusrokotesarjaan kuuluu kaksi rokotetta, jotka annetaan 6-12 viikon annosvälillä.

THL suosittelee rokotusta alla oleviin riskiryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille. Suurin osa alla mainituista sairauksista on erittäin harvinaisia ja lapsi on tällöin erikoissairaanhoidon seurannassa. Lasta hoitava erikoislääkäri osaa parhaiten arvioida, kuuluuko lapsi riskiryhmään.

Riskiryhmät:

 • elinsiirto tai kantasolusiirto
 • voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila
 • krooniset keuhkosairaudet
 • osa lasten sydänsairauksista
 • krooninen munuaissairaus
 • vaikea krooninen maksasairaus
 • ylipaino, ISO-BMI vähintään 30
 • lastenneurologiset potilaat, joilla on hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys
 • Downin oireyhtymä
 • tyypin 1 ja 2 diabetes
 • säännöllistä lääkitystä vaatima astma

Katso tarkemmat kuvaukset riskiryhmistä THL:n sivuilta.

Näin varaat rokotusajan:

Voit varata ajan rokotukseen Klinik24h-palvelun kautta tai puhelimitse.

Ajanvaraus puhelimitse:

puh. 040 335 3071 ma-to klo 8-11 ja 12-15

puh. 040 335 3073 ti-to klo 8-11 ja 12-15 (numero käytössä vain 28.12.21 – 5.1.22)

Jos varaat ajan Klinik24h –asioinnin kautta, valitse lomakkeen täyttö toisen puolesta. Ilmoita yhteydenotossa mihin riskiryhmään lapsesi kuuluu.

Rokotusten suuren kysynnän vuoksi Klinik24h-asiointi on ruuhkautunut, joten emme valitettavasti pysty vastaamaan viestiin kahden vuorokauden kuluessa. Jääthän odottamaan yhteydenottoamme.

Rokotuspaikat

Riskiryhmiin kuuluvien 5-11-vuotiaiden rokotuspaikat ovat Toijalan vanhalla terveysasemalla (os. Akaantie 2, 37800 Akaa) ja Urjalan neuvolassa (Sairaalantie 9, 31760 Urjala).

Lapsen rokottamiseen tarvitaan huoltajan tai molempien huoltajien suostumus joko kirjallisesti tai suullisesti paikan päällä.

Jos alaikäinen ei kykene itse päättämään rokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Huoltajat voivat antaa suostumuksensa koronarokotukselle THL:n lomakkeella tai omalla lupalapulla, johon on merkitty rokotettavan nimi ja henkilötunnus sekä huoltajien allekirjoitukset ja nimenselvennykset. Lupa tulee ottaa täytettynä mukaan rokotuspisteelle.

Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.