Poliisitehtävien määrä laskussa Akaassa
Poliisin tilastojen mukaan hälytystehtävät ovat vähenemään päin Akaassa. Tämän vuoden tammi-elokuussa poliisilla on ollut 907 tehtävää. Vuonna 2023 määrä oli vastaavana aikana 1382, ja vuonna 2022 tehtäviä oli 1595.
Kesällä 2024 tehtävät vähenivät kevääseen verrattuna, jolloin erityisesti kotihälytykset ja järjestyksenvalvontatehtävät työllistivät poliisia paljon.
Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markus Antila Sisä-Suomen poliisista kertoo, että Akaan tehtävämäärät ovat linjassa muiden samankokoisten kuntien kanssa. Toisaalta Akaan erityispiirteenä on Kylmäkosken vankila, joka näkyy rikostilastoissa.
– Vankilassa ollaan tekemisissä rikoksista tuomittujen ihmisten kanssa, ja siellä on myös valvontaa. Jos vankilaan yritetään tuoda esimerkiksi huumeita, näistä rikoksista tulee tälle alueelle kirjattuja rikoksia, rikoskomisario Markus Antila selventää.
Akaan sijainti pääväylien varrella on toinen erityispiirre, joka vaikuttaa tehtävien määrään.
– Yleisesti voidaan sanoa, että kun alueella liikkuu paljon ihmisiä tai siellä järjestetään vaikka isoja yleisötapahtumia, sinne kohdistuu paljon poliisitehtäviä. Nämä tehtävät muokkaavat tilastoja, vaikka poliisitehtävät eivät suoranaisesti liity kyseisen kaupungin turvallisuustilanteeseen.
”Valtaosa ihmisistä ei koskaan näe rikosta”
Tänä vuonna elokuun loppuun mennessä Akaassa on tehty 671 rikosta, mikä on hyvin samalla tasolla vuoden 2023 lukujen kanssa. Rikostyypeistä erilaiset omaisuusrikokset ja väkivaltarikokset ovat lisääntyneet. Väkivaltarikosten määrä on noussut 40:stä 60:een.
Antilan mukaan nykyään fyysistä väkivaltaa käytetään yleisesti herkemmin. Esimerkiksi nuorilla esiintyy lievän väkivallan muotoja, kuten tönimistä ja potkimista aiempaa enemmän. Kasvava trendi on myös ammatti- ja taparikollisten velkojen takaisinperintä väkivallan keinoin.
– Mielestäni väkivaltarikosten määrä Akaassa on edelleen tilastollisesti pieni. Valtaosa ihmisistä ei koskaan näe rikosta. Rikokset ovat usein muutamien rikoskierteessä olevan ihmisen tekemiä. Jos tällaisen henkilön asuinpaikka pysyy samana, eikä häntä saada pidettyä vankina, rikoksia kirjautuu paljon alueelle, Antila sanoo.
Akaan kaupunki toteutti asukkaille turvallisuuskyselyn vuonna 2023. Kyselyyn vastanneet asukkaat kertoivat huolenaiheikseen liikennerikokset, rattijuopumukset ja huumausainerikokset.
– Tilastojen mukaan näihin liittyvät poliisitehtävät ovat kaikkiaan laskussa; esimerkiksi huumausainerikokset ovat tänä vuonna vähentyneet 20 prosenttia vuoteen 2023 verrattuna. Myös erilaisten vahingontekojen määrä on puolittunut, kertoo Markus Antila.
Toijalan asemalla pääosin kiireettömiä tehtäviä
Toijalan aseman seutu näkyy poliisin hälytystehtävissä yhtenä tapahtumien keskipisteenä. Vaikka asemalla on suhteessa paljon tapahtumia, tänä vuonna tehtävät ovat olleet pääosin kiireettömiä.
– Siellä on ollut yleisiä järjestyshäiriöitä ja häiriökäyttäytymistä. Hississä on nukkunut lapsia ja nuoria. Jos poliisilla on vapaasti ohjautuvaa aikaa, sen ohjaaminen alueelle olisi varmasti järkevää. Myös järjestyksenvalvonta on hyvä keino rauhoittaa tilannetta.
Muita poliisia työllistäviä alueita ovat Toijalan keskusta, Viialan keskusta sekä näiden välinen Hämeentien osuus.
– Keskustojen hälytykset käsittävät myös näpistykset kaupoissa. Hämeentiellä tehtävät ovat pääosin erilaisia liikennetapahtumia, Antila avaa.
Antilan mukaan aseman seutu ja kauppojen läheisyydet vetävät nuorisoa helposti puoleensa, jos heille ei ole tarjolla riittävästi mieleisiä kokoontumispaikkoja.
– On hyvin inhimillistä, että nuoret hakeutuvat sinne missä tapahtuu. Tämä ei tosin aina esiinny positiivisena ilmiönä, rikoskomisario Markus Antila toteaa.
Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi sekä rikollisuuden ennaltaehkäisemiseksi Pirkanmaan hyvinvointialueella ollaan ottamassa käyttöön Ankkuritoimintaa. Sitä toteutetaan moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluvat asiantuntijat poliisista, sosiaalitoimesta, terveystoimesta sekä nuorisotoimesta.