Palvelut ja laitteet

Asiakaspäätteet

Kirjastossa on asiakaspäätteitä, joiden käyttö on maksutonta. Päätteillä on Internet-yhteys,
Windows 10 -käyttöjärjestelmä, toimisto-ohjelmat ja mahdollisuus tulostukseen.
Kaikkia päätteitä voi käyttää PIKI-verkkokirjaston asiakaspäätteinä sekä näköislehtien lukemiseen.

Lehtisalissa on yksi asiakaspääte ainoastaan näköislehtien lukemista varten sekä kirjastosalissa yksi pääte ilman kirjastumista PIKI-verkkokirjaston asiakaspäätteenä.

Tarvitset asiakaspäätteelle kirjautumiseen PIKI-kirjastokortin ja siihen liitetyn nelinumeroisen pin-koodin. Tulossa on myös mahdollisuus varata asiakaspääte netissä.

Henkilökunta opastaa tarvittaessa. Lisätietoja kirjaston asiakaspalvelusta.

Tutustu myös Netiketti, Tekijänoikeus ja Tietoturva -sivustoihin.

Celia – jos sinulla on lukemiseste

Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Celian maksuttoman äänikirjapalvelun käyttäjäksi voit liittyä kirjastossa. Lue lisää äänikirjapalvelusta ja siihen liittymisestä.

Kaukopalvelu

Kaukopalvelun avulla käytössäsi on koko Suomen kirjastoverkon tarjonta, mikäli haluamasi teos ei kuulu PIKI-kirjastojen kokoelmaan. Kaukolainatilauksen voit jättää henkilökohtaisesti kirjastoon tai tehdä sen kaukopalvelulomakkeella.

Suomesta tilattavan kaukolainan hinta on 4 € /laina (v. 2020) lisättynä lähettäjäkirjaston perimillä maksuilla. Kaukopalvelussa noudatetaan kaukopalvelun valtakunnallisia yleisohjeita.

Kaupungin tiedotteet

Kirjastosta löydät Akaan kaupunkia koskevaa aineistoa, lähinnä kaavoitukseen liittyviä ajankohtaisia kuulutuksia karttoineen, työpaikkailmoituksia sekä kaupungin esitteitä.

Kaupunginvaltuuston, -hallituksen ja lautakuntien esityslistat ja pöytäkirjat liitteineen löytyvät Päätöksenteko-sivulta.

Kirjallisuuspiiri

Akaan pääkirjastossa on kirjallisuuspiiri kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona pl. kesäkuukaudet.

Kirjastokortti

Kirjastokortti on avaimesi kirjaston aineistoihin ja palveluihin.

Kirjat kotiin -palvelu

Kirjat kotiin -palvelu on tarkoitettu sinulle, joka et sairauden, korkean iän tai muun syyn takia voi itse asioida kirjastossa. Palvelu on maksutonta.

Ennen asiakkuutta kanssasi keskustellaan toiveistasi ja tehdään palvelusopimus. Myös yhteyshenkilösi voi asioida puolestasi. Omaishoitajat kuuluvat myös palvelun piiriin.

Henkilökunta kerää ja hankkii sinulle tuotavan aineiston toiveittesi mukaan. Voimme myös kerätä kirjakassin valmiiksi asiakkaan yhteyshenkilön noudettavaksi. Aineiston kotiinkuljetusta pystymme järjestämään rajoitetusti.

Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä Akaan pääkirjasto tai Viialan kirjasto Vilkku.

Kopiointi, skannaus ja tulostus itsepalveluna

Voit kopioida, skannata ja tulostaa itsepalveluna. Maksulliset mustavalkoiset (0,40 €/valotus) tai värilliset (0,70 €/valotus) A4- tai A3-kokoiset kopiot ja tulosteet maksetaan asiakaspalveluun. Skannaus on maksutonta.

