Kouluterveydenhuolto on jatkoa neuvolassa aloitetulle työlle. Se on luonteeltaan ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa.
Hoitavina tahoina toimivat kouluterveydenhoitajat sekä koululääkäri. Lisäksi kouluterveydenhuollossa toimii psyykkari eli psykiatrinen sairaanhoitaja 6-9 -luokkalaisille sekä lukiolaisille.
Kouluterveydenhuollon tavoitteena on turvata lapsen ja nuoren terve kasvu ja kehitys. Oppilaan hyvinvoinnin ja terveyden kokonaisvaltainen seuraaminen, arvioiminen ja tukeminen toteutetaan yhteistyössä koulun oppilashuoltohenkilöstön ja opetushenkilöstön kanssa.
Kouluterveydenhuollon tehtävänä on
- vuosittaiset määräaikaistarkastukset
- laajat terveystarkastukset 1., 5. ja 8. luokan oppilaille yhdessä lääkärin kanssa. Tarkastuksiin täytetään ennakolta Thl:n esitietolomakkeet.
- rokotukset kansallisen rokotusohjelman mukaisesti
- seksuaaliterveys ja ehkäisyasiat
- ensiapuluonteinen sairaanhoito (muu sairaanhoito annetaan terveysasemalla)
- yhteistyö muun oppilashuollon- ja opetushenkilöstön kanssa
Kun lapsi sairastuu
Äkillisesti sairastuneena ei pidä tulla kouluun.
Äkillisissä sairastapauksissa tai jos oppilas on lääkärin tutkimuksen tai hoidon tarpeessa oppilaan sairaanhoidosta vastaa oma terveysasema.
Sairaan lapsen hoitoselvitys
Sairaan lapsen hoitoselvitys työnantajalle tehdään 11.7.2022 alkaen videoyhteyden kautta toteutetulla etävastaanotolla, johon on mahdollista liittyä etävastaanotto-verkkosivulla olevan chat-odotushuoneen kautta arkisin ma-pe klo 9.30–10.30.
Näin liityt etävastaanotolle:
- Mikäli olet liittymässä ensimmäistä kertaa etävastaanotolle mobiililaitteella, lataa laitteeseesi maksuton VideoVisit Live Meet -sovellus joko Google Play -kaupasta tai App Storesta ennen etävastaanoton alkua. Mikäli liityt etävastaanotolle tietokoneella, huomioithan selainvaatimukset (Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge). Etävastaanottoa varten mobiililaitteessasi tai tietokoneessasi tulee olla toimiva kamera sekä mikrofoni.
- Myös lapsen tulee olla läsnä etävastaanotolla. Saapukaa lapsen kanssa paikalle etävastaanoton odotushuoneeseen arkisin ma-pe klo 9.30-10.30 välisenä aikana.
- Pääset etävastaanoton odotushuoneeseen klikkaamalla sivun oikeassa alalaidassa olevaa vihreää puhekuplapainiketta. Kirjoita tekstikenttään lapsen nimi sekä asuinkunta ja paina ”lähetä”-painiketta.
- Klikkaa chat-ikkunassa kohtaa ”sairaan lapsen hoitoselvitys”, jolloin ohjaudut odotushuoneeseen.
- Odota odotushuoneessa, kunnes ammattilainen on valmis avaamaan videoyhteyden. Klikkaa ”vastaa” ja videoyhteys aukeaa.
- Salli kameran ja mikrofonin käyttö.
- Huoltajan henkilöllisyys todennetaan etävastaanoton aikana ajokorttia, henkilökorttia tai passia näyttämällä.
Jos etäyhteys katkeaa vastaanoton aikana, odota rauhassa, äläkä sulje vastaanottoa. Ohjelma pyrkii automaattisesti palauttamaan yhteyden. Jos yhteys ei palaudu, ammattilainen ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse.
Koululaiset ovat vakuutettuja koulumatkoilla sekä koulussa sattuvien tapaturmien varalta. Koulupäivän aikana sattuneet pienet tapaturmat hoidetaan koulussa. Vakavat tapaturmat arvioidaan ja hoidetaan terveyskeskuksessa. Tarvittaessa oppilas lähetetään jatkohoitoon.
Hammastapaturmissa oppilas ohjataan hammashoitolaan.
Hyödyllisiä linkkejä
Linkki Akaan lapsiperheiden sosiaalipalveluihin.
Valkeakosken nuorisopsykiatria
Linkki 13-17 vuotiaiden nuorten mielenterveyspalveluihin.
Linkki vie terveyskylä.fi sivustolle. Mielenterveystalosta löydät tietoa, omahoito-ohjelmia, oppaita, oirenavigaattoreita ja palveluhakuja.
Linkki vie Neuvokas perhe sivuille. Sivuilta löytyy neuvoja lapsiperhearkeen, kun sinua mietityttää liikkuminen, lepo, ruutuaika tai lapsen keho. Neuvokas perhe on osa Suomen Sydäntautiliiton toimintaa.
Linkki vie terve koululainen sivustolle. Terve koululainen on hanke, jonka tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia sekä edistää liikkumista koulussa ja vapaa-ajalla.
Linkki vie terveyskylä.fi sivustolle. Terveyskylä on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa tuottama erikoissairaanhoidon julkinen verkkopalvelu, joka tuo terveydenhuollon palveluja kaikkien ulottuville asuinpaikasta riippumatta. Terveyskylä on aina avoinna tarjoten tietoa ja tukea kaikille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille.
Linkki vie väestöliiton sivuille, josta löytyy tietoa mm. nuorille murrosiästä, ehkäisystä, seksistä ja turvallisuudesta.
Linkki vie Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuille. Sivuilla on muun muassa vahempainnetti, jossa on tietoa lapsen kasvusta ja kehityksestä, toimintaa lapsiperheille sekä tietoa lapsiperheiden elämästä.
Linkki vie ADHD-liiton sivuille. Sivuilla on ADHD-tietoa. Liitto kuuntelee, tukee ja neuvoo asiakkaitaan.