Palvelut ja laitteet - Akaan kaupunki

Palvelut ja laitteet

Asiakastietokoneet

Kirjastossa on asiakastietokoneita, joiden käyttö on maksutonta. Käytössäsi on Internet-yhteys, Windows 10 -käyttöjärjestelmä, toimisto-ohjelmat ja mahdollisuus tulostukseen.
Kaikkia tietokoneita voi käyttää PIKI-verkkokirjaston asiakaspäätteinä sekä näköislehtien lukemiseen.

Lehtisalissa on yksi asiakastietokone ainoastaan näköislehtien lukemista varten sekä kirjastosalissa yksi kone ilman kirjautumista PIKI-verkkokirjaston asiakaskäyttöön.

Tarvitset asiakaskoneelle kirjautumiseen PIKI-kirjastokortin ja siihen liitetyn pin-koodin. Tulossa on myös mahdollisuus varata asiakaskone netissä etukäteen.

Henkilökunta opastaa tarvittaessa. Lisätietoja kirjaston asiakaspalvelusta.

Tutustu myös  Tekijänoikeus ja Tietoturva -sivustoihin.

Celia – jos sinulla on lukemiseste

Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Sinut voidaan rekisteröidä Celian maksuttoman äänikirjapalvelun käyttäjäksi lähikirjastossasi. Lue lisää äänikirjapalvelusta ja siihen liittymisestä.

Esteetön kirjasto

Onko sinun vaikea päästä kirjastoon tai kirjastoasiointi ei ole kaikin osin tuttua tai mahdollista. Klikkaa itsesi PIKI-verkkokirjaston Kirjasto kuuluu kaikille -sivulle, jonne on koottu tietoa kirjaston palveluista ja aineistoista.

Kaukopalvelu

Mikäli haluamaasi aineistoa ei löydy PIKI-kirjastojen kokoelmasta, kaukopalvelun avulla käytössäsi on koko Suomen kirjastoverkon tarjonta. Kaukolainatilauksen voit tehdä kirjastossa tai kaukopalvelulomakkeella.

Suomesta tilattavan kaukolainan hinta on 4 € /laina (v. 2020) lisättynä lähettäjäkirjaston perimillä maksuilla. Kaukopalvelussa noudatetaan kaukopalvelun valtakunnallisia yleisohjeita.

Kaupungin tiedotteet

Kirjastosta löydät Akaan kaupunkia koskevaa aineistoa, lähinnä kaavoitukseen liittyviä ajankohtaisia kuulutuksia karttoineen, työpaikkailmoituksia sekä kaupungin esitteitä.

Kaupunginvaltuuston, -hallituksen ja lautakuntien esityslistat ja pöytäkirjat liitteineen löytyvät Päätöksenteko-sivulta.

Kirjallisuuspiiri

Akaan pääkirjastossa kokoontuu aikuisten kirjallisuuspiiri kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona pl. kesäkuukaudet.

Kirjastokortti

Kirjastokortti on avaimesi kirjaston aineistoihin ja palveluihin.

Kirjat kotiin -palvelu

Kirjat kotiin -palvelu on sinulle, joka et sairauden, korkean iän tai muun syyn takia voi itse asioida kirjastossa.

Henkilökunta kerää sinulle tuotavan aineiston toiveittesi mukaan. Kirjakassin kotiinkuljetusta pystymme järjestämään rajoitetusti, joten asiakkaan yhteyshenkilö voi myös noutaa valmiin kassin kirjastosta.

Ennen Kirjat kotiin -asiakkuuttasi kanssasi keskustellaan toiveistasi ja tehdään palvelusopimus. Yhteyshenkilösi voi myös asioida puolestasi. Omaishoitajat kuuluvat myös palvelun piiriin. Palvelu on tarkoitettu akaalaisille ja se on maksuton.

Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä Akaan pääkirjastoon tai Viialan kirjasto Vilkkuun.

Kopiointi, skannaus ja tulostus itsepalveluna

Voit kopioida, skannata ja tulostaa itsepalveluna. Maksulliset mustavalkoiset (0,40 €/valotus) tai värilliset (0,70 €/valotus) A4- tai A3-kokoiset kopiot ja tulosteet maksetaan asiakaspalveluun. Skannaus on maksutonta.

Kuntosalipolettien ja -ajan myynti

Viialan kirjasto Vilkussa myydään liikuntapalvelujen kuntosalipoletteja ja -aikaa Viialan Rasin voimailutilaan ja Kylmäkosken kuntosalille.

Lainaus ja palautus

Voit lainata ja palauttaa lainasi joko itsepalveluautomaatilla tai asiakaspalvelutiskillä.

