Ohjeita terveyskeskukseen tulijoille - Akaan kaupunki

Ohjeita terveyskeskukseen tulijoille

Akaan kaupungin terveydenhuolto ohjeistaa hengitystieinfektio-oireisten potilaiden hoidosta ja ulkomaan matkailun vaikutuksesta hoitoon seuraavasti:

Erillinen hengitystieinfektiovastaanotto toimii toistaiseksi Viialan terveysaseman tiloissa. Vastaanotolle pääsee vain puhelinsoiton perusteella.

Mikäli olet tulossa vastaanotoille tai tutkimuksiin Toijalan, Kylmäkosken tai Urjalan terveysasemille jonkin muun asian kuin hengitystieinfektion vuoksi ja sinulla on hengitystieoireita tai äkillisiä vatsaoireita, ole meihin puhelimitse yhteydessä ennen vastaanotolle tuloa.

Jos olet saanut lähetteen röntgenkuvaukseen hengitystieoireiden vuoksi, toimi annettujen ohjeiden mukaisesti eli käytä hengityssuojainta, jonka olet saanut mukaan tai saat sen, kun saavut terveysasemalle ja mene odottamaan röntgenin aulaan.

Ulkomaan matkailun vaikutus käynteihin 

On suositeltavaa välttää ulkomaanmatkailua ennen suunniteltua tutkimusta tai hoitoa. THL:n ohjeessa matkustamisesta koronaviruspandemian aikana on tarkempaa tietoa ajankohtaisesta matkustus-tilanteesta. Omaehtoista karanteenia suositellaan kaikille Suomeen saapuville, jotka tulevat maista, joihin kohdistuu edelleen sisä- tai ulkorajavalvonta.  Välttämätön liikkuminen on omaehtoisen karanteenin aikana sallittua.

Hoitoon tai tutkimuksiin tuleminen on pääsääntöisesti välttämättömäksi katsottavaa liikkumista ja on siten sallittua. Asiaa koskeva Tampereen yliopistollisen sairaalan ohje potilaalle on julkaistu Taysin verkkosivuilla. Tarvittaessa kontaktia voidaan siirtää, mikäli myöhentäminen on hoidon kannalta mahdollista.

Myös omaehtoisessa karanteenissa olevia potilaita kehotetaan käyttämään suu-nenäsuojusta vastaanotolle saapuessaan ja myös matkan aikana. Jos potilaalla ei saapuessaan ole suu-nenäsuojusta, sellainen annetaan potilaalle vastaanottavassa paikassa.

THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi. Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Lue lisää THL:n nettisivuilta

Ohjeita terveyskeskukseen tulijoille

Huolehdithan käsi- ja yskimishygieniastasi ja muista pitää suojaetäisyys muihin odottajiin odotusauloissa. Lue lisää käsi- ja yskimishygieniasta THL:n sivuilta .

Vastaanotoille ja laboratorioon pääsee ajanvarauksella tai puhelinsoiton perusteella ja ainoastaan kiireellistä hoitoa vaativat potilaat hoidetaan ilman ajanvarausta.

24 h asiointipalvelun kautta voit ottaa yhteyttä terveyskeskukseen mihin vuorokauden aikaan tahansa. Asiointi on helppoa ja nopeaa eikä jonottamiseen tarvitse käyttää aikaa ja sinne uutena polkuna tullut myös korona-potilaan hoitopolku, josta saa oirearvioinnin pohjalta toimintaohjeet. Ota yhteyttä 24 h asiointiin Akaan kaupungin nettisivujen kautta . 

Akaan terveyskeskuksen lääkärien vastaanottojen keskitetty ajanvaraus puh. 040 335 2702, ma-pe klo 8-16.

Laboratorio
Ajanvaraus arkisin klo 8-16 puh. 010 808 515
Ajan voi varata myös netissä ajanvarauspalvelussa.

Akaan terveyskeskuksen hammaslääkärien keskitetty ajanvaraus, puh. 03 5691 2311
ma-to klo 8-15, pe 8-14

TAYS Valkeakoski, puh. 03 3116 7260
Ilta- yö- ja viikonloppupäivystys:ma-to klo 16 – seuraavaan aamuun klo 8 ja perjantaista klo 16 – maanantaiaamuun klo 8

Lue lisää ohjeita koronaviruksesta THL:n sivuilla

Epäiletkö tartuntaa – voit tehdä oirearvion osoitteessa omaolo.fi 

Jos olet sairastunut koronavirukseen, OmaTays-sivustolla (omatays.fi) voit tehdä korona-tartunnanjäljityskyselyn. Kysely nopeuttaa ja auttaa tartunnanjäljityksessä. Vastausta odotellessaan voi miettiä jo valmiiksi missä ja kenen kanssa on ollut tekemisissä tartuntojen kannalta tärkeänä aikana. Kyselyyn voi vastata puhelimella tai tietokoneella.

https://omatays.fi/

 

Akaan kaupungin valmiusjohtoryhmä seuraa koronaepidemian tilanteen kehittymistä. Päivitämme korona-ohjeistuksia nettisivuillemme akaa.fi/korona.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Antti Peltola, puh. 040 335 3335
Perusturvajohtaja Elina Anttila, puh. 040 335 4270
Johtava ylilääkäri Tiina Määttä, puh. puh. 040 335 2422

sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@akaa.fi