Ukraina - Akaan kaupunki

Ukraina

Ukraina joutui sodan ja kriisin keskelle Venäjän hyökättyä maahan helmikuussa 2022. Ukrainaan ja sen lähialueille on syntynyt humanitäärinen kriisi, ja Ukrainan valtio on vedonnut kansainväliseen yhteisöön avuntarpeessaan. Suomen valtio ilmoitti tukevansa Ukrainaa rahallisesti ja tarvikelähetyksin.

Akaan kaupunki tukee kaupunkiin saapuvia ukrainalaisia ja päätti keväällä 2022 lahjoittaa 10 000 euroa Ukrainaan.

Akaan kaupunginhallitus teki päätöksen keväällä 2022 kaupungin osallistumisesta Tampereen kaupungin hallinnoimaan Pirkanmaan kuntien yhteiseen Ukraina-projektiin. Projekti tukee kuntia pakolaisten asuttamisen tuen viranomais- ja verkostoyhteistyössä, pakolaisten palveluprosessien sujuvoittamisessa ja tiedonkulun parantamisessa sekä nopeammassa reagoinnissa muuttuviin tilanteisiin.

Asuminen

Akaassa ei ole vastaanottokeskusta. Akaa on mukana valtakunnallisessa kuntamallissa, jossa kunta asuttaa tilapäistä suojaa hakevia yhteistyössä Hämeenlinnan SPR:n vastaanottokeskuksen kanssa. Maahanmuuttoviraston valmistelema kuntamalli on väliaikainen ratkaisu, jolla korvataan kunnille tilapäistä suojelua hakevien ja saavien majoittamisen ja muiden vastaanottopalveluiden tuottamisen kustannuksia.

Akaan kaupunki on antanut asuntoja veloituksetta Ukrainasta saapuneille tilapäistä suojelua hakeneille Akaan Vuokra-asunnot Oy:n tyhjillään olleista asunnoista, 24.2.2022 jälkeen Ukrainasta Suomeen tulleille ukrainalaisille.

Akaassa voi asua myös yksityismajoituksessa työpaikan asunnossa, sukulaisten luona tai itse vuokraamassaan asunnossa. Yksityismajoituksessa asuvien asioita hoidetaan yhteistyössä SPR Tampere yksityismajoitusvastaanottokeskuksen kanssa.

On tärkeää, että Akaaseen saapuneista ukrainalaisista henkilöistä saadaan tieto kaupungille.  Yhteyshenkilönä toimii sivistystoimen assistentti Saija Roininen puh. 040 335 3085 tai saija.roininen@akaa.fi.

 

24.5. 2023 saadun tiedon mukaan, kuntamalli loppuu 31.12.2023.
Tilapäistä suojelua saava voi hakea kotikutaa, mikäli hän on ollut Suomessa vuoden. Kotikunnan saaneet voivat halutessaan vuokrata asunnon Akaasta ja jäädä kuntalaiseksi Akaaseen. He jotka eivät hae kotikuntaa tai vuosi ei tule täyteen, heidät sijoitetaan johonkin vastaanottokeskukseen syksyn 2023 aikana.

Tällä hetkellä kaupunki ei ota vastaan uusia ukrainalaisia tilapäistä suojaa hakevia. Myöskään uusille tavaralahjoituksille ei ole tarvetta.

Olemme saaneet kalustettua yli 30 asuntoa tilapäistä suojaa tarvitseville.
Jäljellä olevat tavarat lahjoitamme opiskelijoille ja muille vähävaraisille. Tavaroita voitte kysyä yhteyshenkilöltä numerosta 040 335 3085.

Suuri kiitos lahjoittajille, vapaaehtoisille ja yhteistyökumppaneille!