Kesätyöntekijän rekrytointi
Onnistuneet kesätyörekrytoinnit antavat lisäarvoa niin työnantajalle kuin työntekijälle ja kasvattavat hyvää työnantajamielikuvaa. Vinkkejä parhaiden osaajien houkutteluun löydät esimerkiksi Duunitorin sivuilta.
Työntekijän palkkaaminen ja työsuhde
Työntekijän palkkaamisen ja työsuhteen osalta löydät helposti hyödyllistä tietoa ja voit rakentaa itsellesi sopivan muistilistan palkkaamiseen liittyen Suomi.fi-verkkosivustolta. Akaassa on käytössä myös yritystulkki-verkkopalvelu. Löydät sivustolta hyödyllistä tietoa myös työntekijän palkkaukseen liittyen. Sivustolta löytyy runsaasti lomakepohjia erilaisiin tarpeisiin, myös työsuhteisiin liittyen.
Huolehdi myös kesätyöntekijöiden hyvästä perehdytyksestä
Työntekijät tulee perehdyttää työtehtäviin – työhön, työolosuhteisiin, työvälineiden oikeaan käyttöön ja turvallisiin työtapoihin. Hyvin tehty perehdytys luo myös hyvää työnantajamielikuvaa. Lisää tietoa ja vaikka ladattavan perehdytyksen muistilistan löydät Työturvallisuuskeskuksen sivuilta.
Työnantaja, tiesithän nämä mahdollisuudet
Tiesitkö, että voit rekrytoida kesätyöntekijän joustavasti oppisopimuksella?
Oppisopimuksella on mahdollisuus täsmäkouluttaa opiskelija tarpeisiinne. Oppisopimusta on ketteröitetty, eikä se ole enää niin byrokraattinen kuin joskus ennen. Jakson suunnittelussa otetaan huomioon myös työpaikan tarpeet ja sopimus voi olla lyhytkin. Työnantajalle maksetaan tapauskohtaisesti koulutuskorvausta työpaikalla annettavasta ohjauksesta. Työnantaja maksaa opiskelijalle työ- tai virkaehtosopimuksen mukaista palkkaa. Oppisopimus perustuu määräaikaiseen työsopimukseen ja voi siis kestää vain kesän ajan, jakson ei tarvitse olla pidempi. Työajan tulee olla vähintään 25 tuntia viikossa.
Työpaikalta nimetään henkilökohtainen työpaikkaohjaaja, jonka tehtävänä on perehdyttää ja ohjata opiskelijaa oppisopimuksen aikana ja arvioida hänen edistymistään. Oppisopimuskoulutuksen järjestäjä eli oppilaitos suunnittelee oppisopimuskoulutuksen yhdessä opiskelijan ja työnantajan kanssa ja antaa tarvittavaa tukea ja ohjausta työpaikalle oppisopimuskoulutuksen aikana.
Työ- ja elinkeinotoimisto voi myöntää myös palkkatukea työttömän henkilön oppisopimuskoulutukseen. Palkkatukea voidaan myöntää koko oppisopimusajalle. Tuen määrä riippuu siitä, myönnetäänkö se työttömyyden kestoon perustuen vai vamman tai sairauden perusteella.
Lisätietoa palkkatuesta saa Työmarkkinatori-sivuilta.
Lisätietoja oppisopimuksesta: Valkeakosken ammattiopisto
Teija Kunelius työelämäkoordinaattori 044 706 1088 teija.kunelius@vaao.fi
Oppisopimusmahdollisuuksista työnantajan näkökulmasta voi kysellä myös muista lähialueen oppilaitoksista:
Koulutuskuntayhtymä Tavastia, Hämeenlinna
Lounais-Hämeen Koulutuskuntayhtymä, Forssa
TTT eli Tutustu työelämään ja tienaa –malli
Ensimmäisen työpaikan hankinta ja saaminen ovat merkittävä virstanpylväs nuorelle. Nuoren ensimmäisen kesätyön voi tarjota myös kesäharjoitteluna Tutustu työelämään ja tienaa –mallilla.
TTT-malli mahdollistaa työnantajille selkeän ja reilun palkkausmallin peruskoululaisten, kymppiluokkalaisten, lukiolaisten ja valmentavassa koulutuksessa olevien kahden viikon tai kymmenen työpäivän mittaisen kesätyöharjoittelun osalta. Tutustu ja tienaa -mallilla ei voi palkata ammattiin jo opiskelevaa tai tutkinnon omaavaa henkilöä. Kesäharjoittelun osalta maksetaan kiinteä korvaus. Korvaukset neuvotellaan ja määritellään toimialoittain. Viime vuosina korvausten taso työjaksolta on ollut noin 360-395 euroa.
Tutustu ja tienaa –malli on ollut käytössä monilla toimialoilla, mutta se ei välttämättä sovellu tai ole hyödynnettävissä kaikkialla. Työnantajan kannattaakin kääntyä oman toimialaliittonsa puoleen ja tarkistaa, onko omalle toimialalle neuvoteltu TTT-malli ja sen käytänteet. Lisää tietoa työnantajille mallista löytyy myös EK:n sivuilta.
TTT-mallin työpaikat kannattaa ilmoittaa kampanjaan mukaan! Tieto tavoittaa paikalliset nuoret kampanjan kautta. Ilmoitat tehtävän mukaan kätevästi nettilomakkeella.