Päivystysapu 116117 aloittaa Pirkanmaalla 1.1.2021 - Akaan kaupunki

Päivystysapu 116117 aloittaa Pirkanmaalla 1.1.2021

Pirkanmaalla aloittaa 1.1.2021 toimintansa  päivystysavun ympärivuorokautinen palvelunumero 116117. Kaikki pirkanmaalaiset soittavat sen jälkeen yhteen numeroon silloin, kun oma terveysasema on kiinni. Numerossa arvioidaan kiireellisen hoidon tarve ja ohjataan oikeaan hoitopaikkaan. Sieltä saa myös apua ja itsehoito-ohjeita äkillisiin terveysongelmiin. Oma terveysasema on kuitenkin jatkossakin ensisijainen paikka, johon otetaan yhteyttä sen aukioloaikoina.

Päivystysapu 116117 on sosiaali-ja terveysministeriön linjaama toimintamalli, joka palvelee samassa palvelunumerossa eri puolilla Suomea. Puhelu ohjautuu eri sairaanhoitopiirien päivystysapunumeroihin soittajan sijainnin mukaan. Puheluihin vastaavat tehtävään perehdytetyt sairaanhoitajat, jotka arvioivat hoidon tarpeen ja ohjaavat oikeaan hoitopaikkaan.

Päivystysapu auttaa tilanteissa, jotka ovat kiireellisiä, mutta eivät varsinaisia hätätilanteita. Hätätilanteessa soitetaan numeroon 112.

Maksuttomaan 116117-numeroon kannattaa soittaa aina, kun miettii päivystykseen lähtemistä. Jos asiakkaalla on päivystyslähete, päivystykseen voi mennä ilman yhteydenottoa päivystysapuun.

Puhelun alussa pirkanmaalainen soittaja valitsee oman asuinkuntansa mukaisen palveluntuottajan kahdesta eri vaihtoehdosta. Tampereen ja Oriveden asukkaat valitsevat tuottajaksi Tampereen kaupungin ja muiden kuntien asukkaat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin.

Päivystysapuun tulevat puhelut nauhoitetaan soittajien oikeusturvan ja palvelun laadun varmistamiseksi.

Niitä henkilöitä, jotka eivät kuule tai kykene tuottamaan puhetta, palvellaan joko tekstiviestillä tai chatissä. HUS:n järjestämä tekstiviestipalvelu tuottaa päivystysapua chat-palveluna verkossa koko Suomen alueelle.