Palvelut ja laitteet - Akaan kaupunki

Palvelut ja laitteet

Asiakkaana kirjastossa

Tästä linkistä löydät PIKI-kirjastopalvelujen yhteisesti sovitut käytänteet. Jatkamalla tällä sivulla selviää Akaan kaupunginkirjaston käytännöt ja paikalliset tarkennukset.

Asiakastietokoneet

Kirjastossa on asiakkaiden käyttöön tarkoitettuja tietokoneita. Niitä voi käyttää aina, kun ne ovat vapaina. Asiakastietokoneiden käyttö on maksutonta. Käytössäsi on internet-yhteys, toimisto-ohjelmat ja mahdollisuus mustavalko- ja väritulostukseen.

Koneelle kirjautumiseen tarvitset PIKI-kirjastokortin sekä siihen liitetyn tunnusluvun. Mikäli sinulla ei ole kirjastokorttia tai tunnuslukua, pyydä se asiakaspalvelusta.

Voit kirjautua vapaalle asiakaskoneelle. Kirjautumisen jälkeen näytön oikeaan yläkulmaan avautuu laskuri, josta näet jäljellä olevan käyttöajan. Sen päätyttyä eBooking-ohjelma sulkee kaikki auki olleet ohjelmat tiedostoineen ja lukitsee työaseman.

Jos lopetat koneen käytön ennen vuorosi päättymistä, paina laskurin alaosassa olevaa Lopeta-painiketta ja kirjaa itsesi ulos ohjelmasta. Tällöin eBooking poistaa koneelle tallentamasi tiedostot. Voit myös itse poistaa tallentamasi tiedostot järjestelmästä ja varmistaa myös roskakorin olevan tyhjä, ennen kuin lopetat koneen käytön.

Kaikkia asiakaskoneita voi käyttää PIKI-verkkokirjaston asiakaspäätteinä sekä näköislehtien lukemiseen. Pääkirjaston lehtisalissa on yksi asiakastietokone ensisijaisesti näköislehtien lukemista varten sekä kirjastosalissa kaksi konetta ilman kirjautumista PIKI-verkkokirjaston asiakaskäyttöön. Oman tietoturvasi vuoksi PIKI-koneella ei suositella muuta asiointia.

Henkilökunta opastaa tarvittaessa tietokoneiden käytössä. Muista kuitenkin, että olet itse vastuussa nettiasioimisestasi. Kirjasto ei vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat teknisestä viasta, muista verkonkäyttäjistä tai käyttäjän toiminnasta.

Satunnaiskäyttäjälle asiakaskone avataan kirjaston tunnuksilla.

Tulosteet ovat maksullisia ja ne maksetaan asiakaspalvelutiskille. Hinnat löytyvät kirjaston maksuista.

Tutustu myös Tekijänoikeus – ja Tietoturva -sivustoihin.

Saavutettavuuskirjasto Celia

Saavutettavuuskirjasto Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Sinut voidaan rekisteröidä Celian maksuttoman äänikirjapalvelun käyttäjäksi lähikirjastossasi. Lue lisää saavutettavuuskirjasto Celian äänikirjapalvelusta ja siihen liittymisestä.

E-lehdet

Kirjastoon tilattujen lehtien lisäksi voit lukea kotimaisia sanomalehtiä digitaalisina näköisversioina kirjaston koneilla ja omalla laitteella kirjaston asiakasverkossa. Lehdet löytyvät osoitteesta www.epress.fi.

Prenaxin etäkäytettävässä e-lehtipalvelussa voit lukea valikoimaa kotimaisten aikakauslehtien näköisversioita. Palvelun lehtiin on rajallinen määrä lisenssejä, joten voit joutua jonottamaan lehden vapautumista. Palvelu löytyy osoitteesta https://piki.pxview.fi/ ja kirjautuminen tapahtuu kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Palvelu toimii selaimessa, eikä erillistä sovellusta tarvita. Lisätietoa PIKI-verkkokirjaston ohjesivulla.

Kuntien yhteisessä E-kirjastossa, joka avataan käyttöön 29.4.2024, on kotimaisia aikakauslehtiä sekä e-kirjoja ja -äänikirjoja suomeksi, ruotsiksi, englanniksi jne. Palvelua pääsee käyttämään E-kirjasto-mobiilisovelluksella.

Ulkomaiset sanoma- ja aikakauslehdet löytyvät PressReader-palvelusta ja suomalaisia tiedelehtiä Journal-palvelusta. Digitoidut historialliset sanoma- ja aikakauslehdet vuodesta 1777 alkaen löytyvät Kansalliskirjaston Digitaaliset aineistot -sivulta.

