Akaan kaupungin ensi vuoden talousarvioesitys niukasti ylijäämäinen - Akaan kaupunki

Akaan kaupungin ensi vuoden talousarvioesitys niukasti ylijäämäinen

Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltolan talousarvioesitys vuodelle 2024 on valmistunut. Talousarvioesitys on 136 500 euroa ylijäämäinen.

Sopeutustoimien vaikutus ensi vuodelle on noin 6,58 miljoonaa euroa. Sopeutuksesta 1,67 miljoonaa euroa saadaan veroperusteiden muutoksella. Koko suunnitelmakaudella 2024–2028 sopeutustoimien vaikutus on yhteensä 25,71 miljoonaa euroa.

”Sopeutustoimien löytäminen on vuosi vuodelta vaikeampaa, koska tuotamme palvelut Akaassa varsin kustannustehokkaasti: olemme 50 tehokkaimman Suomen kunnan joukossa. Sopeutuksen vaikeudesta kertoo myös se, että joudumme ikävä kyllä turvautumaan koko henkilökunnan kahden viikon lomautukseen. Vakansseissa sopeutus näkyy ensi vuonna noin 33 vakanssin vähennyksenä. Talouden haastetta lisää se, että tulopohjamme kiinteistö- ja yhteisöveron osalta eivät ole vielä riittävällä tasolla, vaikka kehityksen suunta onkin viime vuosina ollut myönteinen”, toteaa kaupunginjohtaja Antti Peltola.

Peltolan mukaan erityisen haasteen Akaan talouteen tuo kuitenkin valtionosuuksien merkittävä lasku.

”Ensi vuoden talousarviossa valtionosuudet ovat noin 3,45 miljoonaa euroa pienemmät kuin kuluvana vuonna. Valtionosuudet laskevat noin 38 prosenttia. Valtionosuusjärjestelmä vaatii nopeaa kokonaisuudistusta. Nyt näyttää siltä, että sote-uudistuksen talousvaikutukset iskevät kuntatalouteen ja yksittäisiin kuntiin todella raskaasti, etenkin jos sote-palvelut tuotettiin aiemmin tehokkaasti”, Peltola sanoo.

Akaan kehitykseen panostetaan edelleen

Akaan kaupungin tulevan suunnitelmakauden painopisteitä ovat strategian mukaisesti hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä kaupungin elinvoiman vahvistaminen. Tämä näkyy talousarvioesityksessä panostuksena muun muassa kouluverkkoon, yritysalueisiin ja elinkeinopoliittisiin hankkeisiin.

”Kaupungin talouden, elinvoiman ja verotulopohjan vahvistaminen on tärkeää, jotta olemme valmiit toteuttamaan kouluverkon uudistamisen viimeiset vaiheet suunnitelmakauden aikana”, Antti Peltola päättää.

Akaan kaupunginhallitus käsittelee talousarvioesitystä kokouksessaan 4.12.2023. Kaupunginvaltuusto tekee lopulliset päätökset talousarviosta 13.12.2023.

Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Antti Peltola, puh. 040 335 3335, antti.peltola@akaa.fi

talousjohtaja Mari Puhka-Susi, puh. 040 335 3203, mari.puhka-susi@akaa.fi