Työikäiset - Akaan kaupunki

Työikäiset

Mielen hyvinvointi

Kirjasto

Akaassa on kaksi kirjastoa, Akaan pääkirjasto Toijalassa ja Viialassa kirjasto Vilkku.
Yhdessä ne ovat Akaan kaupunginkirjasto. Tutustu tästä kirjaston palveluihin.

Kulttuurihyvinvointi ja tapahtumat

Ajankohtaiset tapahtumat ja tapahtumakalenterimme löydät tästä linkistä.

Mielen hyvinvointia tukevat palvelut

Mielenterveyteen liittyvissä asioissa voi apua ja tukea saada monesta paikasta. Hyvinvointikeskus on useimmiten ensisijainen paikka, josta apua voi kysyä ja hakea. Hyvinvointikeskuksen lääkärit, hoitajat  ja muu henkilökunta antavat apua mielenterveyteen ja päihteisiin liittyvissä ongelmissa ja sairaustiloissa ja ohjaavat tarvittaessa aikuispotilaat psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle.  Äkillisiä traumaattisia tilanteita, esimerkiksi kuolemantapauksia varten Akaan ja Urjalan alueella toimii kriisityöryhmä.

Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue. Tarkista ajantasaiset palvelutiedot Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta. 

Omaolon hyvinvointia tukevat verkkovalmennukset
Arkipäivän harmituksien vähentämiseen kehitetty valmennusohjelma auttaa hallitsemaan vastoinkäymisten kohtaamisessa syntyvää harmitusta sekä kielteisiä tuntemuksia ja reaktioita. Asenteita voi halutessaan muuttaa ja reaktioita voi hallita paremmin.

Positiivinen vuorovaikutus parisuhteessa -valmennusohjelma antaa tietoa siitä, minkälainen vuorovaikutus vahvistaa parisuhdetta ja mitkä ovat tyypillisiä kompastuskiviä vuorovaikutuksessa.

Terveyskylän verkkopalvelut
Terveyskylän Mielenterveystalosta löydät tietoa, omahoito-ohjelmia, op​paita, oirenavigaattoreita sekä palveluhakuja. ​​Mielenterveystalossa on tarjolla myös nettiterapiaa, jonne pääsee lääkärin lähetteellä ympäri Suomen. ​Lue lisää

Terveyskylästä löydät myös itsehoitoa ja tietoa stressinhallinnasta. Lue lisää

Terveyskylän vertaistalosta löydät vertaistukea, konkreettisia vinkkejä ja yhteystietoja potilasyhdistysten vertaistukipalveluihin.  Älä jää yksin, tukea on tarjolla! Lue lisää Vertaistalosta

Kohtaamispaikkoja ja toimintaa työikäisille

Hyvinvointiryhmä
Aikuissosiaalityön kerran vuodessa järjestämä hyvinvointiryhmä koostuu kokonaisuudesta, johon kuuluu ravitsemus, liikunta, mielen hyvinvointi sekä luonto. Ryhmän vetäjinä toimivat aikuissosiaalityön ammattilaiset ja ryhmä on osa sosiaalista kuntoutusta.

Kohtaamispaikka Narikka
Narikka tuo työelämän ulkopuolella olevat ihmiset yhteen vaihtuvan ohjelman, yhdessä tekemisen ja kahvikupin ääreen. Kohtaamispaikka Narikka on aikuissosiaalityön tarjoamaa sosiaalipalvelua työikäisille aikuisille ja nuorille. Narikan ovet ovat avoinna joka tiistai klo 9 – 12. Ei vaadi etukäteen ilmoittautumista tai lähetettä.

Kädentaidot-ryhmä
Aikuissosiaalityön järjestämä kädentaidot-ryhmä, jossa askarrellaan pääasiassa kierrätysmateriaaleista itselle tai lahjaksi sopivaa. Askartelun lomassa on keskustelua elämän erilaisista asioista. Ryhmä ajoittuu yleensä joulun edelle. Ryhmän vetäjinä aikuissosiaalityön ammattilaiset.

Naisten ryhmä
Aikuissosiaalityön kaksi kertaa vuodessa kokoontuva ryhmä. Teemoina erilaisia naisten juttuja; käsitöitä, askartelua, käsienhoitoa, leivontaa, jutustelua teemasta jos toisesta. Ryhmä tarjoaa voimaannuttavaa yhdessäoloa naisille! Ryhmän vetäjinä toimivat aikuissosiaalityön ammattilaiset.