Esteetön kirjasto

Siirry linkistä PIKI-verkkokirjaston Esteettömyys-sivulle, jonne on koottu tietoa kirjaston aineistoista ja palveluista sinulle, jonka on vaikea päästä kirjastoon tai kirjastoasiointi ei ole kaikin osin tuttua tai mahdollista. Kysy erilaisista mahdollisuuksista lisää kirjastosta!

Kaukopalvelu

Mikäli haluamaasi aineistoa ei löydy PIKI-kirjastojen kokoelmasta, kaukopalvelun avulla käytössäsi on koko Suomen kirjastoverkon tarjonta. Kaukolainatilauksen voit tehdä kirjastossa tai kaukopalvelulomakkeella.

Suomesta tilattavan kaukolainan hinta on 4 € /laina (v. 2024) lisättynä lähettäjäkirjaston perimillä maksuilla. Kaukopalvelussa noudatetaan kaukopalvelun valtakunnallisia yleisohjeita.

Kaupungin tiedotteet

Akaan kaupunkia koskeva aineisto löytyy kaupungin verkkosivuilta. Kaupunginvaltuuston, -hallituksen ja lautakuntien esityslistat ja pöytäkirjat liitteineen löytyvät Päätöksenteko-sivulta. Kaupungin esitettä ja muita kaupungin tuottamia materiaaleja on saatavana kirjastosta.

Kirjallisuuspiirit

Akaan pääkirjastossa kokoontuu Kirjallisuuspiiri ja Historialukupiiri, molemmat aikuislukijoille. Piirit kokoontuvat kerran kuussa pl. kesäkuukaudet. Kirjoja piireihin voi lainata pääkirjastosta.

Kirjastokortti

Kirjastokortti on avaimesi kirjaston aineistoihin ja palveluihin.

Kirjat kotiin -palvelu

Kirjat kotiin -palvelu on sinulle, joka et sairauden, korkean iän tai muun syyn takia voi itse asioida kirjastossa. Omaishoitajat kuuluvat myös palvelun piiriin. Palvelu on tarkoitettu akaalaisille ja se on maksuton.

Henkilökunta kerää sinulle tuotavan aineiston toiveittesi mukaan. Ennen Kirjat kotiin -asiakkuuttasi kanssasi keskustellaan toiveistasi ja tehdään palvelusopimus. Yhteyshenkilösi voi myös asioida puolestasi. Kirjakassin kotiinkuljetusta pystymme järjestämään rajoitetusti. Asiakkaan yhteyshenkilö voi myös noutaa valmiin kirjakassin kirjastosta.

Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä Akaan pääkirjastoon tai Viialan kirjasto Vilkkuun.

Kopiointi, tulostus ja skannaus itsepalveluna

Voit kopioida, tulostaa ja skannata itsepalveluna. Mustavalkoiset (0,40 €/valotus) tai värilliset (0,70 €/valotus) A4- tai A3-kokoiset kopiot ja tulosteet maksetaan asiakaspalveluun. Skannaus on maksutonta.

Kuntosalipolettien ja -ajan myynti

Viialan kirjasto Vilkussa myydään liikuntapalvelujen kuntosalipoletteja ja -aikaa Viialan Rasin voimailutilaan ja Kylmäkosken kuntosalille.

Lainaus ja palautus

Voit lainata ja palauttaa lainasi joko itsepalveluautomaatilla tai asiakaspalvelutiskillä. Palauttaessa et tarvitse kirjastokorttia.

Kirjaston ollessa suljettuna voit palauttaa lainasi palautusluukkuun. Pääkirjaston palautusluukku on seinässä pääoven vasemmalla puolella. Viialan kirjasto Vilkun luukku on rakennuksen radanpuoleisella sivulla henkilökunnan oven vieressä. Palautusluukkuun palautettu aineisto käsitellään, kun kirjastossa on seuraavan kerran palveluaika, jolloin henkilökunta on paikalla.

Langaton verkko

Kirjastossa käytössäsi on maksuton langaton verkko WLAN. Valitse verkoksi Visitorlib.

Monikielinen kirjasto

Monikielisen kirjaston kokoelmassa Helsingissä on teoksia yli 80 kielellä lapsille, nuorille ja aikuisille. Tarjolla on myös musiikkia, elokuvia, aikakauslehtiä, äänikirjoja ja e-kirjoja. Monikielisestä kirjastosta toimitetaan aineistoa lähikirjastoosi. Pyydä henkilökuntaamme tilaamaan tarvitsemasi teokset.

PIKI-kirjastot, PIKI-verkkokirjasto ja seutulaina

Akaan kaupunginkirjasto on osa Pirkanmaan 22 kunnan PIKI-kirjastopalvelujen verkostoa.
PIKI-kirjastoilla on yhteinen aineisto- ja asiakastietokanta, verkkokirjasto, käyttösäännöt sekä seutukuljetuspalvelu.

