Metsämörri-retket osaksi päiväkotien ympäristökasvatusta
Akaan varhaiskasvatuksessa panostetaan lasten luontosuhteen vahvistamiseen. Yhtenä keinona ovat Suomen Latu ry:n rekisteröimät Metsämörri-retket, joita on tarkoitus jalkauttaa jokaiseen yksikköön ensi vuonna.
Varhaiskasvatuksen aluevastaava Elina Lehtonen kertoo, että kaikki Akaan päiväkotien ja perhepäivähoidon lapset käyvät metsäretkillä. Metsämörri-retket sen sijaan rakentuvat tietyn suunnitelman ympärille: metsään mentäessä avataan portti, metsää tervehditään, retkellä nautitaan omat eväät, tehdään tehtäviä ja leikitään. Retkien ohjaajat käyvät Suomen Ladun koulutuksen. Ideana on, että ryhmä menee samaan metsään jokaisena vuodenaikana.
– Kun ohjaaja käy Metsämörri-koulutuksen, silmät aukeavat luonnon mahdollisuuksille eri tavalla. Koulutuksessa saa ideoita metsässä toimimiseen kaikkia aisteja hyödyntäen. Metsässä voi tehdä mitä vaan: kuvataidetta, harjoitella matematiikkaa, soittaa soittimilla, lajitella ja luokitella asioita. Siellä on tilaa liikkua ja mahdollisuudet ovat rajattomat, Elina Lehtonen kertoo.
Liikkuminen kehittää motoriikkaa
Metsämörri-toiminnassa lapsille on omat viitteelliset ikäryhmät. Metsänuppuset ovat alle 3-vuotiaita, Metsämyttyset ovat 3–4-vuotiaita, Metsämörrit ovat 5–8-vuotiaita ja Metsävaeltajat ovat 7–12-vuotiaita lapsia. Metsä tarjoaa jokaiselle jotakin.
– Ihan pienet lapset tutustuvat metsään vaikkapa istumalla maassa ja katsomalla puita ja taivasta. Isommat nauttivat leikistä, jota voi tehdä eri tavalla kuin puistossa. Metsässä liikkuminen kehittää luovuutta ja motoriikkaa, Elina Lehtonen sanoo.
Retkien yhtenä tärkeänä näkökulmana on luonnon kunnioittaminen ja sen kiertokulun ymmärtäminen. Ympäristöä ei saa sotkea ja eväät tuodaan rasioissa.
Elina Lehtonen tietää, että retket jättävät muistijälkiä lasten mieliin jopa vuosien ajaksi.
– Eräs päiväkodin tet-harjoittelija osallistui metsäretkelle ja muisteli omia päiväkotiaikojaan. Mieleen oli jäänyt monta yksityiskohtaa metsästä. Yksi eskarilainen puolestaan sanoi, että parasta metsässä oli tunnelma. Se oli ihana palaute, Lehtonen kuvailee.
Lämmin halaus Vauvapuulle
Rautalan päiväkodin Pääskyset-ryhmä suuntasi Metsämyttyset-retkelle Pappilaan marraskuun alussa. Ryhmässä on 3–4-vuotiaita lapsia. Retkestä oli puhuttu etukäteen jo usean päivän ajan, ja sitä odotettiin innolla.
Päiväkodin pihassa lähtöön valmistaudutaan ringissä reput selässä. Pehmoinen leppäkerttuhahmo tervehtii lapsia, jotka esittäytyvät mielikuvituksellisilla retkinimillään. Kun reippailun jälkeen saavutaan metsään, kuvitteellinen portti avataan yhteen ääneen lausutulla lorulla varhaiskasvatuksen opettaja Niina Blommendahlin johdolla.
– Avaa lukko, polun tukko.
Sisäänkäynnin luona kasvava Vauvapuu saa halauksen jokaiselta osallistujalta. Eväsrasioiden auetessa metsään laskeutuu hiljaisuus.
Pian on leikin aika. Nelivuotiaan Emilian mielestä parasta metsässä on kotileikki. Vieressä 4-vuotias Jesperi kiteyttää metsän luonteen:
– Täältä löytyy mitä vaan, hän hymyilee.