Pirkanmaan ilmastoverkostossa mukana 53 kumppania - Akaan kaupunki

Pirkanmaan ilmastoverkostossa mukana 53 kumppania

Akaan kaupungin hallinnoiman Etelä- ja Lounais-Pirkanmaan ilmastoekosysteemi –hankkeen (1.8.2022-30.4.2024) päätavoitteena oli kehittää alueellinen toimintamalli, joka tukee yritysten ja yhdistysten ilmastotyötä Akaassa, Punkalaitumella, Pälkäneellä, Sastamalassa, Urjalassa ja Valkeakoskella.

Ympäristöministeriön rahoittamassa hankkeessa rakennettiin Pirkanmaan ilmastoverkosto, jonka tavoitteena on vauhdittaa alueen yritysten ja yhdistysten toiminnasta syntyvien päästöjen vähentämistä.

Hankkeen aikana verkostoon liittyi yhteensä 53 ilmastokumppania, jotka asettivat yhteensä 68 päästövähennystavoitetta.

Maksuton verkosto tarjosi tietoa, apua, vertaistukea ja näkyvyyttä ilmastokumppaneille eli verkoston jäsenyrityksille. Vastineeksi jokainen yritys määritti ilmastoteon, jolla pienennetään yrityksen hiilijalanjälkeä.

Hankkeen aikana järjestettiin yhteensä 17 erilaista tilaisuutta, joissa käsiteltiin erilaisia ilmastotyön teemoja, kuten energiatehokkuutta, hiilijalanjälkeä, ilmastoviestintää, maatalouden ilmastotyötä ja rakentamista. Suurin osa tilaisuuksista oli kaikille avoimia webinaareja. Vain jäsenille suunnatuissa työpajoissa ilmastokumppanit pääsivät laskemaan yritystoimintansa hiilijalanjäljen ja suunnittelemaan ilmastoviestintää.

Ilmastotekoja erilaisista lähtökohdista

Ilmastoverkostoon liittyneistä yrityksistä osa oli ottamassa ilmastotyön ensiaskelia, kun taas osa oli tehnyt määrätietoista ilmastotyötä pidempään. Kaikki organisaatiot saivatkin asettaa ilmastotavoitteensa omista lähtökohdistaan. Suurin osa ilmastotoimenpiteistä on liittynyt kierrätykseen ja hävikin vähentämiseen.

Asetetut ilmastotavoitteet teemoittain:

  • Kierrätys tai hävikin hallinta 24 %
  • Uusiutuva energia: 12 %
  • Öljystä luopuminen tai öljyn vähentäminen: 12 %
  • Muu toimenpide: 12 %
  • Hiilijalanjäljen laskeminen: 10 %
  • Energiatehokkuus 9 %
  • Liikkuminen 7 %
  • Materiaalit 6 %
  • Sertifioinnit 4 %
  • Hiilen sidonta 4 %

Katso kaikki Pirkanmaan ilmastokumppanit ja ilmastoteot Ilmastoverkoston sivuilta.

Pirkanmaan ilmastoverkosto laajenee

Pirkanmaan ilmastoverkosto laajenee 1.6.2024 alkaen Valkeakoski-vetoisesti neljään uuteen kuntaan. Valkeakosken kaupunki on saanut Pirkanmaan ELY-keskukselta kaksivuotisen hankerahoituksen, joka mahdollistaa Pirkanmaan ilmastoverkoston laajentumisen Hämeenkyröön, Ikaalisiin, Kuhmoisiin ja Virroille.

Nykyiset akaalaiset ilmastokumppanit jatkavat verkoston jäseninä myös jatkossa, vaikka Akaan kaupunki ei ole uudessa hankkeessa mukana.

Tutustu ilmastoverkostoon.

Lisätiedot:

Ossi Kekki, ilmastoasiantuntija
ossi.kekki@valkeakoski.fi, puh. 040 335 6014