Korona - Akaan kaupunki

Korona

Omaolo − koronavirustaudin oirearvio

Toimi näin, kun sinulla tai lapsellasi on infektio-oireita

 Jää kotiin, jos sinulla on hengitystieoireita, kuten yskää, nuhaa tai kuumetta, mutta jos sinun on pakko lähteä liikkeelle, niin käytä aina hengityssuojainta. Moni työnantaja antaa työntekijän olla omalla ilmoituksella pois töistä hengitystieinfektioissa 1-5  päivää. Jos tarvitset todistuksen poissaolosta, niin ole ensisijaisesti yhteydessä omaan työterveyshuoltoosi.  Jos et tiedä oman työpaikkasi käytännöistä, niin tarkista asia omalta esimieheltäsi.

Jos tarvitset todistuksen alle 12 vuotiaan lapsen hoitamista tai hoidon järjestämistä varten, niin saat sairaan lapsen hoitoselvityksen videoyhteyden kautta toteutetulla etävastaanotolla.

Jos teet koronakotitestin tai käyt koronatestissä ja saat positiivisen testituloksen, vältä kontakteja oireiden ajan, vähintään viisi vuorokautta (5 vrk). Voit palata oppilaitokseen, kouluun, päiväkotiin tai lähityöhön työpaikalle, kun oireita ei enää ole tai ne ovat selvästi helpottamassa.

Koronatestiin ei yleensä tarvitse hakeutua lievien oireiden vuoksi. Jos epäilet tartuntaa, voit täyttää oirearvion Omaolossa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Lähettämällä oirearvion terveydenhuollon ammattilaiselle saat lisäohjeita. Terveydenhuollon ammattilaiset käsittelevät koronavirustaudin oirearvioita arkisin ma-pe klo 8-15.30. Odota rauhassa ammattilaisen yhteydenottoa seuraamalla Omaolon viestit-kenttää tai Omaoloon ilmoittamaasi sähköpostia.

Huoltaja voi täyttää 1−14-vuotiaan lapsen puolesta koronavirustaudin oirearvion. Jokaisesta oireisesta henkilöstä tulee tehdä Omaoloon oma oirearvio.

Tee koronavirustaudin oirearvio osoitteessa www.omaolo.fi.

Koronatestausta kohdennettu riskiryhmiin ja sote-henkilöstöön

Koronatestausta on supistettu: testejä otetaan muun muassa vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvilta ja sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleviltä.

Akaan Hyvinvointikeskuksessa  ja Urjalan terveysasemalla erillinen koronanäytteenotto on päättynyt. Koronanäytteet otetaan  Hatanpään toimipisteessä Tampereella, osoite Hatanpäänkatu 22, O-rakennus. Näytteenottoa varten tarvitset lähetteen ja ajat annetaan ajanvarauksen kautta. Saapumisohjeet Hatanpään toimipisteelle.

Kansallisen linjauksen mukaan ei ole enää tarvetta tunnistaa yksittäisen potilaan taudinaiheuttajaa, vaan taudinaiheuttajan selvittely tulee kohdentaa vakavasti sairaisiin potilaisiin.

Hakeudu testiin jos:

  • työskentelet sosiaali-ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä
  • työskentelet missä tahansa ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa
  • kuulut ryhmään, jolle suositellaan 5. koronarokotetta (voimakkaasti heikentynyt immuunipuolustus)
  • olet raskaana
  • sinulla on vakavia oireita
  • käyt säännöllisesti sairaalassa hoidossa vakavan sairauden vuoksi (esim. syöpähoidot, dialyysi)

 Lisäohjeita testattavista ryhmistä löytyy Taysin verkkosivuilta

Ajanvaraus infektiovastaanotolle

Infektiovastaanotto toimii edelleen ajanvarauksella Akaan hyvinvointikeskuksessa ja Urjalan terveysasemalla. Akaan Hyvinvointikeskuksessa infektiovastaanotto toimii osoitteessa Ryödintie 16, josta on kiirevastaanotolle oma sisäänkäyntinsä. Tarkemmat tulo-ohjeet annetaan aikaa varatessa.

Käytä aina hengityssuojainta ja muista hyvä käsihygienia, kun tulet infektio-oireisena vastaanotolle

arkisin ma-pe klo 8-10.30

Akaa puh. 040 335 2702
Urjala puh. 040 335 2133

Tays Valkeakosken päivystys  on tarkoitettu ainoastaan kiireellistä hoitoa tarvitseville.

Taysin sivuilta löytyvät kaikki ajantasaiset ohjeet ja tiedotteet koronaviruksesta.