Kaikkien PIKI-kirjastojen aineisto on käytettävissäsi PIKI-kirjastokortilla. Voit lainata, palauttaa ja varata aineistoa vapaasti kirjastojen välillä. Mikäli haluamasi aineisto ei ole saatavilla oman kunnan kirjastosta, voidaan siitä tehdä maksullinen seutuvaraus.

PIKI-verkkokirjastoon kirjautuneena voit itse mm. uusia lainojasi ja tehdä varauksia. Kirjautumiseen tarvitset kirjastokortin numeron ja nelinumeroisen pin-koodin. Pin-koodin saat  kirjaston asiakaspalvelusta.

Lisää tietoa PIKI-asioinnista löydät linkistä.

Ryhmän kirjastovierailu

Koululuokille, harrastusryhmille tai kerhoille kerromme kirjaston palveluista, vinkkaamme kirjoja ja opastamme kirjastonkäytössä. Katso lisää kirjastovierailuista Ryhmän kirjastovierailu -sivulta.

Satu- ja pelihuone, Viialan kirjasto Vilkku

Viialan kirjasto Vilkun satu‑ ja pelihuoneesta löytyy PlayStation 4 ‑pelikonsoli ja kaksi peliohjainta.

Huoneen käyttösääntöjen ja pelikonsoliasetusten avulla varmistetaan, että pelaaminen on turvallista ja pelien ikärajoja noudatetaan. Voit varata pelihuoneen käyttöösi yhdeksi tunniksi päivässä.

Peliajan varaamiseen tarvitset kirjastokortin. Varaaja on vastuussa käytetyistä peleistä ja laitteista. Myös toisella pelihuoneeseen tulevalla on oltava mukana oma kirjastokortti, jolla hän lainaa oman peliohjaimen. Pelihuoneessa saavat olla vain pelivuoron varanneet kaksi pelaajaa. Varauksia voi samalla henkilöllä olla yksi kerrallaan, ja varauksen voi tehdä vain kuluvalle viikolle.

Pelattava peli lainataan asiakaspalvelussa säilytettävästä pelikokoelmasta tai kirjaston lainattavien pelien hyllystä. Pelaaja voi lainata vain ikäiselleen sopivia pelejä.

Pelihuoneessa voi pelata myös lautapelejä.

Satutuokio

Viialan kirjasto Vilkussa pidetään keskiviikkoisin klo 18-18.30 satutuokio yli 3-vuotiaille. Satutuokiot ovat kesäaikaan tauolla.

Tiedonhaku

Miten villasukka neulotaan? Mistä löytäisin kemian kertauskirjan? Kirjastosta löytyy vastauksia näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Tiedonhaku-linkistä löytyy yleisopas sinulle, joka etsit tietoa arjen aherrukseen, opiskeluun tai vapaa-aikaan. Opas keskittyy tiedonhaun perusteisiin ja tiedon löytämiseen yleisessä kirjastossa.

Tietosuoja- /asiakasrekisteriseloste

Henkilötietolain (523/99) mukaan sinulla on oikeus tietää, mitä tietoja sinusta on tallennettu henkilörekisteriin. Löydät lisätietoa tietosuojasta tästä linkistä ja kirjastosta.

Varaukset

Varauksen voit tehdä henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse, sähköpostilla ja verkkokirjastossa. Myös hyllyssä olevaa aineistoa voi varata.

Normaalivaraus eli varaus Akaan kaupunginkirjaston kokoelmasta, on maksuton. Noutamattomasta normaalivarauksesta peritään 1 euron maksu. Seutuvaraus eli varaus toisen PIKI-kunnan kirjastosta maksaa 2 euroa. Seutukuljetuksia on kaksi kertaa viikossa. Varauksen voit noutaa haluamastasi kirjastosta.

Saat noudettavasta varauksesta ilmoituksen sähköpostilla tai tekstiviestinä valintasi mukaan. Ilmoituksen voit saada myös kirjeenä, mutta emme suosittele sitä postinkulun hitauden vuoksi. Lähetystavan voit valita PIKI-verkkokirjastossa Omissa tiedoissa tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Saapunut varaus on noudettavissa 7 vuorokauden ajan. Viimeinen noutopäivä on saamassasi viestissä. Akaassa on käytössä itsepalvelunouto. Viestissä on varausnumero, jonka avulla löydät varauksesi noudettavien hyllystä. Varausnumeron näet myös verkkokirjastossa noudettavien varaustesi kohdalla.

Varausten noutohylly on lainausautomaatin läheisyydessä. Varaukset on järjestetty hyllyyn varausnumeron mukaan. Voit ottaa varauksesi noutohyllystä ja lainata sen lainausautomaatilla, jolloin tarvitset kirjastokortin ja siihen liitetyn pin-koodin.