Viialan yhtenäiskoulu valmistui - opetus joutsenmerkityssä koulussa alkaa syksyllä - Akaan kaupunki

Viialan yhtenäiskoulu valmistui – opetus joutsenmerkityssä koulussa alkaa syksyllä

Viialan uuden yhtenäiskoulun käyttökatselmus oli perjantaina 28.4.2023. Akaan kaupunki otti rakennuksen vastaan rakentamisesta vastanneelta NCC Oy:ltä. Koulu valmistui suunnitellussa aikataulussa.

Viialan taajaman oppilaat ja koulun henkilökunta aloittavat koulutien upouusissa tiloissa syksyllä. Laitteet ja kalusteet puuttuvat vielä, kuten myös pihatyöt ovat vielä kesken. Ne tehdään loppuun kesän aikana.

Viialan yhtenäiskoulun apulaisrehtori Kimmo Metsberg iloitsee koulun valmistumisesta ja lähettää erityiset kiitokset NCC:lle ja kaupungin tekniselle toimelle hyvästä yhteistyöstä.

– Yhteistyö kaupungin toimialojen kanssa on ollut sujuvaa ja rakentaja on ollut huippu. Minulla on vain hyvää sanottavaa yhteistyöstä ja esimerkiksi tilojen siisteydestä. Nyt meillä on oikea koulu siirtokoulun sijaan, Kimmo Metsberg hymyilee.

Henkilökunta ja oppilaat ovat osallistuneet koulun suunnitteluun alusta alkaen. Käyttäjien toiveita on kuultu ja tiloja on personoitu eri käyttäjäryhmien tarpeiden mukaisiksi. Metsbergin mukaan yksi keskeinen toive on ollut, että tilat tukevat oppimista ja viihtyvyyttä kokonaisuudessaan.

– Täällä rauhoitutaan oppimaan. Koulussa ei ole avoimia oppimistiloja, vaan opetusta varten on modernit ja toimivat luokat. Tilat on äänieristetty nykyaikaisesti ja myös valosuunnitteluun on panostettu, Metsberg luettelee.

Mies seisoo kypärä päässä ja keltaiset huomioliivit päällä ja osoittaa puista seinää, jossa on iso linnun kuva.
Apulaisrehtori Kimmo Metsberg esittelee lintuaiheista seinää.

Joutsenmerkki-koulussa on luonto lähellä

Koulu on rakennettu Joutsenmerkin kriteerien mukaisesti, mikä tarkoittaa, että rakennus on ympäristöystävällinen sen koko elinkaaren ajan. Luonto ja paikallisuus näkyvät myös sisätilojen sisustuksessa.

– Seinille on tuotu luontoaiheista taidetta. Eri kerroksia ja tiloja on nimetty paikallisten maamerkkien mukaan, eli täältä löytyy muun muassa Arajärvi, Haihunkoski, Kuohu, Virta ja Lohkare. Nimet ovat tulleet henkilökunnalta ja oppilailta.

Sisätilojen jatkeeksi on rakennettu iso lasitettu terassi, jota on Metsbergin mukaan tarkoitus hyödyntää esimerkiksi hyötykasvien kasvatuksessa. Terassilta on näkymät pihalle, jonka vanhan puuston keskelle on tuotu reilun kokoinen kota.

Kesän aikana pihalle nousee erilaisia aktiviteettipaikkoja, kuten koriskenttä, crossfitlaitteita, pelikaukalo ja keinuja. Välituntiliikuntapaikka tulee myös sisätiloihin. Koulu rakennettiin Terve talo –kriteerien mukaisesti.

Viialan yhtenäiskoulussa on oppilaita 750-800. Henkilökuntaa työskentelee noin 100.

 

Tyhjä aula, jossa puinen takasainä ja keskellä tolppa.
Ruokailutilaa voidaan hyödyntää myös esiintymispaikkana ja yhdistysten kokoustilana.

 

Rappusten yläpää, jossa sininen lasiseinäke.
Sininen lasi tuo väriä yläkerran aulaan.

 

Rappukäytävä, jonka seinällä mustia eläinhahmoja.
Eläimet ja luonto näkyvät koulun seinillä sisustuksessa.

 

Käytävä, jossa rimaseinää ja sienällä lukee Arajärvi.
Paikallisuutta on tuotu muun muassa koulun eri osioiden nimiin.

 

Lasiseinäinen ulkoterassi, jossa puiset lattiat.
Lasiterassia voidaan hyödyntää opetuksessa esimerkiksi hyötykasvien kasvattamisessa.

 

Koulurakennus ulkoa kuvattuna.
Uusi yhtenäiskoulu ottaa oppilaat ja henkilökunnan vastaan ensi syksynä.