Veturimuseon yhteyteen harvinainen juna-aiheinen kokoelma - Akaan kaupunki

Veturimuseon yhteyteen harvinainen juna-aiheinen kokoelma

Akaan Toijalan Veturimuseon pihapiiriin saadaan erittäin harvinainen juna-aiheinen kokoelma. Filosofian lisensiaatti, rautateihin erikoistunut tietokirjailija Eljas Pölhö luovuttaa ainutlaatuisesta rautatiekirjallisuuskokoelmastaan Suomea ja entisen Neuvostoliiton aluetta käsittelevän osan Akaan kaupungin käyttöön. Kokoelma on varsin laaja ja sisältää paljon aineistoa, jota ei ole missään muualla saatavilla.

Entisen Neuvostoliiton eli nykyisen Venäjän, Baltian maiden, Ukrainan ym. osuus on pääosin siihen aihepiiriin erikoistuneen Jukka Nurmisen (✝︎) keräämää. Suomea käsittelevä osuus sisältää kirjoja, lehtiä, karttoja, alkuperäisdokumentteja ja Eljas Pölhön laajan omien havaintojen kokoelman, esimerkiksi muistiinpanot sadoilta 1960-70-luvuilla tehdyiltä teollisuuslaitosvierailuilta. Sotasaalisvetureita koskeva tiedosto lienee laajin tätä aihetta käsittelevä kokonaisuus ja sisältää Pölhön oman aineiston lisäksi pääosan Jukka Nurmisen (✝︎), Tapio Eonsuun (✝︎) ja Olavi Kilpiön (✝︎) keräämistä tiedoista.

Kokoelman laajentaminen mahdollista

Siirrettäväksi suunniteltu kokoelma täydentää hienosti Veturimuseon nykyistä kirjallista kokoelmaa ja uuden näyttelyvaunun myötä aineisto pyritään saamaan kaikkien asiasta kiinnostuneiden käyttöön ja säilymään jälkipolville.

Kokoelmaan toivotaan ajan kanssa saatavan myös muiden tutkijoiden keräämää rautateihin liittyvää aineistoa ja tietoa. Pölhö on jo alustavasti keskustellut monen alan vanhemman tutkijan kanssa ja tällainen yhteinen kokoelma on herättänyt paljon positiivista kiinnostusta.

”Aineiston laajuuden ja monimuotoisuuden vuoksi kaikkea ei saada kerralla esille, mutta yhdessä museon edustajien kanssa on tarkoitus laatia suunnitelma eri aihekokonaisuuksista ja ajallaan tiedottaa niiden avautumisesta tutkimus- ja näyttelykäyttöön”, kertoo Pölhö tulevista näkymistä.

”Kyseessä on pitkä vuonna 2019 alkanut prosessi ja löysimme vihdoin erinomaisen ratkaisun aineiston säilyttämiseen. Ostimme VR:ltä junavaunun, jonne aineisto sijoitetaan. Mikäli viivästyksiä ei tule, niin näyttelyvaunu saadaan kuntoon aineistoineen kesän aikana”, toteaa kaupunginjohtaja Antti Peltola.

”Toijalan rautatieasemalla on Suomen raideliikenteen historiassa pitkät perinteet, joten olemme todella tyytyväisä ja kiitollisia siitä, että saamme tämän upean aineiston säilytettäväksi Veturimuseon pihapiiriin. Kokoelma vahvistaa edelleen Akaan ja Toijalan Veturimuseon vetovoimaa matkailukohteena ja haluammekin toivottaa kaikki aiheesta kiinnostuneet harrastajat ja matkailijat meille Akaaseen”, kaupunginjohtaja Antti Peltola ja Museoveturiseura ry puheenjohtaja Simo Tuominen toteavat.

Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Antti Peltola, puh. 040 335 3335

tietokirjailija Eljas Pölhö, puh. 040 503 4749

Simo Tuominen, Museoveturiseura ry:n puheenjohtaja, puh. 044 090 1032