Aukioloajat ja yhteystiedot - Akaan kaupunki

Aukioloajat ja yhteystiedot

Kirjastojen aukioloajat

Yllä oleva aukioloaikaupoke ei näy IE-selaimella.
Kirjasto ei vastaa Googlen ilmoittamista aukioloajoista.

Omatoimiaukiolo Akaan pääkirjastossa ja Viialan kirjasto Vilkussa

Omatoimiaika laajentaa kirjaston aukioloa tarjoamalla tilat ja aineistot asiakkaiden käyttöön myös palveluaikojen ulkopuolella, jolloin henkilökunta ei ole paikalla.

Omatoimiaikana voit

  1. lainata ja palauttaa automaateilla
  2. noutaa varauksia
  3. käyttää kirjaston tietokoneita
  4. lukea lehtiä ja tutustua aineistoihin
  5. käyttää tiloja työskentelyyn, sillä kirjastossa on maksuton langaton verkko, joka mahdollistaa myös omien laitteiden käytön.

Omatoimiaikana ei ole mahdollista kopioida, tulostaa, skannata tai maksaa maksuja.

Asiakkaaksi omatoimikirjastoon

Omatoimikirjaston asiakkaana tarvitset PIKI-kirjastojen kirjastokortin ja PIN-koodin. PIN-koodi (tunnusluku) on sama, jota käytät mm. verkkokirjastossa ja automaatilla. Saat tunnukset tarvittaessa kirjastosta palveluaikana. Kirjastokorttia varten ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Omatoimiaikana kirjastoon

Kirjastokortti on henkilökohtainen ja jokainen kirjautuu sisään omalla kortillaan, lukuun ottamatta saman perheen jäseniä.

  1. Lue kirjaston ulkoseinässä olevalla kortinlukijalla kirjastokortin viivakoodi
  2. Näppäile PIN-koodi ja kuittaa Enterillä.
  3. Pääkirjastossa avaa ovi sen vieressä olevalla painikkeella. Viialan kirjasto Vilkussa ovi aukeaa automaattisesti. Ovi sulkeutuu automaattisesti. Katso, että ovi menee jäljessäsi lukkoon, eikä sisään pääse muita henkilöitä.

Automaattioven sulkeutumisessa on viive, jotta myös hitaasti liikkuvat henkilöt ehtivät rauhassa kulkea ovesta.

Olet vastuussa sisään päästämiesi henkilöiden toiminnasta kirjastossa. Älä estä oven sulkeutumista, sillä auki jäänyt ovi aiheuttaa hälytyksen vartiointipalveluun.

Poistuminen omatoimikirjastosta

Poistuessasi sinun ei tarvitse kirjautua. Huolehdi, ettei sisään pääse muita henkilöitä, ja että ovi menee lukkoon.

Yleistä omatoimikirjastosta

Jos haluat jäädä kirjastoon, kun kirjaston palveluaika päättyy, käy kirjautumassa sisään ulkoseinässä olevalla kortinlukijalla.

Lainatessa ja palauttaessa seuraa automaatin antamia ohjeita ja toimi niiden mukaan. Mikäli ohjeissa on epäselvyyttä, voit jättää asiasta viesti yhteystietoineen palvelutiskille tai ottaa yhteyttä henkilökuntaan palveluaikana. Voit jättää ongelmapalautuksen palvelutiskille.

Pääkirjastossa lauantaisin ja sunnuntaisin ensimmäinen lehdenlukija voi noutaa päivän sanomalehdet ulkoseinässä olevasta vihreästä postilaatikosta. Postilaatikon avain löytyy lehtisalin pöydältä. Viialan kirjasto Vilkussa asiakkaat eivät voi itse noutaa lehtiä.

Omatoimiajan päätyttyä on asiakkaiden poistuttava kirjaston tiloista viipymättä. Oleskelusta omatoimiajan jälkeen aiheutuvista kuluista vastaa hälytyksen aiheuttanut.

Alle 15-vuotiaat asiakkaat

Alle 15-vuotias voi käyttää omatoimikirjastoa ainoastaan huoltajan luvalla. Huoltaja voi kirjastossa käymällä pyytää alle 15-vuotiaan huollettavansa pääsyn kirjastoon omatoimiaikana. Huoltaja on aina vastuussa alle 15-vuotiaan toiminnasta ja myös huollettavansa mukana sisään kirjautumatta tulleiden henkilöiden toiminnasta.

Ongelma- tai hätätilanne

Ongelma- tai hätätilanteita varten kirjaston ilmoitustaululla on puhelinnumerot. Ongelmatilanteita varten puhelinnumerot löytyvät kirjaston ilmoitustauluilta. Hätäpoistumistien käyttö on sallittu vain hätätilanteessa.

Vastuut ja velvollisuudet

Omatoimiaikana asiakas on kirjastossa omalla vastuullaan. Jokainen käyttäjä on osaltaan velvollinen huolehtimaan yleisestä siisteydestä, viihtyvyydestä ja turvallisuudesta kirjastossa.

Asiakas on vastuussa palauttamattomana kirjastoon jätetystä, hänellä lainassa olevasta aineistosta.

Asiakas on velvollinen korvaamaan vahingot, jotka hän aiheuttaa turhalla hälytyksellä, sotkemalla tai likaamalla kirjaston tiloja tai muuten näitä käyttösääntöjä rikkomalla sekä seurassaan kirjautumatta tulleiden henkilöiden aiheuttamat vahingot.

Asiakas on velvollinen selvittämään omatoimiaikana tapahtuneet ongelmat kirjaston aukioloaikana.

Omatoimiaikana kirjaston tiloissa ei saa järjestää yleisiä kokouksia tai yleisötilaisuuksia ellei näistä ole erikseen sovittu kirjaston henkilökunnan kanssa.

Kirjaston tiloissa on kiellettyä mm. päihteiden käyttö sekä järjestyksen häiritseminen esim. meluamalla tai kalusteita siirtelemällä. Toisen henkilön uhkaaminen joko fyysisesti tai sanallisesti on kiellettyä.

Omatoimipalvelun käyttäjät sitoutuvat noudattamaan omatoimiaikojen ja PIKI-kirjastojen käyttösääntöjä sekä Järjestyslakia (612/2003). Sääntöjen rikkominen voi aiheuttaa kirjaston omatoimiaikojen käyttöoikeuden menettämisen määräajaksi. Kirjastoon kohdistuvasta ilkivallasta ja Järjestyslain vastaisesta toiminnasta ilmoitetaan poliisille.

Kirjaston tiloissa on kulunvalvonta sekä tallentava kameravalvonta, jossa noudatetaan tietosuojalakia (1050/2018). Tietosuojaseloste on luettavissa kirjastossa.