Viialan yhtenäiskoululle myönnettiin Joutsenmerkki - Akaan kaupunki

Viialan yhtenäiskoululle myönnettiin Joutsenmerkki

Kesäkuun lopussa valmistuneelle Viialan yhtenäiskoululle luovutettiin tänään Joutsenmerkki. Koulu on ensimmäinen Joutsenmerkitty koulu Pirkanmaalla ja vasta kuudes koko Suomessa.

Akaan Viialassa sijaitseva uusi yhtenäiskoulu on 750 oppilaan kolmekerroksinen koulu, johon on toteutettu uuden opetussuunnitelman mukaiset muuntojoustavat tilat 0–9 luokkalaisille.

Koulun suunnittelun ja rakentamisen lähtökohtana on ollut rakennuksen terveellisyys. Koulurakennus toteutettiin Joutsenmerkki-kriteerien lisäksi myös TerveTalon, Kuivaketju10:n ja puhtausluokka P1 -kriteeristöjen mukaisesti.

– Joutsenmerkki-rakentaminen on meille NCC:llä tuttua, olemme aiemmin rakentaneet muun muassa Joutsenmerkityn koulukampuksen Varkauteen sekä useita Joutsenmerkittyjä kerrostaloja pääkaupunkiseudulla. Silti jokainen kohde on uniikki ja Joutsenmerkin saaminen edellyttää huolellista suunnittelua alusta alkaen, painottaa yksikönjohtaja Petri Moksén NCC:ltä.

Joutsenmerkin edellytyksenä on tiukkojen kriteerien täyttäminen suunnittelupöydältä rakennuksen viimeistelyyn. Kriteeristö on laadittu elinkaarinäkökulmasta tavoitteena varmistaa vähäpäästöisyys rakentamisen, käytön ja lopulta materiaalien kierrätyksen ajalta. Viihtyvyyteen kiinnitetään myös huomiota, etenkin päivänvalon määrän ja akustiikan osalta.

Joutsenmerkityissä kouluissa viihdytään

Merkin saamiseksi on täytettävä pakolliset vaatimukset ja kerättävä pisteitä pistevaatimuksista. Nämä pistevaatimukset ovat valinnaisia toimenpiteitä, joista rakentaja voi kerätä vaaditun pistemäärän haluamallaan tavalla. Painopisteitä ovat energiatehokkuus, materiaalivalinnat, kemikaalit ja kiertotalous. Joutsenmerkin myöntäjä Ympäristömerkintä Suomi Oy tarkistaa kaikkien vaatimusten täyttymisen ja suorittaa kohteessa tarkastuskäyntejä rakennushankkeen aikana.

– Kokemukset Joutsenmerkityistä kouluista ovat olleet Suomessa hyvin positiivisia, ja ympäristöhyötyjen lisäksi tilojen viihtyisyyttä on kiitelty. Hienoa, että myös Akaassa päätettiin panostaa näihin. NCC:n kokemus Joutsenmerkitystä rakentamisesta teki yhteistyöstä erittäin sujuvaa, Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen sanoo.

Joutsenmerkittyjen koulujen viihtyvyyttä on tutkittu esimerkiksi vuonna 2022 julkaistussa kasvatustieteen gradussa. Kyselyyn osallistuneet oppilaat ja opettajat kiittelivät erityisesti sisäilman laatua ja tilojen valoisuutta, ja omasta koulusta oltiin myös ylpeitä.

Viialan yhtenäiskoulun rehtorit iloitsevat uudesta koulurakennuksesta.

– Iso kiitos kuuluu Akaan kaupungille, joka teki rohkean päätöksen tavoitella Joutsenmerkkiä. On ollut hienoa tehdä tätä koulua yhdessä ammattilaisten kanssa, Akaan tekninen toimi, NCC, Sitowise sekä ISKU ja Ju-Ha Consulting ja monet muut ovat taanneet onnistuneen koulun rakentumisen. Se ammattiosaaminen, mikä kaikilta löytyy vetää hyvinkin nöyräksi ja kiitolliseksi. Olemme onnekkaita, että Viialan yhtenäiskoulun oppilaat ovat saaneet ansaitsemansa koulun, iloitsevat koulun rehtori Jenni Ristimäki ja vararehtori Kimmo Metsberg.

 

Kaksi henkilöä seisoo viherseinän vieressä ja hymyilee kameralle.
Viialan yhtenäiskoulun rehtori Jenni Ristimäki (vas.) ja apulaisrehtori Kimmo Metsberg iloitsevat uudesta koulurakennuksesta.