Kuntosalipolettien ja -ajan myynti, Viialan kirjasto Vilkku

Viialan kirjasto Vilkussa myydään liikuntapalvelujen kuntosalipoletteja ja -aikaa Viialan Rasin voimailutilaan ja Kylmäkosken kuntosalille.

Lainaus ja palautus

Voit lainata ja palauttaa lainasi joko itsepalveluautomaatilla tai asiakaspalvelutiskillä.

Kirjaston ollessa suljettuna voit palauttaa palautusluukkuun. Palautusluukku on pääkirjaston pääovessa ja Viialan kirjasto Vilkussa rakennuksen radanpuoleisella sivulla henkilökunnan oven vieressä. Palautusluukkuun palautettu aineisto käsitellään seuraavana aukiolopäivänä.

Langaton verkko

Käytössäsi on vapaa, maksuton langaton verkko WLAN. Valitse verkoksi Visitorlib.

Monikielinen kirjasto

Monikielisen kirjaston kokoelmassa Helsingissä on teoksia yli 80 kielellä lapsille, nuorille ja aikuisille. Tarjolla on myös musiikkia, elokuvia, aikakauslehtiä, äänikirjoja ja e-kirjoja. Monikielisestä kirjastosta toimitetaan aineistoa lähikirjastoosi. Pyydä henkilökuntaamme tilaamaan tarvitsemasi teokset.

Näköislehdet

Kirjastoon tilattujen lehtien lisäksi voit lukea kotimaisia lehtiä digitaalisina näköisversioina asiakaspäätteillä tai omalla laitteellasi kirjaston verkossa. Sanomalehdet löytyvät osoitteesta www.epress.fi ja aikakauslehdet www.emagz.fi.

Kotimaisten tieteellisten lehtien artikkeleita löytyy Elektra.

PIKI-kirjastot ja PIKI-verkkokirjasto

Akaan kaupunginkirjasto on osa Pirkanmaan 22 kunnan PIKI-kirjastopalvelujen verkostoa.
PIKI-kirjastoilla on yhteinen aineisto- ja asiakastietokanta, verkkokirjasto, käyttösäännöt sekä seutukuljetuspalvelu.

Kaikkien PIKI-kirjastojen aineisto on käytettävissäsi PIKI-kirjastokortilla. Voit lainata, palauttaa ja varata aineistoa vapaasti kirjastojen välillä. Akaan kaupunginkirjaston varaukset ovat maksuttomia, seutuvaraukset ovat maksullisia.

Kirjautumalla PIKI-verkkokirjastoon voit voit mm. itse uusia lainojasi ja tehdä varauksia. Kirjautumiseen tarvitset kirjastokortin numero ja nelinumeroisen pin-koodin. Pin-koodin saat käymällä kirjaston asiakaspalvelussa.

Ryhmäkäynnit

Kerromme koululuokille, harrastusryhmille tai kerhoille kirjaston palveluista, vinkkaamme kirjoja ja opastamme kirjastonkäytössä ja tiedonhaussa. Katso lisää kirjastovierailuista Ryhmän kirjastovierailu -sivulta.

Satutuokio

Viialan kirjasto Vilkussa ei tällä hetkellä järjestetä satutuokioita koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Satutuokioiden alkamisesta tiedotamme netti- ja FB-sivuillamme.

Tiedonhaku

Miten villasukka neulotaan? Mistä löytäisin kemian kertauskirjan? Kirjastosta löytyy vastauksia näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Tiedonhaku-linkistä löytyy yleisopas sinulle, joka etsit tietoa arjen aherrukseen, opiskeluun tai vapaa-aikaan. Opas keskittyy tiedonhaun perusteisiin ja tiedon löytämiseen yleisessä kirjastossa.

Tietosuoja- /asiakasrekisteriseloste

Henkilötietolain (523/99) mukaan sinulla on oikeus tietää, mitä tietoja sinusta on tallennettu henkilörekisteriin. Löydät lisätietoa tästä linkistä ja kirjastosta.