Viialan kirjaston uudistettu satu- ja pelihuone otettiin käyttöön - Akaan kaupunki

Viialan kirjaston uudistettu satu- ja pelihuone otettiin käyttöön

Viialan kirjasto Vilkun uudistettu satu- ja pelihuone otettiin käyttöön 10. marraskuuta. Samalla käynnistyivät viikoittaiset satutuokiot pitkän koronatauon jälkeen.

Lasten- ja nuortenkirjastotyöstä vastaava kirjastonhoitaja Mari Rintala kertoo, että satutuokiot pidetään tuttuun aikaan keskiviikkoisin klo 18‑18.30. Paikkakin on vanha tuttu, mutta tila on nyt sisustettu pysyvästi satu‑ ja pelihuoneeksi.

– Satutuokioissa käytetyt kalusteet ja tarvikkeet piti aiemmin aina korjata pois satutuokion jälkeen. Nyt ne saavat olla paikallaan, ja huonetta voi myös somistaa esimerkiksi tuokion teeman mukaan, Rintala iloitsee.

Yli 3-vuotiaille lapsille tarkoitettujen viikoittaisten satutuokioiden lisäksi kirjastossa järjestetään satuhetkiä tilauksesta esimerkiksi päiväkotiryhmille.

Konsolipelejä pelattavissa

Rintala kertoo, että satutuokioiden lisäksi huonetta voidaan käyttää myös pelaamiseen. Satu‑ ja pelihuoneesta löytyy PlayStation 4 ‑pelikonsoli, kaksi peliohjainta sekä kahdet virtuaalitodellisuuslasit eli VR‑lasit.

– Pelihuoneen käyttösääntöjen ja pelikonsoliin määriteltyjen lapsilukkoasetusten avulla varmistetaan, että pelaaminen on turvallista ja että pelien ikärajoja noudatetaan. Käyttösääntöjen mukaan sama henkilö voi varata pelihuoneen käyttöönsä yhdeksi tunniksi päivässä. Jos pelaamisessa käytetään VR‑laseja, päivittäinen peliaika on 30 minuuttia. VR-laseja saavat käyttää vain yli 12‑vuotiaat, Rintala kertoo.

– Peliajan varaamiseen tarvitaan aina kirjastokortti, ja jokaisella pelihuoneeseen tulevalla on oltava oma kirjastokortti mukana. Varauksia voi olla voimassa samalle henkilölle vain yksi kerrallaan, ja varauksen voi tehdä vain kuluvalle viikolle, Rintala sanoo.

huonessa televisio ja kaksi tuolia
Pelihuoneessa saavat olla vain pelivuoron varanneet kaksi pelaajaa.

Tulossa lisää lautapelejä

Pelihuoneen käyttösääntöjen mukaan varaaja on vastuussa käyttämistään peleistä ja laitteista. Jokainen pelaaja lainaa peliohjaimen omalla kirjastokortillaan. Pelattava peli lainataan asiakaspalvelutiskissä säilytettävästä pelikokoelmasta tai kirjaston lainattavien pelien hyllystä. Pelaaja saa lainata vain ikäiselleen sopivia pelejä.

Konsolipelien lisäksi pelihuoneessa voi pelata myös lautapelejä.

– Kirjastoomme hankitaan lisää lainattavia lautapelejä. Pelin voi lainata kirjaston palvelutiskiltä kirjastokortilla ja mennä sitten pelihuoneeseen pelaamaan sitä kaverin kanssa, Rintala kertoo.

– Satu‑ ja pelihuone on hieno lisä kirjaston tarjoamiin palveluihin. Toivon, että se tuottaa käyttäjilleen iloa ja elämyksiä, Rintala toteaa.