Tartuntatautilaki velvoittaa yksityisiä toimijoita ehkäisemään epidemiaa - Akaan kaupunki

Tartuntatautilaki velvoittaa yksityisiä toimijoita ehkäisemään epidemiaa

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä päätti 23.2. pitää alueelliset koronasuositukset voimassa 15.3. saakka. Aluehallintoviraston kokoontumisrajoitus on voimassa 1.3. asti.

Maanantaina tuli voimaan tartuntatautilain päivitys. Pirkanmaata koskee erityisesti lain kohta, joka velvoittaa yksityisiä yrityksiä, säätiöitä, kuntia ja kuntayhtymiä sekä muita toimijoita ehkäisemään tiloissaan epidemian leviämistä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että asiakkailla ja osallistujilla on oltava mahdollisuus turvaväleihin ja käsien puhdistamiseen. Lisäksi tiloissa tulee olla toimintaohjeet, joilla tartuntojen leviämistä voidaan estää. Laki edellyttää tehokasta tilojen ja pintojen puhdistamista.

Ohje ulkomailta tuleville työntekijöille

Akaan kaupungin valmiusjohtoryhmä haluaa muistuttaa THL karanteeni- ja testaussuosituksista. THL:n ohjeen mukaisesti säännöllinen työssäkäynti matkustusrajoitusten puitteissa Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välillä on mahdollista ilman karanteenia. Tämä edellyttää, että henkilöllä on todistus alle 7 vuorokautta aiemmin otetusta negatiivisesta koronavirustestistä.

Huoltovarmuuden kannalta välttämättömille henkilöstöryhmille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voi lyhentää testeillä. Testit otetaan tällöin joko:

– 72 tuntia ennen maahan tuloa ja 72 tuntia maahan tulon jälkeen

– Maahan saapuessa rajalla ja 72 tunnin maahan tulon jälkeen.

On suositeltavaa, että henkilö käy testissä rajalla, ellei hänellä ole todistusta 72 tuntia aiemmin otetusta testistä. Jos työtehtävän suorittaminen kestää yli 72 tuntia, toista testiä suositellaan 72 tunnin kohdalla.  Kiireellisistä työtehtävistä voi neuvotella paikallisen tartuntatautiviranomaisen kanssa.

Koronalta suojautuminen ja tarttumisen ehkäiseminen tärkeää

Akaassa on kahden viimeisen viikon aikana todettu viisi uutta koronatartuntaa. Tartuntoja on koko epidemian aikana ollut tähän mennessä yhteensä 34. Valmiusjohtoryhmä muistuttaa koronalta suojautumisen olevan edelleen tärkeää. Alla olevat THL:n antamat keinot auttavat ehkäisemään myös uuden virusmuunnoksen leviämistä.

  • Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
  • Pidä yli 2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.
  • Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.
  • Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on muita ihmisiä.
  • Lataa Koronavilkku-sovellus.
  • Ota rokote, kun vuorosi tulee.

Akaan kaupungin valmiusjohtoryhmä seuraa tilannetta aktiivisesti. Akaan koronaohjeet ja tietoa rokotuksista löytyy keskitetysti osoitteesta: www.akaa.fi/korona

Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Antti Peltola, puh. 040 335 3335
ma.perusturvajohtaja Elina Anttila, puh. 040 335 4270