Syöminen - Akaan kaupunki

Syöminen

Se mitä syömme ja milloin, vaikuttaa jokapäiväiseen hyvinvointiimme. Maistuva ruoka tuo mielihyvää ja säännöllinen syöminen pitää virkeänä. Kohtuullinen ruokamäärä ja tasaisin väliajoin syöminen auttavat syömisen ja painonhallinnassa. Herkkä vatsa pitää säännöllisistä ruoka-ajoista. Terveelliset ruokavalinnat myös ehkäisevät monia sairauksia ja ovat tärkeä osa niiden hoitoa.

Tälle sivustolle on koottu tietoa terveellisestä syömisestä sekä ravitsemukseen ja painonhallintaan liittyviä palveluita.

Yksilöllistä ravitsemusohjausta

Yleistä ravitsemusohjausta annetaan hoitajien ja lääkäreiden vastaanotoilla. Kohderyhmänä ovat kaikki ravitsemusohjausta tarvitsevat kuntalaiset, joilla on esim. ylipainoa, sydän- ja verisuonisairauksia, korkea verensokeri tai diabetes. Ohjaukseen voivat hakeutua myös kuntalaiset, joilla on ruoka-allergioita tai  -yliherkkyyksiä, kasvisruokavalio, nielemis- tai syömisvaikeuksia, ruokahaluttomuutta tai muita syömiseen liittyviä ongelmia.

Hoitajien ja lääkäreiden vastaanotoista vastaa 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue. Tarkista ajantasaiset palvelutiedot Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta. 

Ravitsemusterapeutti  

Ravitsemusterapeutti ohjaa asiakkaita kaikissa ruokaan ja ravitsemukseen liittyvissä pulmissa.

Ravitsemusterapeuttipalveluista vastaa 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue. Tarkista ajantasaiset palvelutiedot Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta. 

Suun terveydenhuolto

Ravitsemus ja suun terveys kulkevat käsi kädessä, joten ravitsemusneuvontaa annetaan myös suun terveydenhuollossa. Ohjausta antavat suuhygienisti, hammashoitaja ja -lääkäri.

Suun terveydenhuollosta vastaa 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue. Tarkista ajantasaiset palvelutiedot Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta. 

Ravitsemusohjausta ryhmässä

Valkeakoski-opistolla on kursseja käytännön ruuanvalmistuksesta ja painonhallinnasta. Tutustu tästä Valkeakoski-opiston palveluihin.

Sähköiset ravitsemusohjauspalvelut

Omaolon terveyttä edistävä ravinto -valmennus 

Palvelu vaatii tunnistautumisen. Lue lisää Omaolon ravintovalmennuksesta. Omaolon ravintovalmennukseen pääset tästä linkistä.

Ravitsemussuositukset

Tutkitusti terveellinen ruoka ”pähkinän kuoressa”  tästä linkistä.

Ruokapäiväkirja

​Ruokapäiväkirja omien ruokatottumusten arviointiin sekä tietoa ruokien ravintosisällöstä löytyy tästä linkistä.

Suun terveys

Suunterveyttä käsitteleviltä sivuilta löydät tietoa terveellisistä ruokatottumuksista. Lue lisää I Love Suu -sivustolta.

Terve sydän syömällä

Sydänliiton sivustolla on testejä, joiden avulla oivallat syömisesi vaikutuksen sydänterveyteen ja saat vinkkejä, kuinka muutat syömistäsi parempaan suuntaan tästä linkistä.

Terveyskylän omahoito-ohjelmat

Terveyskylän syötkö sopivasti –omahoito-ohjelman avulla voit arvioida, syötkö terveytesi kannalta sopivasti. Ohjelma edellyttää kirjautumista. Terveyskylän sivuille pääset tästä linkistä.

Terveyskylän painonhallintatalo on terveydenhuollon ammattilaisten kehittämä virtuaalinen palvelu terveellisen laihduttamisen ja painonhallinnan tueksi. Palvelu tarjoaa tutkittua tietoa lihavuuden hoidosta ja painonhallinnasta. Lue lisää tästä

Mielenterveystalon Irti ahminnasta! -itsehoito-ohjelma auttaa sinua askel askeleelta kohti tasapainoisempaa suhdetta ruokaan. Tutustu ohjelmaan tästä linkistä.