Ajankohtaista - Akaan kaupunki

Ajankohtaista

Kirjasto ja korona 7.1. alkaen 

Kirjaston asiakkaita koskee kehotus nopeaan asiointiin. Tammikuun yleisötilaisuudet on peruttu ja myös Viialan kirjasto Vilkun satu- ja pelihuone on pois käytöstä. Asiakaskoneen käyttöaika on rajattu 30 min.

Asiakkaita koskee vahva maskisuositus yli 12-vuotiailla, turvavälit ja hyvä käsihygienia. Kirjastossa asiointiin et tarvitse koronapassia.

Asiakasmäärää rajoitetaan tarvittaessa. Kirjastojen toiminta jatkuu muuten normaalina.

Viialan kirjaston uudistettu satu- ja pelihuone otettu käyttöön

Tammikuun 2022 satutuokiot on peruttu, myös satu- ja pelihuone on pois käytöstä.

Myös viikoittaiset satutuokiot pidetään keskiviikkoisin klo 18‑18.30. Paikka on tuttu, mutta tila on sisustettu pysyvästi satu‑ ja pelihuoneeksi. Yli 3-vuotiaille lapsille tarkoitettujen satutuokioiden lisäksi huonetta voi käyttää pelaamiseen.

Satu‑ ja pelihuoneesta löytyy PlayStation 4 ‑pelikonsoli, kaksi peliohjainta sekä kahdet virtuaalitodellisuuslasit eli VR‑lasit. Huoneen käyttösääntöjen ja pelikonsoliasetusten avulla varmistetaan, että pelaaminen on turvallista ja pelien ikärajoja noudatetaan. Henkilö voi varata pelihuoneen käyttöönsä yhdeksi tunniksi päivässä. Jos pelaamisessa käytetään VR‑laseja, päivittäinen peliaika on 30 minuuttia. VR-laseja saavat käyttää yli 12‑vuotiaat.

Peliajan varaamiseen tarvitaan kirjastokortti, ja jokaisella pelihuoneeseen tulevalla on oltava oma kirjastokortti mukana. Varaaja on vastuussa käyttämistään peleistä ja laitteista. Jokainen pelaaja lainaa peliohjaimen omalla kirjastokortillaan. Pelihuoneessa saavat olla vain pelivuoron varanneet kaksi pelaajaa.

Varauksia voi olla voimassa samalle henkilölle vain yksi kerrallaan, ja varauksen voi tehdä vain kuluvalle viikolle. Pelattava peli lainataan asiakaspalvelutiskissä säilytettävästä pelikokoelmasta tai kirjaston lainattavien pelien hyllystä. Pelaaja saa lainata vain ikäiselleen sopivia pelejä. Konsolipelien lisäksi pelihuoneessa voi pelata myös lautapelejä.

Vuoden 2021 lukuteko

Vuoden 2021 PIKI-päivän kunniaksi Pirkanmaan kirjastot jakoivat 23.9. uudet Vuoden lukuteko -palkinnot. Kirjasto valitsi kunnastaan palkinnon saajaksi yksittäisen henkilön tai tahon, joka on edistänyt lukemista kuluneen vuoden aikana tai pidempään. Palkinto voidaan myöntää mille tahansa kirjaston ulkopuoliselle taholle.

Akaassa Vuoden lukuteko -palkinnon saivat Akaan yläkoulujen äidinkielen opettajat Reetta Rintaluoma, Anna Toivonen ja Hanna Walther (Toijala) sekä Päivi Peltoniemi ja Sara Silén (Viiala). Perusteluna oli, että yläkoulujen äidinkielen opettajat tuntevat erinomaisesti yksittäisten oppilaidensa lukutaidon tason ja kiinnostuksen kohteet. He hyödyntävät näitä tietoja löytääkseen jokaiselle oppilaalle sopivia kirjoja luettavaksi. Yhteistyö Akaan kirjaston kanssa toimii loistavasti. Lämpimät onnittelut palkituille!

Uudistunut PIKI-verkkokirjasto koekäytössä

Voit koekäyttää tulevaa PIKI-verkkokirjastoa osoitteessa piki.finna.fi. Kirjaudut sinne PIKI-kirjastokortin numerolla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Kaikki toiminnot eivät vaadi kirjautumista. Uusi verkkokirjasto on toistaiseksi käytössä vanhan PIKI-verkkokirjaston rinnalla.

piki.finna.fi on rakennettu Kansalliskirjaston tarjoaman Finna-alustalle. Palvelussa on verkkokirjastosta tutut ominaisuudet hakuvahteineen ja suosikkilistoineen sekä joukko uusia toimintoja. Verkkomaksaminen ei vielä onnistu. Palautetta voit antaa lomakkeella. Lisätietoja piki.finna.fi:stä tästä linkistä.

Varausten omatoiminouto Akaan kirjastoissa

Voit itse ottaa varaamasi teoksen noutohyllystä ja lainata sen lainausautomaatilla. Varaukset on järjestetty hyllyyn varausnumeron mukaan. Numero on korttikohtainen, ja se näkyy saamassasi noutoviestissä.

Lainausautomaatilla tarvitset kirjastokortin lisäksi siihen liitetyn PIN-koodin, jota käytät myös verkkokirjastoon kirjautumiseen. PIN-koodin saat kirjaston asiakaspalvelusta.  Palautusautomaatilla et tarvitse korttia.

Myynnissä Akaan arvokkaat luontokohteet -kirja

akaan arvokkaat luontokohteet-kirja pöydällä

Akaassa tehtiin kesän 2020 aikana selvitys alueen arvokkaista luontokohteista, jonka pohjalta syntyi 41 kohdetta esittelevä julkaisu. Kirja on oiva tietopaketti alueen luonnosta kiinnostuneille ja tietoja voi hyödyntää esim. maankäytön ja metsänhoidon suunnittelussa. Selvityksen on toteuttanut ja julkaisun on laatinut hortonomi, luontoharrastaja Kari Järventausta. Inventoinnin toimeksiantajana on Akaan kaupunkikehitystoimi. Hinta 15 €, myynnissä kirjastoissa.

 

 

Kirjatin perhelukudiplomi

Kirjatin perhelukudiplomi on julkaistu PIKI:ssä. Perhelukudiplomi tukee alle kouluikäisten lasten ja heidän perheidensä lukuharrastusta. Se kannustaa lukemaan yhdessä ja helpottaa luettavan etsimistä.

Lukudiplomin voit ladata maksuttomana mobiilisovelluksena tai tulostamalla kirjalistat PIKI-verkkokirjastosta.

PIKI-kirjaston ajankohtaisia asioita

PIKIn ajankohtaisiin aiheisiin siirryt linkistä.