Päivitetty: Toimintaohje koronanäytteenoton jälkeen - Akaan kaupunki

Päivitetty: Toimintaohje koronanäytteenoton jälkeen

Palaa suoraan kotiin ja vältä kontakteja perhepiirin ulkopuolisiin ihmisiin kunnes olet saanut vastauksen otetusta näytteestä. Sinun tulee olla karanteeninomaisissa olosuhteissa kotona, mutta jos sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella, suojaa hengitystiesi  joko kankaisella tai kertakäyttöisellä kasvomaskilla. Oireettomat perheenjäsenet voivat liikkua tavalliseen tapaan, mutta mikäli perheenjäsenillä ilmenee hengitystieinfektion oireita, tulee heidän jäädä kotiin ja olla puhelimitse tai 24 h sähköisen -palvelun kautta yhteydessä terveydenhuoltoon tilanteen arvioimiseksi.

Koronatartunnan jäljittäminen on tärkeää epidemian hillitsemiseksi. Tartuntojen jäljittäminen perustuu tartuntatautilakiin.  Pohdithan jo valmiiksi keiden kanssa olet ollut tekemisissä noin vuorokausi ennen oireiden alkamista. Voit myös täyttää koronajäljityskyselyn OmaTays-palvelussa. Tämä nopeuttaa jäljitystyötä mahdollisessa tartuntatapauksessa.

Tuloksen saaminen ja mahdolliset jatkotoimet

Tutkimustulos valmistuu keskimäärin 1-3 vrk kuluessa. Ajankohtainen arvio näytevastaukseen kuluvasta ajasta löytyy Fimlabin nettisivuilta. Tuloksen valmistuttua saat tiedon asiasta puhelimeesi tekstiviestinä, jos olet antanut matkapuhelinnumerosi. Tulos on luettavissa myös Omakanta-palvelusta myöhemmin.

Tulos CV19Nh POS tarkoittaa, että näytteessä on todettu koronavirusta
Tulos CV19Nh NEG tarkoittaa, että näytteessä ei todettu koronavirusta.

Alaikäisen lapsen tulokset

Alaikäisen lapsen tulokset saapuvat huoltajan puhelimeen tekstiviestillä, jos numero on annettu näytteenoton yhteydessä. Vastaus on myös myöhemmin luettavissa Omakanta-palvelussa.

Mikäli tulos on positiivinen, sinulla on Koronavirus (COVID-19) –infektio.

· Lääkäri on sinuun yhteydessä puhelimitse vuorokauden sisällä tulosten valmistumisesta. Positiivinen tulos saattaa vaatia lääkäriltä sinun hoitosi suunnittelua.

· Hyväkuntoinen koronaviruspotilas voi sairastaa kotona samalla tavalla kuin muissakin hengitystieinfektioissa. Sosiaalisia kontakteja tulee välttää. Karanteenia kotona jatketaan vähintään 7 vrk oireiden alusta. Jos oireita on vielä tämän 7 vuorokauden jälkeen, tulee olla kotona, kunnes on ollut oireeton vähintään kahden vuorokauden ajan (48 tuntia). Kontrollinäytteitä ei tarvitse ottaa.

· Myös perheenjäsenien on jäätävä kotiin karanteeninomaisiin olosuhteisiin. Sekä omaehtoinen että tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni on 10 päivää

· Mikäli perheenjäsenillä ilmenee hengitystieinfektion oireita, tulee heidän olla puhelimitse tai etäyhteyksillä yhteydessä terveydenhuoltoon näytteenottoa varten.

· Mikäli vointisi tai oireesi muuttuvat vaikeampaan suuntaan, ole yhteydessä keskitettyyn ajanvaraukseen mistä sinut ohjataan infektiolääkärin konsultaatioon.

Mikäli tulos on negatiivinen, sinulla ei ole Koronavirus(COVID-19) –infektiota näytteenottohetkellä.

· Tulokseen liittyen lääkäri ei ole sinuun erikseen yhteydessä.

· Töihin voi palata negatiivisen vastauksen jälkeen, kun on ollut vuorokauden oireeton.

·  Niin kauan kuin hengitystieinfektio-oireita ilmenee, on syytä levätä kotona. Mikäli vointisi tai oireesi muuttuvat vaikeampaan suuntaan, ole yhteydessä Akaan terveyskeskukseen keskitetyn ajanvarauksen kautta p. 040 335 2702.

Altistumisen vuoksi virallisella karanteenipäätöksellä määrätty karanteeni ei purkaudu, vaikka näytevastaus olisi negatiivinen.