Ajankohtaista - Akaan kaupunki

Ajankohtaista

Lukujengi – kultaisen kirjan metsästys: kesälukukampanja lapsille

Lukujengi – kultaisen kirjan metsästys on kesälukukampanja lapsille. Kampanja-aika on 6.6.–31.8.2022. Pelilauta on suunniteltu jääkaapin oveen kiinnitettäväksi ja pelinappuloina toimivat magneetit. Pelilaudan ja -magneetit saat kirjastosta. Magneetteja voidaan käyttää kampanja-ajan jälkeen esimerkiksi lainauskuitin kiinnittämiseen jääkaapin oveen.

Lukulautapelissä etenet pelilaudalla tehtävä kerrallaan. Hauskoja pieniä tehtäviä on yhteensä 15 kappaletta. Lukuvinkkejä löydät esimerkiksi sivulta https://www.lukujengi.fi/kirjavinkit.

Mitä lukis?: kesälukukampanja yli 9-vuotiaille nuorille

Yli 9-vuotiaille tarkoitetussa nuorten kesälukukampanjassa Mitä lukis? voit auttaa muita löytämään mieluisaa kesäluettavaa vinkkaamalla omat suosikkisi! Nouda kirjastosta kirjavinkkilappu, täytä se ja palauta kirjastoon, niin saat pienen palkinnon! Täytetyt kirjavinkkilaput laitetaan kirjastoon esille kaikkien iloksi. Kampanja-aika on 6.6.–31.8.2022.

Kampanjalla on omat nettisivut www.mitalukis.fi, joilla voi etsiä kirjavinkkejä sekä katsella kampanjaa varten toteutettuja TikTok-videoita. Kampanjalla on myös oma TikTok-tili @mitalukis, jolla julkaistaan kesän ajan monenlaista sisältöä.

Kesäaukioloaika Viialan kirjasto Vilkussa 1.6.-31.8.

1.6.-31.8.2022 Viialan kirjasto Vilkku on avoinna ma-ti klo 13-19, ke 13-16, to-pe 10-16.

Akaan pääkirjasto jatkaa läpi kesän normaaleilla aukioloajoilla: ma-ti klo 12-19, ke 10-16, to 12-19, pe 10-16.

Ainoat poikkeukset kesän aukioloaikoihin on juhannuksen aikaan to 23.6. klo 10–15 ja pe 24.6. juhannusaattona kirjastot ovat kiinni.

Vanha PIKI-verkkokirjasto ei ole käytössä su 1.5. alkaen.

Voit aloittaa uuden PIKI-verkkokirjaston käytön esim. tutustumalla Ohjeet-sivuun sekä Uutisten artikkeleihin Hoida koko perheen kirjastoasiat yhdellä kirjautumisella  ja Vanhasta uuteen – mitä eroa verkkokirjastoilla.

📌 Kirjaudu kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla.
📌 Lainasi, varauksesi, maksusi ja lainahistoriasi näkyvät kuten ennenkin.
📌 Oma hylly, arvostelut ja uutuusvahdit eivät siirry vanhasta uuteen. Voit itse siirtää oman hyllysi sisällön, mutta tee se nopeasti!
📌 Huollettavien kortit eivät siirry automaattisesti tietoihisi, vaan voit lisätä ne itse uudessa verkkokirjastossa. Korttien lisäämiseksi tarvitset huollettavien korttien numerot ja tunnusluvut.
📌Jos olet unohtanut tunnuslukusi, ota yhteyttä kirjastoon.

Kirjaston palvelut ovat käytössä normaalisti

Yleinen maskisuositus on päättynyt 26.4. Käytä maskia harkintasi mukaan ja tilanteissa, joissa lähikontaktin välttäminen on vaikeaa. Muista hyvä käsihygienia ja tule kirjastoon terveenä. Tervetuloa!

Viialan kirjastossa on satu- ja pelihuone

Yli 3-vuotiaille lapsille tarkoitetut satutuokiot pidetään keskiviikkoisin klo 18‑18.30 satu‑ ja pelihuoneessa.

