Suomen hunajapääkaupunki

Makea Akaa on Suomen Hunajapääkaupunki. Titteli juontaa juurensa kaupunkimehiläistarhauksesta, joka alkoi suunnitelmallisena Akaassa vuonna 2009. Tarhoja on noin 40 ja niissä asuu noin 20 miljoonaa mehiläistä. Vastaavassa mittakaavassa kaupunkitarhausta ei tiettävästi ole toteutettu missään muualla koko Euroopassa.

Akaan oma kaupunkihunaja on suosittu paikallistuote, jota on saatavilla  paikallisista liikkeistä, mehiläistarhaajilta ja eri tapahtumissa.

Pölytystä joka nurkassa

Paikalliset tarhaajat ovat sijoittaneet alueelle tarhoja siten, että mehiläisten pölytysalueet kattavat kaikki kolme keskustataajamaa. Kaupunki on osoittanut tarhoille sopivat paikat ja sopinut niiden sijoittelusta maanomistajien kanssa.

Kaupunkitarhaus lisää luonnon monimuotoisuutta sekä kasvattaa sadon laatua ja määrää koko vaikutusalueella. Akaan mehiläiset ovat italialaisia, lauhkeiksi jalostettuja rotuja, eikä niistä ole vaaraa ihmisille. Pölytys on tärkeää paitsi koko ekosysteemin myös asukkaiden viihtyvyyden kannalta. Idean isä on akaalainen mehiläistarhaaja Risto Niilimäki.

Kesän lopuksi Akaassa juhlitaan sadonkorjuun kunniaksi vietettäviä Hunajahulinoita.