Lounean ensimmäiset valokuituliittymät käyttöön Akaassa - Akaan kaupunki

Lounean ensimmäiset valokuituliittymät käyttöön Akaassa

Lounean ensimmäiset valokuituliittymät on otettu käyttöön Akaassa. Valokuituyhteys kytketään tänä vuonna noin sataan kiinteistöön runkoverkon varrella.

Ensimmäisenä Lounean valokuituverkkoon kytkettiin Asennuspalvelu Juha Keskinen Oy. Yritys sijaitsee tiilitalossa Viialan keskustassa. Valokuituyhteys on yritykseltä satsaus tulevaan.

Yrittäjä itse asuu katvealueella, jossa mobiiliyhteydet ovat heikot. Hän päätti tilata myös kotiinsa valokuidun.

— Kyllä sitä tarvitaan, kun poikakin pelaa nettipelejä. Onhan se mukavampaa, ettei netti pätki, sanoo Juha Keskinen.

Tien toisella puolella sijaitseva A-duo Oy ja samassa rakennuksessa sijaitseva tilitoimisto A-tilipalvelu Oy saivat valokuituvalmiuden Keskisen jälkeen.

— Valokuidusta on tässä kaupungissa puhuttu jo pitkään ja kun kuulimme, että Akaan kaupunki tekee nyt Lounean kanssa yhteistyötä, niin ajattelimme, että miksikäs ei. Onhan se kuitenkin nykyaikaa, Tuija Haavisto A-tilipalvelusta toteaa.

 

nainen istuu työpöydän ääressä
Tuija Haavisto A-tilipalvelusta kertoo valokuidun olevan satsaus yrityksen tulevaisuuteen.

Helpotusta etäopiskeluun

Pasi Elorannan ja Suvi Viita-ahon hirsitalo sai valokuitukaapelin olohuoneeseensa. Kyseessä on Akaan ensimmäinen kuluttajaliittymä.

— Todennäköisesti kaikki palvelut siirtyvät tulevaisuudessa nettiin, jolloin vaaditaan vakaampia ja nopeampia yhteyksiä. Eikä sitä vielä edes tiedä, mihin kaikkeen nettiä tarvitsee tulevaisuudessa, Eloranta muistuttaa.

Suvi Viita-aho on alkuvuodesta asti opiskellut etänä ja mainitsee myös mobiililaajakaistan varassa opiskelun välillä tuottavan haasteita.

— Pääasiassa meilläkin on toiminut netti peruskäytössä ihan hyvin, mutta välillä etäpalavereissa tai ihan suoratoistopalvelua katsoessa netti alkaa jumittaa.

Lounean toimintaan ollaan Akaassa oltu tyytyväisiä.

— Asiointi Lounean kanssa on toiminut todella hyvin. Myyjä tuli hyvin nopeasti juttelemaan kanssamme sen jälkeen, kun olin ottanut yhteyttä. Homma on edennyt nopeasti ja kaikki aikataulut ovat pitäneet, Eloranta luettelee.

Sujuvaa arkea ja liiketoimintaa

Akaan kaupungin tietohallintopäällikkö Asko Mäkisen mukaan valokuidun ensimmäiset käyttöönotot ovat vuosien pitkäjänteisen työn tulosta.

— Valokuitu on merkittävä asia Akaalle ja sen kiinnostavuudelle asuinpaikkana. Valokuidulla varustettu talo tai asunto on varmasti arvokkaampi kuin ilman sitä oleva, Mäkinen kertoo.

Samoilla linjoilla on Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola.

— Valokuituverkon rakentaminen Akaaseen on edennyt ripeästi ja siitä iso kiitos Lounealle. Nopeat tietoliikenneyhteydet luovat asukkaille ja yrityksille tärkeän pohjan, jolla on toimiessaan iso vaikutus sujuvaan arkeen ja liiketoimintaan. Viime aikoina etätyön mahdollisuudet ovat tulleet entistä tärkeämmäksi ja Akaan kaupunki haluaa pääradan varren kaupunkina tarjota mahdollisimman hyvät edellytykset siihen, Peltola kertoo.

Akaan kaupunki ja Lounea sopivat syksyllä 2020, että yritys rakentaa valokuituliittymät kaupungin omiin toimipaikkoihin. Valokuitua tarjoaa Akaan alueella myös muita toimijoita, esimerkiksi Elenia.