Satu‑ ja pelihuoneesta löytyy PlayStation 4 ‑pelikonsoli, kaksi peliohjainta sekä kahdet virtuaalitodellisuuslasit eli VR‑lasit. Huoneen käyttösääntöjen ja pelikonsoliasetusten avulla varmistetaan, että pelaaminen on turvallista ja pelien ikärajoja noudatetaan. Henkilö voi varata pelihuoneen käyttöönsä yhdeksi tunniksi päivässä. Jos käytetään VR‑laseja, päivittäinen peliaika on 30 minuuttia. VR-laseja saavat käyttää yli 12‑vuotiaat.

Peliajan varaamiseen tarvitaan kirjastokortti. Varaaja vastaa käyttämistään peleistä ja laitteista. Toinen pelihuoneeseen tuleva lainaa peliohjaimen omalla kirjastokortillaan. Pelihuoneessa saavat olla vain pelivuoron varanneet kaksi pelaajaa.

Henkilöllä voi olla yksi varaus voimassa kerrallaan, ja varauksen voi tehdä vain kuluvalle viikolle. Pelattava peli lainataan asiakaspalvelutiskissä säilytettävästä pelikokoelmasta tai kirjaston lainattavien pelien hyllystä. Pelaaja voi lainata vain ikäiselleen sopivia pelejä. Pelihuoneessa voi pelata myös lautapelejä.

Vuoden 2021 lukuteko

Vuoden 2021 PIKI-päivän kunniaksi Pirkanmaan kirjastot jakoivat 23.9. uudet Vuoden lukuteko -palkinnot. Kirjasto valitsi kunnastaan palkinnon saajaksi yksittäisen henkilön tai tahon, joka on edistänyt lukemista kuluneen vuoden aikana tai pidempään. Palkinto voidaan myöntää mille tahansa kirjaston ulkopuoliselle taholle.

Akaassa Vuoden lukuteko -palkinnon saivat Akaan yläkoulujen äidinkielen opettajat Reetta Rintaluoma, Anna Toivonen ja Hanna Walther (Toijala) sekä Päivi Peltoniemi ja Sara Silén (Viiala). Perusteluna oli, että yläkoulujen äidinkielen opettajat tuntevat erinomaisesti yksittäisten oppilaidensa lukutaidon tason ja kiinnostuksen kohteet. He hyödyntävät näitä tietoja löytääkseen jokaiselle oppilaalle sopivia kirjoja luettavaksi. Yhteistyö Akaan kirjaston kanssa toimii loistavasti. Lämpimät onnittelut palkituille!

Varausten omatoiminouto Akaan kirjastoissa

Voit itse ottaa varaamasi teoksen noutohyllystä ja lainata sen lainausautomaatilla. Varaukset on järjestetty hyllyyn varausnumeron mukaan. Numero on korttikohtainen, ja se näkyy saamassasi noutoviestissä.

Lainausautomaatilla tarvitset kirjastokortin lisäksi siihen liitetyn PIN-koodin, jota käytät myös verkkokirjastoon kirjautumiseen. PIN-koodin saat kirjaston asiakaspalvelusta.  Palautusautomaatilla et tarvitse korttia.

Myynnissä Akaan arvokkaat luontokohteet -kirja

akaan arvokkaat luontokohteet-kirja pöydällä

Akaassa tehtiin kesän 2020 aikana selvitys alueen arvokkaista luontokohteista, jonka pohjalta syntyi 41 kohdetta esittelevä julkaisu. Kirja on oiva tietopaketti alueen luonnosta kiinnostuneille ja tietoja voi hyödyntää esim. maankäytön ja metsänhoidon suunnittelussa. Selvityksen on toteuttanut ja julkaisun on laatinut hortonomi, luontoharrastaja Kari Järventausta. Inventoinnin toimeksiantajana on Akaan kaupunkikehitystoimi. Hinta 15 €, myynnissä kirjastoissa.

 

 

PIKI-lukudiplomit

PIKIn lukudiplomit löytyvät tästä linkistä.