Akaan raakapuuterminaali on valmis ja puunkuljetukset alkavat - Akaan kaupunki

Akaan raakapuuterminaali on valmis ja puunkuljetukset alkavat

Akaan uusi raakapuuterminaali on valmistunut. Väyläviraston hankkeessa toteutettu raakapuuterminaali tehostaa puunkuormausta ja parantaa raakapuun toimitusvarmuutta. Puukuljetukset raakapuuterminaalista alkavat 1.7.2021.

Uusi rataverkon raakapuuterminaali Akaassa on valmistunut ja puukuljetukset alueelta alkavat. Uusi terminaali korvaa aiemmin Toijalan keskustassa sijainneen, ahtaan ja logistisesti hankalan ratapihan puunkuormausalueen sekä myös Metsäkansan puunkuormausalueen. Raakapuuterminaalin sijainti Akaan Pointin teollisuusalueella tehostaa puunkuormausta ja -kuljetuksia sekä vähentää Toijalan keskustan kuorma-autoliikennettä.

Liikennöinti uudella raiteistolla käynnistyy 1.7.2021, jolloin ensimmäinen uutta raakapuuterminaalia käyttävä kaupallisen liikenteen juna kuormataan ja lähetetään matkaan.

– Uusi raakapuuterminaali mahdollistaa 27 vaunusta koostuvien junien käytön, mikä parantaa kuljetusten kustannustehokkuutta. Sähköistetty kuormausraiteisto puolestaan mahdollistaa operoinnin sähköveturilla, projektipäällikkö Terhi Haapaniemi Väylävirastosta summaa hankkeen hyötyjä.

-Raakapuuterminaali vapauttaa kapasiteettia Toijalan ratapihalta ja vahvistaa valtakunnallista raakapuun kuormauspaikkaverkostoa, liikennejärjestelmäasiantuntija Kristiina Hallikas Väylävirastosta kertoo.

Varsinaisen terminaalin lisäksi hankkeessa rakennettiin tasoristeysjärjestelyjä ja uusi raiteisto. Raiteisto on noin kilometrin pituinen, kauko-ohjattu ja junien kulunvalvonnalla varustettu osittain sähköistetty raiteisto. Raiteisto mahdollistaa raakapuun kuormaamisen vaunuihin ja toimittamisen rataverkkoa pitkin tuotantolaitoksille.

-On erittäin hienoa, että uusi raakapuuterminaali on vihdoin valmistunut. Iso kiitos valtiolle tästä alueellisestikin merkittävästä investoinnista. Raakapuuterminaali pääradan raideyhteyden kera on myös Akaa Pointin yritysalueen merkittävä vetovoimatekijä. Logistisesti sijainti on Suomen parhaimmistoa, toteaa Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola.

Akaan kaupunki aikoo järjestää Akaa Pointin avajaiset alkusyksystä.

puukuormausalue ja autoja

Noin vuodessa suunnittelupöydältä valmiiksi

Akaan raakapuuterminaalin työt aloitettiin keväällä 2020 suunnittelulla. Kesällä 2020 käynnistettiin rakennusurakka, jossa toteutettiin muun muassa radan alusrakenne- ja päällysrakennetyöt ja raiteiston sekä radan turvalaitteiden rakentaminen.

Sähkörataurakassa toteutettiin terminaalialueen valaistus ja sähköradan jatkaminen Toijalan liikennepaikalta n. 1,5 kilometriä Valkeakosken suuntaan. Sähkörataurakka alkoi valaistuksen ja sähköradan suunnittelulla alkukesästä 2020 ja rakennustyöt käynnistyivät näiden rakenteiden osalta syksyllä 2020.

Hankkeen kustannusarvio on 11,7 miljoonaa euroa.

Lisätiedot:

Väylävirasto, projektipäällikkö Terhi Haapaniemi, p. 029 534 3809, etunimi.sukunimi@vayla.fi
Akaan kaupunki, kaupunkikehitysjohtaja Lasse Silván, puh. 040 335 3207

Hankkeen verkkosivut: https://vayla.fi/akaan-raakapuuterminaali