Akaan Mehiläisliven kesäkausi starttaa - Akaan kaupunki

Akaan Mehiläisliven kesäkausi starttaa

Luonnon monimuotoisuutta ja koko ekosysteemiämme ylläpitävät mehiläiset ovat pääosassa Akaan Mehiläislivessä, jonka neljäs kausi alkaa maanantaina 20. toukokuuta vietettävän Maailman mehiläispäivän kunniaksi. Livelähetyksessä seurataan pesäelämää K-Supermarket Akaan katolla, jonka oma lähihunaja on paikallinen hittituote. Suomen Hunajapääkaupunki Akaa valmistautuu jo 11. Hunajahulinoihin, jotka huipentavat makean tapahtumakesän.

Suomen hunajapääkaupunki Akaan omassa Mehiläislivessä alkaa jo neljäs tuotantokausi. Suora nettilähetys osoitteessa www.akaanmehilaislive.fi näyttää pesäelämää vuorokauden ympäri aina kesän loppuun saakka.

Liven esiintyjät, ahkerat kaupunkimehiläiset, asuvat K-Supermarket Akaan katolla sijaitsevissa pesissä keskustan ytimessä.

Mehiläisten elämää päästään seuraamaan juuri siellä missä tapahtuu: kamerat taltioivat tapahtumia sekä pesän suuaukolla että sisällä ytimessä. Lähetyksessä seurataan myös, kuinka hunajaa alkaa syntyä pesän sisälle: pesävaa’an lukemat nousevat gramman tarkkuudella vähitellen kesän kuluessa. Mehiläisten naapurissa on ötökkäotelli, joka tuttuun tapaan houkuttelee siivekkäitä luokseen. Tuotannossa huomioidaan pölyttäjien tarvitsema työrauha, joten kamerat eivät häiritse niiden elämää millään tavalla.

Mehiläisliven lähetyksen mahdollistavat yhteistyössä Akaan kaupunki ja K-Supermarket Akaa kauppias Hanna Salmisen johdolla. Hanna on tuttu myös Nelosen Superkauppiaat-ohjelmasta, jossa hän jäi monelle mieleen aktiivisena ja innovatiivisena kyläkauppiaana.

– Mehiläisten elämä on kiinnostavaa seurattavaa. Pesän kennorakennelmat ovat hämmästyttävän hienoja ja kuhina pesässä välillä valtava. Eikä tämän lähempää kyllä oikein ole mahdollista paikallisia lähituotteita kauppaan saada. Meidän oma kattohunaja on ollut niin suosittua, että nyt hetken aikaa joudutaan myymään eioota ennen kuin pesistä saadaan taas kerättyä uuden sadon hunajat, kauppias Hanna Salminen sanoo.

Pölyttäjien hyvinvoinnista huolehtii tarhaaja Risto Niilimäki, jonka Suomen Mehiläishoitajain Liitto valitsi Vuoden mehiläistarhaajaksi vuonna 2021.

Pesiä jokaisessa taajamassa

Akaa on suunnitelmallisen kaupunkimehiläistarhauksen edelläkävijä. Vuonna 2010 paikallinen mehiläistarhaaja Risto Niilimäki sai idean koko kaupungin kattavasta mehiläispölytyksestä. Tänä päivänä kaikki kolme keskustataajamaa on mehiläispölytyksen piirissä, tarhoja on Akaassa lähes 40, ja niissä elää noin 20 miljoonaa mehiläistä. Vastaavassa mittakaavassa suunnitelmallista tarhausta ei tiettävästi ole toteutettu koko Euroopassa.

Akaan pörriäiset ovat italialaisia, lauhkeaksi jalostettuja rotuja eikä niistä ole vaaraa ihmisille.

–  Akaalaiset ovat suhtautuneet hienosti joka puolella pörrääviin mehiläisiin, ja palaute on ollut positiivista. Asukkaat ovat jopa toivoneet, että tarhaajat toisivat pesiä omien pihojensa ja puutarhojensa läheisyyteen, jotta satoa syntyisi enemmän, kertoo Akaan kaupungin viestintäasiantuntija Sini Kantola.

Kaupunkihunaja on Akaassa suosittu paikallistuote. K-Supermarketin lisäksi hunajaa on saatavilla myös paikallisilta tarhaajilta ja toritapahtumissa.

Maailman mehiläispäivää on vietetty 20. toukokuuta vuodesta 2017 alkaen. Akaassa juhlitaan jo 11. kerran Hunajahulinoita sadonkorjuun aikaan 24.8.-31.8.2024.

Lisätietoja:

Mehiläistarhaaja Risto Niilimäki, puh. 0400 911 099

K-Supermarket Akaan kauppias Hanna Salminen, puh. 040 525 1312, hanna.salminen@supermarket.fi

Akaan kaupungin viestintäasiantuntija Sini Kantola, puh. 040 335 3205, sini.kantola@akaa.fi