Opiskelijat ideoivat Nahkialanjärvelle kevyen liikenteen siltaa
HAMKin rakennusalan opiskelijat saivat tänä syksynä eteensä haasteen suunnitella ja ideoida Nahkialanjärven yleissuunnitelmassa olevaa kevyenliikenteen siltaa.
Tehtävä toteutettiin HAMK Diili –projektina, jossa uudet opiskelijat saavat aidon työelämän tehtävän kautta ensikosketusta alaan, jota he ovat opiskelemassa. Mukana oli yli 130 rakennusmestari-, rakennusinsinööri-, ja Bachelor of Construction- opiskelijaa ideoimassa siltaa ryhmätöinä annettujen kriteerien mukaan.
Siltasuunnitelmia valmistui 25 kappaletta, joiden toteutukset olivat hyvin moninaiset. Kaikilla oli tehtävänä tehdä suunnitelman lisäksi prototyyppi sillasta. Prototyypin kantavuuden tuli olla 6,3 kiloa, mikä testattiin 25.10.2024 pidetyssä loppuarvioinnissa.
Akaan kaupungin edustajana projektissa toimi katuinsinööri Nuutti Sahlberg.
”Yleisesti ottaen opiskelijat olivat saaneet hienoja malleja aikaan. Vaikka kyseessä oli ensimmäisen vuoden opiskelijoiden projektityöt, oli joissain silloissa hyödynnetty hienosti tosielämän rakennetekniikan periaatteita”, Sahlberg sanoo.
Kennosilta kaupungin suosikiksi
Sahlberg valitsi Akaan kaupungin suosikkityöksi Kennosilta-nimisen sillan, jonka olivat tehneet rakennusinsinööriopiskelijat Piia Panjanen, Jenni Puolimatka, Roni Evinsalo ja Markus Halonen. Ryhmän suunnitelmassa sillan kansirakenteen päämateriaalina toimi painekyllästetty mänty, kaiteissa toistui kuusikulmainen kennomuoto ja siltaan oli suunniteltu valaistus.
Sahlbergin mukaan Kennosillassa oli tuotu hienosti kaupungin hunajaista teemaa esiin ja mallin tekemiseen oli todella panostettu.
”Opiskelijoiden suunnittelemista malleista on varmasti ainakin inspiraation lähdettä suunnitteluun, kun siltaa joskus aikanaan aletaan toteuttamaan. Joukossa oli muutamia ratkaisuja, jotka voisivat olla myös edullisia toteuttaa.”
Opettajat valitsivat kaikilta kursseilta yhden voittajan. Kennosilta oli myös opettajien suosikki rakennusinsinöörien sarjassa. Rakennusmestariopiskelijoista voittoon ylsi opettajien päätöksellä ryhmä nro 5.
Paikalla olleen yleisön suosikki oli englanninkielisen insinööriryhmän numero 10 työ. Se valikoitui myös opettajien suosikiksi englanninkielisten opiskelijoiden ryhmistä.
Kiitos yhteistyöstä HAMK, Design Factory sekä erityisesti innovatiiviset opiskelijat!