Voimaannu-ryhmä
Aikuissosiaalityön kerran vuodessa järjestämä ryhmä, jossa tutkiskellaan erilaisten voimaantumisen menetelmien omia vahvuuksia, voimavaroja ja lisätään itsetuntemusta. Ryhmän ajankohta vaihtelee syksyn ja kevään välillä. Ryhmän vetäjinä toimivat aikuissosiaalityön ammattilaiset.

Aikuissosiaalityön ryhmätoiminnoista vastaa 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue. Tarkista ajantasaiset ryhmätoiminnot Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta. 

Järjestötoimijat ja seurakunta
Akaan Reumayhdistys ry
Akaan Seudun Diabetesyhdistys
Akaan seurakunnan aikuistyö
Finfami – Mielenterveysomaiset Pirkanmaa
Pirkanmaan Muistiyhdistys
Toijalan Seudun Sydänyhdistys

Vaikuttamistoimielimet
Akaan nuorisovaltuusto
Akaan vammaisneuvosto

Nuku ja lepää

Ohjeita hyvään uneen löydät THL:n sivuilta tästä linkistä.

Omaolon univalmennus auttaa parantamaan unen määrää ja laatua. Valmennus vaatii tunnistautumisen. Omaolon sivuille pääset tästä linkistä.

Mielenterveystalon unettomuuden omahoito-ohjelma on kaikille avoin unettomuuden omahoidollinen palvelu verkossa. Lue lisää

Päihteettömyys

Päihdetyön tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden ongelmakäyttöä, sekä siihen liittyviä sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Tavoitteena on myös edistää päihderiippuvaisen ja hänen läheistensä toimintakykyä ja turvallisuutta.

Päihdetyön palveluista vastaa 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue. Tarkista ajantasaiset palvelutiedot Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta. 

Apua päihteettömyyteen verkossa

Omaolon Alkoholin käytön vähentäminen -valmennusohjelma auttaa sinua hallitsemaan alkoholin käyttöäsi. Ohjelmassa saat viikoittain käytännöllisiä neuvoja ja harjoitustehtäviä, joiden avulla voit hallita alkoholin kulutustasi niin, että se ei ole terveydellesi haitallista.

Päihderiippuvuus sairautena –ryhmä

Ryhmä on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat tutkia omaa suhdettaan päihteisiin ja päihteiden hallintaan liittyvää voimattomuutta. Ryhmässä myös asiatietoa päihderiippuvuudesta sairautena. Ryhmän vetäjänä toimiva päihdetyön ohjaaja arvioi jokaisen ryhmään tulijan ennen ryhmän aloitusta, koska ryhmä on pääsääntöisesti suljettu ryhmä.

Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue. Tarkista ajantasaiset palvelutiedot Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta. 

Päivätoimintakeskukset

Päivätoimintakeskukset ovat olohuoneita, joissa voit viettää aikaa ilman päihteitä. Niissä sinulla on mahdollisuus ruokailuun, vaatehuoltoon ja peseytymiseen. Päivätoimintaan sisältyy halutessasi keskustelua päihdetyönohjaajan kanssa, ryhmämuotoista toimintaa, sekä virike- ja leiritoimintaa.

Päivätoimintakeskuksista vastaa 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue. Tarkista ajantasaiset palvelutiedot Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta. 

Savuttomuus

Lääkärin vastaanotolla saat apua tupakoinnin lopettamiseen, ja tarvittaessa korvaushoidon valinnassa. Lääkäri voi kirjoittaa vieroituslääkereseptin.

Lääkärin vastaanottopalveluista vastaa 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue. Tarkista ajantasaiset palvelutiedot Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta. 

Apua tupakoinnin lopettamiseen verkossa

Terveyskylän sivuilta löydät tietoa tupakoinnin lopettamisesta. Lue lisää.

Omaolon tupakoinnin lopettamisen valmennusohjelma auttaa valmistelemaan tupakoinnin lopettamista ja tekemään tupakoinnin lopettamista koskevan päätöksen. Valmennus vaatii tunnistautumisen. Lue lisää Omaolon verkkopalvelusta.

Seksuaalisuus

Seksuaaliterveydestä voit lukea lisää Terveyskylän verkkosivuilta tästä linkistä.

Terveyskylän Naistalo.fi -verkkopalvelusta voit lukea naisten seksuaaliterveydestä. Lue lisää

Terveyskylän Miestalo.fi -verkkopalvelusta voit lukea monipuolisesti miesten terveydestä. Lue lisää