Akaan vuoden 2022 tilinpäätös toteutui hieman arvioitua paremmin - Akaan kaupunki

Akaan vuoden 2022 tilinpäätös toteutui hieman arvioitua paremmin

Vaikka Akaan kaupungin vuoden 2022 tilinpäätös painui pakkaselle, lopulta kokonaisuus toteutui ennakoitua paremmin. Tilikauden alijäämä on yhteensä -1,4 miljoonaa euroa, ja tilikauden tulos oli noin 0,4 miljoonaa euroa arvioitua parempi.

Viime vuonna erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon menot kasvoivat merkittävästi. Ulkoiset sosiaali- ja terveyspalveluiden nettomenot nousivat 9,2 prosenttia, mikä tarkoittaa 5,1 miljoonaa euroa. Menot ylittivät talousarvion yhteensä noin 1,2 miljoonalla euroa. Erikoissairaanhoidon osuus tästä oli 860 000 euroa.

Akaan asukasluku saatiin viime vuonna pidettyä kasvu-uralla. Akaa sijoittui kuntien välisessä nettomuutossa top 30 -listalla sijalle 27. Vuonna 2022 kuntien välinen nettomuutto oli Akaassa +53 ja nettomaahanmuutto oli +27. Akaaseen syntyi 99 lasta ja kuolleiden määrä oli 174.

Positiivista virettä kehittämishankkeista

Kaupungin tärkeät hankkeet etenivät hyvin: Akaa Areena valmistui Viialaan ja uusi keskuskeittiö Toijalassa on pian valmis. Viialan uusi yhtenäiskoulu on loppusuoralla ja Toijalan uuden 300 oppilaan alakoulun valmistelu on edennyt kilpailutusvaiheeseen. Lisäksi Toijalan kouluverkon toisen vaiheen linjaukset tehdään pian.

Myös Akaa Pointin yritysalueen viimeistelyä jatkettiin ja alue onkin herättänyt kiinnostusta kaupallisissa toimijoissa muun muassa erinomaisen sijainnin vuoksi. Kaupungin elinvoiman kehittämiseen on panostettu viime vuosina ja Akaa palkittiin Elinvoiman kirittäjänä Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakuntakunta 2023-kilpailussa alkuvuodesta.

”Vuosi 2022 oli monelta osin onnistunut, vaikka talouden osalta emme talous painuikin miinukselle erityisesti sote-kulujen kasvusta johtuen. Kaupungin tärkeät hankkeet etenivät hyvin, kuntien välinen muuttoliike oli maan kärkitasoa ja monipuolinen asuntorakentaminen sai jatkoa”, toteaa kaupunginjohtaja Antti Peltola.

”Iso kiitos viime vuodesta kuuluu kaupungin henkilökunnalle sekä poliittisille päättäjille”, kaupunginjohtaja Peltola jatkaa.

Kaupunginvaltuusto käsittelee vuoden tilinpäätöksen kokouksessaan kesäkuussa.

Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Antti Peltola, puh. 040 335 3335, antti.peltola@akaa.fi

talousjohtaja Mari Puhka-Susi, puh. 040 335 3203, mari.puhka-susi@akaa.fi