Kulttuuriympäristöreitti - Akaan kaupunki

Kulttuuriympäristöreitti

Vaihtoaika – Akaan Toijalan kulttuuriympäristöreitti

Matkaajalla on noin tunnin vaihtoaika Toijalan rautatieasemalla ja hän päättää käyttää ajan vanhan kotikaupunkinsa kiertämiseen. Lähde Matkaajan mukaan tutustumaan Akaan Toijalan kulttuuriympäristökohteisiin! Paikan päältä löydät mielenkiintoisilla faktoilla ja kuvilla täytetyt kyltit ja linkistä pääset kuuntelemaan draamaopastuksen jokaisesta reitin kohteesta.

Kulttuuriympäristöreitti nostaa esiin Toijalan kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia ja paikallisia luontokohteita.

Reitti sijoittuu Toijalan keskusta-alueen pohjoisosaan noin 1,5 kilometrin matkalla. Lähtöpaikkana on Toijalan rautatieasema, josta suunnataan kohti Nahkialanjärveä ja sieltä takaisin. Matkan varrelta löydät kymmenen kulttuuri- ja luontokohdetta.

Kohteet:

1) Toijalan rautatieasema
2) Veturimuseo
3) Helpiön tapettitehdas
4) Nahkialanjoki
5) Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola
6) Nahkialanjärvi
7) Sampola
8) Suomen hunajapääkaupunki: Satamatien/Hämeentien liikenneympyrä
9) Prykin kellari
10) Laaksola

Kohteiden kylteissä on historiatietojen lisäksi QR-koodi, jonka voi lukea omalla älypuhelimella ja kuunnella siitä avautuvan ääniopastuksen. Paperikarttoja tulee yleisesti saataville muun muassa Akaan kirjastoihin.

Reitistä on tarkoitus tehdä esteetön. Kohderyhmänä ovat niin Akaan asukkaat, lapsiperheet, koululaiset kuin matkailijat.

Reitin on toteuttanut Akaan kaupunki. Yhteistyökumppanit ovat mahdollistaneet kylttien toteutuksen. Kumppaneita ovat Taksi Akaa, Sinituote, Pirkanmaan imupalvelu Oy, K-Supermarket Akaa, Pihlgren ja Ritolan tapettitehdas, Someron säästöpankki, Akaan Seutu, Suomen Mehiläishoitajain Liitto ja Leijona International.

Ääniopastukset on toteutettu yhteistyössä Toijalan Näyttämön kanssa. Yhdessä ääniroolissa esiintyy Akaan Viialassa kotoisin oleva näyttelijä Anna-Maija Tuokko.