THL keskeyttää AstraZenecan koronarokotteen antamisen - Akaan kaupunki

THL keskeyttää AstraZenecan koronarokotteen antamisen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt keskeyttää AstraZenecan koronarokotteen antamisen Suomessa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4-10 päivää AstraZenecan koronarokotteen saamisen jälkeen. Molemmilla sairastuneilla henkilöillä on verisuonitukokseen liittyviä lääketieteellisiä riskitekijöitä ja potilaiden tutkimukset ovat yhä kesken.

AstraZenecan rokotteiden antaminen keskeytetään siihen asti, kunnes tapauksista on lisää tietoa ja mahdollisen syy-seuraussuhteen olemassaoloa voidaan arvioida. Keskeytys astuu voimaan välittömästi.

Tilanne arvioidaan ensi viikon aikana ja rokotukset AstraZenecan rokotteella jatkuvat aikaisintaan maanantaina 29.3. THL kertoo selvitystyön tuloksista heti, kun uutta tietoa saadaan. Rokotukset muilla koronarokotteilla jatkuvat normaalisti.

THL:n nimittämän Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän KRAR:n kanta tukee AstraZenecan rokotteen käytön rajoittamista arviointityön ollessa kesken.

Akaan terveyskeskuksessa kaikki ensi viikolla (viikko 12) annettavat rokotteet ovat BioNTech Pfizerin Comirnaty- ja Moderna-rokotteita.

Akaan terveyskeskuksesta ollaan ensi viikon aikana yhteydessä niihin, joille on seuraavalle viikolle annettu aika AstraZenecan rokotteen pistämistä varten.

Ohjeita AstraZenecan rokotteen saaneille

Havaitut poikkeukselliset oireet ovat erittäin harvinaisia. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen.

AstraZenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

THL:n tiedote