Asemanseudusta halutaan monipuolinen ja viihtyisä kokonaisuus - Akaan kaupunki

Asemanseudusta halutaan monipuolinen ja viihtyisä kokonaisuus

Akaan Toijalan asemanseutu on yksi merkittävimmistä kaupungin kehittämiskohteista. Jos kaupunginjohtaja Antti Peltolan visiot käyvät toteen, alueella saatetaan tulevaisuudessa nähdä uusi kirjasto, kerrostaloja, kaupan palveluita ja kaupungin hallinnon toimitiloja.

Kaupunginjohtajan mukaan parhaillaan kaupunki tarkentaa alueelle tulevia toimintoja ja palveluita. Asemanseudun alue soveltuisi erinomaisesti niin sanottuun hybridirakentamiseen.

– Yksi esimerkki palvelusta, jonka mahdollista sijoittumista selvitetään, on Akaan pääkirjasto. Kaupunki teki jo vuonna 2020 välillisesti merkittävät päätökset asemanseudun kehittämiseen liittyen, kun vanhasta kaupungintalosta päätettiin luopua. Uusia hallinnon tiloja koskevaa ratkaisua selvitetään osana kokonaisuutta, kaupunginjohtaja Antti Peltola sanoo.

Peltola kertoo, että kaupunki ei omien olisi uusien tilojen rakentaja tai investoija, vaan vuokralainen. Taloudelliset laskelmat tehdään huolellisesti ennen keskustelua ja päätöksentekoa kaupungin luottamuselimissä.

– Jos hankkeelle saadaan päätöksentekoelimissä yhteinen näkemys, seuraavat vaiheet ovat markkinavuoropuhelu ja kilpailutus.

Työnimenä Veturi-kortteli

Houkuttelevan alueesta Peltolan mielestä tekee se, että sijaitsee pääradan varrella Suomen kasvukäytävällä liikenteen merkittävässä liitoskohdassa. Lisäksi kaupunki omistaa alueelta reilun kahden hehtaarin maa-alueen. Akaa Pointin raakapuuterminaalin myötä puukuormausalueen tyhjeneminen vapauttaa lisää aluetta alueen kehittämiseen.

Kaupungin päässä hanke tunnetaan nimellä Veturi-kortteli.

– Alueelle omaleimaisen ilmeen antaa luonnollisesti läheinen Veturimuseo, jonka henki halutaan säilyttää. Tämä on luontevaa, koska Toijalan asemalla on vankka asema suomalaisen raideliikenteen historiassa.

Vahvuutena yhteydet

Akaassa on tällä hetkellä meneillään hyvä kehitys, mikä näkyy myös vahvistuneena muuttoliikkeen rakenteena sekä vilkastuneena asunto- ja tonttikauppana. Asemanseudulta pääsee Tampereen ydinkeskustaan noin 20 minuuttiin ja yhteydet ovat hyvät eri puolelle Suomea myös itä-länsi-suunnassa.

– Tämän parempaa aluetta kehittämiseen ei juurikaan voisi olla ja sen ovat myös useat rakennusalan toimijat todenneet, kun keskusteluja alueen kehittämisestä on käyty, Peltola sanoo.

ilmakuva rautatieasemalta