Akaan kaupunginkirjasto
Akaassa on kaksi kirjastoa, Akaan pääkirjasto Toijalassa ja Viialan kirjasto Vilkku. Yhdessä ne ovat Akaan kaupunginkirjasto.
Kirjasto tarjoaa aineistoja ja palveluja kaikille akaalaisille. Löydät faktaa ja fiktiota, luettavaa, kuunneltavaa ja katsottavaa. Viihdy ja opiskele kirjastossa sekä selaile netissä e-aineistoja!
Olemme osa Pirkanmaan kuntien muodostamaa PIKI-kirjastoverkostoa, joilla on yhteinen PIKI-verkkokirjasto, käyttösäännöt sekä seutuvaraus- ja -kuljetuspalvelu.
PIKI-kirjastojen aineisto on käytettävissäsi PIKI-kirjastokortillasi. Voit lainata, palauttaa ja varata aineistoa koko Pirkanmaan alueelta.
Akaan kaupunginkirjaston kokoelma on käytössäsi maksutta. Muualta PIKI-kirjastosta tuleva seutulaina on maksullinen, 2 €/kpl v. 2022.
Akaan ja Kylmäkosken lainakirjastojen alkuhistoriaa
”Akaassa olivat uusille kansansivistystyön aatteille parhaiten alttiita pitäjän säätyläiset, jotka sivistyksensä ja varallisuutensa ansiosta muodostivat Akaan asukkaiden yläryhmän. Muutamat säätyläisistä innostuivat käytännölliseen työhön Akaan asukkaiden sivistystason kohottamiseksi.
Pitäjään päätettiin perustaa lainakirjasto asukkaiden lukuharrastuksen ja tätä tietä heidän tietomääränsä lisäämiseksi. Tarkoituksena oli avata kirjasto vuoden 1861 helmikuussa.
Kirjaston perustamista harrastaviin säätyläisiin lienevät kuuluneet pitäjän arvossapidetty rovasti E.N. Hildén, Jokihaaviston kartanonomistaja, majuri Ludvig Ullner, joka tarmokkaasti osallistui melkein kaikkiin uusiin edistyspyrintöihin sekä luutnantti Otto Vilhelm Oskar Segercrantz. Samaan ryhmään kuului ehkä myös Viialan ja Konhon kartanonomistaja Karl August Granfelt.
Lainakirjasto toimi nähtävästi vain parisen vuotta. Toiminta lainakirjaston hyväksi heräsi uudestaan henkiin vasta v. 1874, jolloin toiset innostuneet miehet puuhasivat sen hyväksi. Heidän aloitteestaan perustettiin lukuyhtiö keräämään kirjastolle tarpeellisia rahavaroja. Yrityksen sieluna voidaan pitää kauppias V. Niemistä. Hänen ohellaan työskentelivät uutterasti kirjaston kartuttamiseksi kartanonomistaja K. A. Karlstedt, rusthollari Akseli Sjöstedt ja opettaja David Lehtonen.
Lainakirjasto sijaitsi Akaan kansakoululla. Kirjastotoiminta laajentui myös muualle pitäjään. Niinpä Kylmäkoskelle saatiin pieni kirjasto samaan aikaan kuin kansakoulu. Kun Kylmäkosken kunta v. 1895 perustettiin, se otti haltuunsa tämän lainakirjaston.”
Teksti on lainattu kirjasta Akaan historia: Toijala – Kylmäkoski – Viiala. 2. osa, 1954, kirjoittaja Pekka Suvanto.