Kirjaston ollessa suljettuna voit palauttaa lainasi palautusluukkuun. Pääkirjaston palautusluukku on seinässä pääoven vasemmalla puolella. Viialan kirjasto Vilkun luukku on rakennuksen radanpuoleisella sivulla henkilökunnan oven vieressä. Palautusluukkuun palautettu aineisto käsitellään seuraavana aukiolopäivänä.

Langaton verkko

Kirjastossa käytössäsi on vapaa, maksuton langaton verkko WLAN. Valitse verkoksi Visitorlib.

Monikielinen kirjasto

Monikielisen kirjaston kokoelmassa Helsingissä on teoksia yli 80 kielellä lapsille, nuorille ja aikuisille. Tarjolla on myös musiikkia, elokuvia, aikakauslehtiä, äänikirjoja ja e-kirjoja. Monikielisestä kirjastosta toimitetaan aineistoa lähikirjastoosi. Pyydä henkilökuntaamme tilaamaan tarvitsemasi teokset.

Näköislehdet

Kirjastoon tilattujen lehtien lisäksi voit lukea kotimaisia lehtiä digitaalisina näköisversioina asiakaspäätteillä tai omalla laitteellasi kirjaston verkossa. Sanomalehdet löytyvät osoitteesta www.epress.fi ja aikakauslehdet www.emagz.fi.

Kotimaisten tieteellisten lehtien artikkeleita löytyy Elektra-palvelusta.

PIKI-kirjastot, PIKI-verkkokirjasto ja seutulaina

Akaan kaupunginkirjasto on osa Pirkanmaan 22 kunnan PIKI-kirjastopalvelujen verkostoa.
PIKI-kirjastoilla on yhteinen aineisto- ja asiakastietokanta, verkkokirjasto, käyttösäännöt sekä seutukuljetuspalvelu.

Kaikkien PIKI-kirjastojen aineisto on käytettävissäsi PIKI-kirjastokortilla. Voit lainata, palauttaa ja varata aineistoa vapaasti kirjastojen välillä. Mikäli haluamasi aineisto ei ole saatavilla omasta kirjastostasi, tehdään maksullinen seutuvaraus. Seutuvaraus kuljetetaan haluamaasi noutokirjastoon toisen PIKI-kunnan kirjastosta. Seutukuljetuksia on kaksi kertaa viikossa. Varaus on noudettavissa, kun olet saanut siitä noutoilmoituksen tekstiviestinä tai sähköpostiin.

PIKI-verkkokirjastoon kirjautuneena voit itse mm. uusia lainojasi ja tehdä varauksia. Kirjautumiseen tarvitset kirjastokortin numeron ja nelinumeroisen pin-koodin. Pin-koodin saat käymällä kirjaston asiakaspalvelussa.

Lisää PIKI-asioinnista löydät linkistä.

Ryhmän kirjastovierailu

Kerromme koululuokille, harrastusryhmille tai kerhoille kirjaston palveluista, vinkkaamme kirjoja ja opastamme kirjastonkäytössä. Katso lisää kirjastovierailuista Ryhmän kirjastovierailu -sivulta.

Satutuokio

Kirjastoissa ei tällä hetkellä järjestetä satutuokioita koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Satutuokioiden alkamisesta tiedotamme netti- ja FB-sivuillamme.

Tiedonhaku

Miten villasukka neulotaan? Mistä löytäisin kemian kertauskirjan? Kirjastosta löytyy vastauksia näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Tiedonhaku-linkistä löytyy yleisopas sinulle, joka etsit tietoa arjen aherrukseen, opiskeluun tai vapaa-aikaan. Opas keskittyy tiedonhaun perusteisiin ja tiedon löytämiseen yleisessä kirjastossa.

Tietosuoja- /asiakasrekisteriseloste

Henkilötietolain (523/99) mukaan sinulla on oikeus tietää, mitä tietoja sinusta on tallennettu henkilörekisteriin. Löydät lisätietoa tästä linkistä ja kirjastosta.

Varauksen nouto

Varausten noutohylly on lainausautomaatin vieressä. Voit itse ottaa varaamasi teoksen noutohyllystä ja lainata sen lainausautomaatilla.  Varaukset on järjestetty hyllyyn varausnumeron mukaan. Numero on henkilökohtainen, ja se näkyy saamassasi noutoviestissä. Voit tarkistaa varausnumerosi automaatilla Noutonumeron tarkistus -toiminnolla (vain pääkirjastossa) tai verkkokirjastosta noudettavana olevan varauksesi kohdalta.

Automaatilla lainatessa tarvitset kirjastokortin ja siihen liitetyn PIN-koodin, joka on sama PIKI-verkkokirjastoon kirjautumisessa. PIN-koodin saat kirjaston asiakaspalvelusta. Palautusautomaatilla et tarvitse korttia.