Kouluterveydenhuolto - Akaan kaupunki

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuolto on jatkoa neuvolassa aloitetulle työlle. Se on luonteeltaan ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa.

Hoitavina tahoina toimivat kouluterveydenhoitajat sekä koululääkäri. Lisäksi kouluterveydenhuollossa toimii psyykkari eli psykiatrinen sairaanhoitaja 6-9 -luokkalaisille sekä lukiolaisille.

Kouluterveydenhuollon tavoitteena on turvata lapsen ja nuoren terve kasvu ja kehitys. Oppilaan hyvinvoinnin ja terveyden kokonaisvaltainen seuraaminen, arvioiminen ja tukeminen toteutetaan yhteistyössä koulun oppilashuoltohenkilöstön ja opetushenkilöstön kanssa.

Kouluterveydenhuollon tehtävänä on

  • vuosittaiset määräaikaistarkastukset
  • laajat terveystarkastukset 1., 5. ja 8. luokan oppilaille yhdessä lääkärin kanssa. Tarkastuksiin täytetään ennakolta Thl:n esitietolomakkeet.
  • rokotukset kansallisen rokotusohjelman mukaisesti
  • seksuaaliterveys ja ehkäisyasiat
  • ensiapuluonteinen sairaanhoito (muu sairaanhoito annetaan terveysasemalla)
  • yhteistyö muun oppilashuollon- ja opetushenkilöstön kanssa

 

Kun lapsi sairastuu

Äkillisesti sairastuneena ei pidä tulla kouluun.

Äkillisissä sairastapauksissa tai jos oppilas on lääkärin tutkimuksen tai hoidon tarpeessa oppilaan sairaanhoidosta vastaa oma terveysasema. Äkillisesti sairastuneen alle 12-vuotiaan oppilaan vanhempi saa todistuksen työnantajalleen kouluterveydenhoitajalta saman päivän aikana tapahtuneen yhteydenoton perusteella. Todistusta ei kirjoiteta takautuvasti.

Koululaiset ovat vakuutettuja koulumatkoilla sekä koulussa sattuvien tapaturmien varalta. Koulupäivän aikana sattuneet pienet tapaturmat hoidetaan koulussa. Vakavat tapaturmat arvioidaan ja hoidetaan terveyskeskuksessa. Tarvittaessa oppilas lähetetään jatkohoitoon.

Hammastapaturmissa oppilas ohjataan hammashoitolaan.

 

Hyödyllisiä linkkejä

Akaan lapsiperhepalvelut

Linkki Akaan lapsiperheiden sosiaalipalveluihin.

Valkeakosken nuorisopsykiatria

Linkki 13-17 vuotiaiden nuorten mielenterveyspalveluihin.

mielenterveystalo

Linkki vie terveyskylä.fi sivustolle. Mielenterveystalosta löydät tietoa, omahoito-ohjelmia, oppaita, oirenavigaattoreita ja palveluhakuja.

neuvokas perhe

Linkki vie Neuvokas perhe sivuille. Sivuilta löytyy neuvoja lapsiperhearkeen, kun sinua mietityttää liikkuminen, lepo, ruutuaika tai lapsen keho. Neuvokas perhe on osa Suomen Sydäntautiliiton toimintaa.

terve koululainen

Linkki vie terve koululainen sivustolle. Terve koululainen on hanke, jonka tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia sekä edistää liikkumista koulussa ja vapaa-ajalla.

terveyskylä

Linkki vie terveyskylä.fi sivustolle. Terveyskylä on​ asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa tuottama erikois­sairaan­hoidon julkinen verkkopalvelu, joka tuo terveydenhuollon palveluja kaikkien ulottuville asuinpaikasta ​riippumatta. Terveyskylä on aina avoinna tarjoten tietoa ja tukea kaikille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille.​​​​

väestöliitto

Linkki vie väestöliiton sivuille, josta löytyy tietoa mm. nuorille murrosiästä, ehkäisystä, seksistä ja turvallisuudesta.

mll

Linkki vie Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuille. Sivuilla on muun muassa vahempainnetti, jossa on tietoa lapsen kasvusta ja kehityksestä, toimintaa lapsiperheille sekä tietoa lapsiperheiden elämästä.

ADHD-liitto

Linkki vie ADHD-liiton sivuille. Sivuilla on ADHD-tietoa. Liitto kuuntelee, tukee ja neuvoo asiakkaitaan.